Analiza economico-financiară

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 3
1. Studierea structurii organizatorice a intreprinderii 5
2. Structura financiara a intreprinderii. Formarea si repartizarea capitalului 7
3. Studierea structurii activelor pe termen lung si a modului de finantare 12
4.Studierea structurii activelor curente, a modului de gestiune a lor 17
5. Studierea structurii veniturilor si cheltuielilor intreprinderii, formarii si utilizarii profitului la intreprindere 21
6. Organizarea circulatiei banesti la intreprindere 26
7. Aprecierea situatiei financiare a intreprinderii 27
8. Studierea planului strategic al intreprinderii si analiza executarii bugetelor functionale 32
Concluzii 33
Bibliografie 34

Extras din referat:

Finantele intreprinderii cuprind relatiile economice care apar in procesul formarii si distribuirii resurselor financiare aflate la dispozitia intreprinderii in scopul obtinerii profitului maxim. Domeniul de studiu al finantelor intreprinderii sunt banii si relatiile care apar in momentul utilizarii si cistigarii banilor, cit si toate formele pe care banii le pot lua in procesul circulatiei lor (bani, materie prima, materie in curs de executie, produse finite, creante, bani).

Rolul finantelor intreprinderii este legat de argumentarea diferitor variante de decizii de investire si finantare, asigurarea utilizarii eficiente a resurselor intreprinderii, determinarea exacta a necesarului de resurse materiale si financiare si procurarea lor la cel mai mic pret reprezinta responsabilitatile de baza a gestiunii financiare in cadrul intreprinderii.

Finantele intreprinderii iau parte activa la realizarea circuitului fondurilor, contribuind la asigurarea resurselor banesti necesare procurarii mijloacelor fixe, activelor curente si salarizarii personalului, avand un rol important in desfasurarea procesului de productie, desfacerea produselor, si in final repartizarea veniturilor obtinute.

Bazele conceptuale ale fiecarei stiinte pot fi formulate prin definirea obiectului de studiu. Obiectul de studiu al finantelor intreprinderii sunt relatiile financiare, resursele financiare si fluxurile financiare.

In vederea obtinerii unei inalte eficiente, unui profit maxim, activitatea financiara a intreprinderilor trebuie organizata in mod stiintific pornind de la obiectivele pe care si le propune fiecare intreprindere, tinand seama de cerintele economiei de piata, de exigentele cererii si ofertei.

Asupra organizarii, functionarii si eficientei finantelor intreprinderilor influenteaza intr-o masura importanta metodele de management al intreprinderilor.

Finantele intreprinderii pot fi privite din 3 puncte de vedere:

1. din punct de vedere practic finantele fac obiectul unei actiuni spre atingerea unui scop definit.

Analiza financiara este o prima actiune a practicii financiare si reprezinta un studiu a situatiei trecute in scopul consolidarii intreprinderii in viitor. Scopul analizei financiare este identificarea posibilitatilor viitoare de crestere si generare a fluxurilor pozitive de numerar.

Gestiunea financiara este o alta componenta a practicii financiare si reprezinta ansamblul actiunilor de administrare a resurselor financiare ale intreprinderii. Deosebim gestiune financiara pe termen scurt care cuprinde gestiunea stocurilor, creantelor, pasivelor curente, numerarului si gestiune financiara pe termen lung care cuprinde gestiunea investitiilor, capitalurilor proprii, datoriilor financiare.

2. finantele fac obiectul unei politici a managerilor intreprinderii privind alegerea unei strategii financiare ce vizeaza atingerea obiectivului principal. Componentele principale ale politicii financiare sunt:

- Politica de investitie care caracterizeaza comportamentul intreprinderii vizavi de initierea proiectelor investitionale;

- Politica de finantare care caracterizeaza modul in care investitiile vor fi finantate (surse proprii, surse imprumutate);

- Politica de dividend caracterizeaza modul in care profitul net va fi distribuit.

3. finantele reprezinta o teorie de sine statatoare care dispune de o metodologie capabila sa gaseasca solutii la toate problemele financiare aparute.

1. Studierea structurii organizatorice a intreprinderii

Practica de masterat a fost elaborata in baza datelor intreprinderii cu capital strain Northside Textile SRL in cadul careia a si fost desfasurat procesul de practica.

I.C.S. Northside Textile SRL a fost fondata conform deciziei privind inregistrarea intreprinderii (Anexa 3) la data de 03.03.2004 cu certificatul de inregistrare nr. MD 0011236 din 17.01.2005 (Anexa 1). La data de 01.04.2005 intreprinderea este inregistrata in calitate de subiect a impunerii cu TVA (Anexa 2).

Conform statutului intreprinderea este o persoana juridica, care activeaza

Bibliografie:

1.Nadejda Botnari - ,,Finatele intreprinderii", Chisinau 2008;

2.SNC 16 ,,Contabilitatea activelor pe termen lung", MO al RM No 88-91/182 din 25.12.1997 cu modificarile si completarile ulterioare;

3.Hotarirea Guvernului No 338 din 21.03.2003 (MO al RM No 62-66/379 din 04.04.2003) cu modificarile si completarile ulterioare;

4.Titlul II al Codului fiscal, Legea nr. 1164-XIII din 24.04.1997 cu modificarile si completarile ulterioare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza economico-financiara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
8 904 cuvinte
Nr caractere:
57 539 caractere
Marime:
146.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Economie, finante, analiza financiara
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!