Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract

În analiza realizată am dorit să evidenţiez aspecte ce vizează tema Brexit si am prezentat implicaţiile si consecinţele pe care le are in economie.În urma acestei analize am observat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar duce la un dezechilibru economic. Această dorinţa a Marii Britanii este datorată faptului că în ultima perioadă se confruntă cu o “invazie” a străinilor care în majoritatea cazurilor abuzează de ajutoarele sociale oferite de Stat.

Introducere

Cercetarea intocmită urmăreşte evidenţierea amănunţită a implicaţiilor pe care Brexit-ul le are în relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeana şi consecinţele pe care le atrage. Totodată, am diferenţiat conceptele de Hard si Soft Brexit şi cum sunt abordate acestea, care ar fi de preferat să se implementeze şi să aducă beneficii de ambele părţi.

Ce inţelegem prin Brexit?

Cuvântul “Brexit” a fost desemnat pentru a contura decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

Această ţară este considerată ca fiind una foarte puternică şi se clasează pe locul al doilea ca economie. A intrat în Uninea Europeană la data de 1 Ianuarie 1973 şi este înca un membru al acesteia.

La data de 23.06.2016, Marea Britanie şi-a arătat dorinţa de a părăsi UE printr-un referendum realizat cu scopul de a stabili dacă şi cetăţenii mai doresc să facă parte din acest bloc, unde majoritatea lor au răspuns afirmativ acestei propuneri şi au considerat că este cea mai bună decizie.

De precizat este faptul că doar în Anglia şi Ţara Galilor s-a răspuns afirmativ de marea majoritate,în timp ce Scoţia şi Irlanda de Nord favorizează ideea rămânerii în Uniunea Europeană.

Când va avea loc acest proces de părasire a UE?

Având în vedere dificultatea de a părăsi UE și amploarea provocărilor politice și economice pe care Regatul Unit ar trebui să le depășească pentru a face să funcţioneze Brexit-ul şi să lucreze în interesele sale pe termen lung, ar fi rău să plece fără a testa în prealabil limitele reformei UE. Limitarea domeniilor de intervenție ale UE și continuarea liberalizării pieței ar fi cea mai benefică opțiune atât pentru Regatul Unit, cât și pentru UE.

Pentru a părăsi UE,trebuie invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Acest tratat dă posibilitatea unui stat membru UE să se retragă,dar această procedură durează,iar data estimată pentru ieşirea Marii Britanii este undeva la începutul lunii aprilie 2019.

Marea Britanie este prima ţară care invocă acest tratat,este o situaţie fără precedent şi de aceea subiectul “Brexit” a devenit atât de dezbătut şi de controversat,un subiect care a uimit întreaga naţiune.

Implicaţiile Brexit-ului şi consecinţe

Am să vorbesc în primul rând de românii din Marea Britanie şi în ce fel vor fi afectaţi.

Românii care locuiesc şi muncesc în Marea Britanie de o perioadă lungă de timp (mai mare de cinci ani) au dreptul de a locui în continuare,însă nu se ştie ce se va întampla cu cei care nu au drept de rezidenţă decât după negocierile Brexit. Se presupune că persoanele din UE vor putea lucra în Marea Britanie prin intermediul unor permise introduse cu scopul acesta.

Afectaţi pot fi şi studenţii români la Universităţile din Marea Britanie,deoarece aceştia în acest moment beneficiază de o taxă redusă de şcolarizare,dar după părăsirea UE există posibiliatea de a plăti integral.

Nu doar românii vor putea rămâne fără un loc de muncă,ci şi cetăţenii Marii Britanii,deoarce multe din companiile internaţionale ce îşi au sediul în ţară se vor muta în alte ţări din UE.

Bibliografie:

1.Brexit,Investopedia http://www.investopedia.com/terms/b/brexit.asp

2.Brexit, Alex Preston, http://www.theguardian.com/politics/2015/apr/19/what-would-happen-if-britain-left-the-eu-consequences-of-exit

3.Christopher Howarth, Open Europe http://openeurope.org.uk/intelligence/britain-and-the-eu/what-if-there-were-a-brexit/

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Brexit.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 569 cuvinte
Nr caractere:
7 488 caractere
Marime:
20.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Finanțe
Sus!