Comerțul Electronic Forma Modernă a Afacerilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definiţia şi conţinutul comerţului electronic

Elementele componente ale comerţului electronic

Avantajele şi dezavantajele comerţului electronic

Infrastructura comerţului electronic

Internet-ul şi contribuţia sa la e- commerce

Ce este un magazin electronic?

Diferenţe între comerţul clasic şi comerţul electronic

Tendinţele de dezvoltare ale comerţului electronic

1.1.Definiţia şi conţinutul comerţului electronic

omerţul electronic – ca nouă modalitate de derulare a tranzacţiilor comerciale – a devenit un mijloc tot mai important pentru desfăşurarea activităţilor economice.Deşi se află abia la începuturile dezvoltării sale, această aplicaţie comercială a noilor tehnologii din domeniul informaţiei şi comunicaţiilor se extinde rapid, iar efectele sale sunt deja larg resimţite de toate ţările. Comerţul electronic se afirmă drept componenta cea mai dinamică şi cea mai vizibilă a Noii Economii, revendicându-şi de pe acum o poziţie dominantă în economia cunoaşterii de mâine.

Noţiunea de comerţ electronic este tratată diferit , în funcţie de opiniile şi experienţa pe care au dobândit-o diverşii autori care s-au ocupat de acest domeniu .Unele dintre ele se referă la toate tranzacţiile comerciale şi financiare care se derulează pe cale electronică , inclusiv schimbul electronic de date , transferul electronic de capital şi toate activităţile legate de cărţile de credit / debit. Altele limitează comerţul electronic la vânzările cu amănuntul către consumatori , tranzacţiile şi plăţile putând sau nu să se deruleze prin intermediul reţelelor deschise ( cum ar fi Internetul ).

Într-un sens foarte larg , comerţul electronic este un concept care desemnează procesul de cumpărare şi vânzare sau schimb de produse , servicii, informaţii , utilizând o reţea de calculatoare , inclusiv Internet-ul.

În sens restrâns , comerţul electronic poate fi privit din patru perspective, şi anume :

-din perspectiva comunicaţiilor – reprezintă furnizarea de informaţii , produse , servicii, plăţi , utilizând linii telefonice , reţele de calculatoare sau alte mijloace electronice ;

-din perspectiva proceselor de afaceri – reprezintă o aplicaţie tehnologică îndreptată spre automatizarea proceselor de afaceri şi a fluxului de lucru;

-din perspectiva serviciilor – este un instrument care se adresează dorinţelor societăţilor , consumatorilor şi managementului în vederea reducerii costurilor creşterii calităţii bunurilor şi a vitezei de servire;

-din perspectiva on-line – reprezintă capacitatea de a cumpăra şi de a vinde produse, informaţii pe internet sau utilizând alte servicii on-line.

Din punct de vedere ştiinţific , comerţul electronic este definit ca” o tehnologie modernă de a face afaceri , ce se adresează nevoilor organizaţiilor , comercianţilor şi consumatorilor de a reduce costurile tranzacţiilor o dată cu îmbunăţirea calităţii bunurilor şi serviciilor şi creşterea vitezei de livrare. Termenul poate fi folosit şi în cazul utilizării reţelelor de calculatoare , pentru căutarea şi regăsirea informaţiilor pentru suportul deciziei umanesau instituţionale”.

Din punct de vedere pragmatic sunt importante şi alte concepte şi modalităţi de definire , cum ar fi :

-Dennis P. Geller înţelege prin comerţ electronic “ colecţia de instrumente practice ce presupun utilizarea tehnologiilor Internet şi care permit firmelor să creeze , întreţină şi optimizeze relaţiile de afaceri cu alte firme şi consumatorii individuali “ .

-Kalakota şi Whinston definesc comerţul electronic ca fiind “… o metodă modernă de afaceri , care se adresează nevoilor firmelor , pieţelor şi clienţilor prin reducerea costurilor , concomitent cu îmbunătăţirea calităţii produselor şi serviciilor , precum şi creşterea vitezei de livrare sau prestare . Comerţul electronic nu poate fi tratat fără a avea în vedere reţelele de calculatoare , utile în căutarea şi găsirea informaţiilor necesare sprijinirii luării diferitelor decizii atât de către firme , cât şi de către consumatori . “

-Kestenbaum şi Straight oferă o altă descriere comerţului electronic , şi anume : « Comerţul electronic reprezintă o integrare a e-mailului , transferului electronic de fonduri , schimbului electronic de date şi alte asemenea tehnici într-un sistem electronic atotcuprinzător de funcţii economice » .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comertul Electronic Forma Moderna a Afacerilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 603 cuvinte
Nr caractere:
41 653 caractere
Marime:
44.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!