Antrepozitul fiscal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Antrepozitul fiscal este locul, aflat sub controlul autoritatii fiscale competente, unde agentul economic numit antrepozitar autorizat propus poate sa produca, sa transforme (sa prelucreze), sa detina, sa primeasca si sa expedieze produse accizabile in regim suspensiv de plata accizelor catre un alt antrepozit fiscal, in conditiile prevazute de ordonanta si prezentele norme.

Astfel, productia de produse accizabile este definita ca fiind orice operatiune prin care aceste produse sunt fabricate, procesate sau modificate sub orice forma. In activitatea de productie este inclusa si operatiunea de imbuteliere si ambalare a produselor accizabile in vederea eliberarii spre consum a acestora. Un antrepozit fiscal poate fi folosit numai pentru producerea si/sau depozitarea de produse accizabile. Nu poate fi folosit pentru vanzarea cu amanuntul a produselor accizabile.

Antrepozitarul autorizat poate fi persoana fizica sau juridica autorizata de autoritatea fiscala competenta ca in exercitarea activitatii acesteia sa produca, sa transforme, sa detina, sa primeasca si sa expedieze produse accizabile intr-un antrepozit fiscal, cu indeplinerea conditiilor prevazute de ordonanta si normele metodologice.

Regimul suspensiv este regimul fiscal conform caruia plata accizelor este suspendata pe perioada producerii, transformarii, detinerii si deplasarii produselor.

Eliberare pentru consum reprezinta:

- orice iesire a produselor accizabile din regimul suspensiv;

- orice productie de produse accizabile in afara regimului suspensiv;

- orice detinere de produse accizabile in afara regimului suspensiv sau in afara antrepozitului fiscal, pentru care acciza nu a fost platita;

- orice import de produse accizabile, daca produsele accizabile nu sunt plasate in regim suspensiv;

- utilizarea de produse accizabile in interiorul antrepozitului fiscal, altfel decat ca materie prima.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2004, productia de produse accizabile poate avea loc numai intr-un antrepozit fiscal de productie. De asemenea se pot constitui si antrepozite de depozitare a produselor accizabile nemarcate numai daca locul propus urmeaza a fi folosit exclusiv pentru depozitarea produselor accizabile si numai in conditiile in care cantitatea de produse accizabile ce poate fi depozitata in acel loc este mai mare decat cantitatea pentru care suma accizelor potentiale depaseste 50.000 euro.

Sub incidenta sistemului de antrepozitare fiscala intra produsele accizabile armonizate si anume:

- bere; vinuri; bauturi fermentate, altele decat berea si vinul;

- produsele intermediare; alcool etilic (prin alcool etilic se intelege atat alcoolul etilic rafinat si distilatele utilizate ca materie prima, cat si bauturile spirtoase si alte bauturi cu continut de alcool);

- produse din tutun;

- uleiuri minerale.

Nu intra sub incidenta antrepozitului fiscal de depozitare produsele accizabile marcate. Un antrepozit fiscal poate functiona doar pe baza autorizatiei emisa de comisia instituita in acest scop la Ministerul Finantelor Publice prin ordin al ministrului.

Modalitatea de obtinere a unei autorizatii de antrepozit fiscal

Agentul economic - persoana juridica ori persoana fizica autorizata sau asociatie familiala - denumit antrepozitar autorizat propus, trebuie sa depuna o cerere la autoritatea fiscala teritoriala (directiile generale ale finantelor publice teritoriale), dupa modelul prevazut in normele de aplicare a codului fiscal insotita de documentele prevazute in cerere. Autoritatea fiscala teritoriala va verifica realitatea si exactitatea informatiilor si a documentelor depuse, precum si respectarea conditiilor impuse de lege, dupa care va inainta documentatia respectiva, insotita de un referat care sa cuprinda punctul lor de vedere, la Ministerul Finantelor Publice.

Cerintele si conditiile impuse de lege pentru autorizarea unui antrepozit sunt:

Bibliografie:

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_171/Antrepozitare/fiscala.html

http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20060413&pagina=3&articol=4050

http://www.contzilla.ro/2008/09/antrepozitul-fiscal/

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_303/Autorizarea/functionarii/unui/antrepozit/fiscal/reglementat/prin/Noul/Cod/Fiscal.html

http://www.informatia-zilei.ro/SM/bm/23.04.05/econ.htm

http://www.juridice.ro/lege_9/legi-noi/distrugerea-in-antrepozitul-fiscal-a-produselor-accizabile-care-.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Antrepozitul fiscal.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 282 cuvinte
Nr caractere:
8 207 caractere
Marime:
19.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Economie, fiscalitate
Predat:
la facultate , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Finanțe
Sus!