Centre financiare internaționale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE
CAP. I CENTRE FINANCIARE INTERNATIONALE
1.1. Caracteristici ale centrelor financiare internationale
1.2. Principalele centre financiare internationale
1.3. Evolutii ale centrelor financiare internationale
CAP. II CENTRELE FINANCIARE OFFSHORE SI PARADISURI FISCALE
2.1. Centrele financiare offshore
2.2. Evolutii ale centrelor financiare offshore
2.3. Paradisuri fiscale
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

Centrele financiare joaca un rol esential in functionarea pietei finaciare internationale. Acestea au un rol important si in economia tarilor in care sunt localizate si constituie un adevarat pol de atractie si redistributie a capitalurilor la nivel international. Ele reunesc o gama larga de activitatii financiare, operatiuni de capital, activitati financiar-bancare si de asigurari. Centrele reunesc competentele financiare, specialisti ce intervin pe pietele eurodevizelor, eurocreditelor, euroobligatiunilor, cei ce activeaza pe piata de schimb sau in domeniul proiectelor de investitii internationale.

Principalele centre financiare sunt Londra, New York si Tokyo. Pe langa acestea mai exista numeroase centre, cum ar fi Chicago, Zurich, Frankfurt, Paris si multe altele ale caror impact economic este continua crestere. Peste tot in lume importanta pietelor de valori este tot mai mare, tarile in dezvoltare si cele in tranzitie, au creat recent asemenea piete care, pe masura ce reformele institutionale si economice progreseaza, atrag investitori internationali.

Aceste piete, create in ultimele doua decenii, au devenit tot mai active, tipurile si volumul de titluri sunt in crestere, iar politicile macroeconomice adoptate de guvernele tarilor in cauza sunt tot mai stabile. In acelasi timp, cadrul legislativ devine tot mai suplu, facilitand accesul investitorilor la informatie.

Centrele offshore sunt zone favorabile din punct de vedere financiar, libere, mai putin impozabile si mai putin transparente cu privire la obligatia de a declara la fisc veniturile obtinute de pe urma capitalului. Normele bancare prudentiale internationale se aplica si ele mai putin strict, bancile avand posibilitatea de a opera cu un nivel mai scazut al fondurilor proprii.

Dezvoltarea centrelor financiare offshore este vazuta ca un proces financiare special, initiat odata cu cresterea volumului de eurooperatiuni. Mai multe tari, in principal cele de mici dimensiuni, au descoperit ca prin infiintarea unor astfel de centre care sa ofere avantaje operationale atractive pentru bancile straine, somajul local poate sa scada semnificativ, autoritatile locale pot sa aiba acces pe pietele financiare internationale, creste eficienta sistemului financiar local si nivelul de trai. Dintre centrele financiare offshore amintim: Insulele Caiman, Costa Rica, Emiratele Arabe Unite, Panama, Filipine etc.

CAP. I CENTRE FINANCIARE INTERNATIONALE

1.1.Caracteristici ale centrelor financiare internationale

Centrele financiare joaca un rol esential in functionarea pietei finaciare internationale. Acestea au un rol important si in economia tarilor in care sunt localizate.

Dezvoltarea unor centre financiare internationale necesita eforturi sustinute si continue, care se concretizeaza, de regula, in mod lent, fiind necesari mai multi ani pentru obtinerea rezultatelor scontate. Principala conditie pe care un astfel de centru trebuie sa o indeplineasca se refera la liberalizarea economica, deoarece nici o piata financiara nu poat functiona fara libertatea de a munci, de a consuma, de a economisi si de a investi. In plus, este nevoie de un sistem financiar sanatos si de o moneda stabila care pot spori increderea investitorilor straini, de institutii si instrumente financiare eficiente de orientare a economiilor catre investitii productive si de o legislatie adecvata, intrucat liberalismul nu trebuie inteles prin politici absolutiste. Nu in ultimul rand, tehnologiile si mijloace de comunicatie care permit efectuarea in mod eficient a unor operatiuni de clearing si de decontari, precum si capitalul uman bine pregatit (expertii financiari) joaca un rol important.

Functia principala a unui centru financiar international este atragerea si redistribuirea capitalului la nivel mondial. Pentru indeplinirea acestei functii, un centru financiar international trebuie sa aibe anumite caracteristici : 1) oferirea unei game largi de produse financiare; 2) prezenta unui numar mare de banci si alte categorii de institutii financiare internationale; 3) existenta unor inalte competente profesionale si a unei bogate expertize; 4) existenta unei largi retele de activitati adiacente.

1) Oferirea unei game largi de produse financiare este prima caracteristica a unei piete financiare nationale, devenite centru financiar international.

Un centru financiar este, in primul rand, o piata financiara capabila sa satisfaca nevoile de capital pe termen lung ale intreprinderilor si pe care se negociaza o mare cantitate de titluri pe termen lung (actiuni, obligatiuni). In prezent insa, un centru financiar este mai mult decat un simplu loc unde se fac tranzactii cu titluri pe termen lung: aici se concentreaza un numar mare de institutii bancare si financiare si se efectueaza un numar mare de tranzactii diversificate, de natura sa satisfaca diferitele obiective ale investitorilor si multiplele necesitati ale debitorilor.

Pentru ca o piata financiara nationala sa devina un centru financiar international, trebuie sa posede o vasta piata monetara, de pe care bancile si ceilalti participanti sa se poata alimenta cu fonduri lichide, de origine nationala sau internationala, si pe care sa isi poata plasa excedentele de trezorerie. Existenta unei piete monetare dezvoltate, pe care se efectueaza un volum important de tranzactii, permite bancilor sa-si diversifice gama titlurilor financiare pe termen scurt pe care le utilizeaza (certificate de depozit, euro-note etc.).

In al doilea rand, este necesara o piata ipotecara dezvoltata de natura sa permita tranzactionarea inscrisurilor ipotecare, ce materializeaza anumite creante specifice tranzactiilor imobiliare.

In al treilea rand este necesara o piata valutara functionala, pe care se tranzactioneaza la vedere si la termen toate monedele utilizate in comertul international.

Bibliografie:

1.Hetes-Gavra Roxana, Globalizarea financiara in economia contemporana, Ed. Bastion, Timisoara 2009

2.Cerna S., Donath L., Seulean V., Barglazan D., Boldea B., Economie monetara si financiara internationala, Ed. Universitatii de Vest, Timisoara 2005

3.Raportul ,,The Global Financial Centers Index", septembrie 2009, http://www.cc.lu/uploads/Analyses,%20%C3%A9tudes%20et%20enquetes/ZYEN%20GFCI6%20septembre%202009.pdf

4.http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_Centre

5.http://www.imf.org/external/pubs/ft/sd/index.asp?decision=EBM/03/101

6.http://www.zf.ro/business-international/paradisurile-fiscale-sunt-pe-cale-de-disparitie-iar-miliardarii-nu-mai-au-unde-sa-isi-ascunda-banii-4070781/

7.http://www.finfacts.ie/irishfinancenews/article_1016134.shtml

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Centre financiare internationale
    • Centrele Financiare Internationale final.doc
    • Prima pag si cuprins 2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
8 544 cuvinte
Nr caractere:
46 697 caractere
Marime:
292.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
finante, Economie, centru financiar
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!