Identitatea Personală În Viziunea Lui Bernard Williams

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sir Bernard Williams (1929 2003) a fost unul dintre cei mai importanti filosofi britanici ai secolului 20, cunoscut mai ales pentru lucrarile sale despre filosofia morala, istoria filosofiei si identitate personala.

Operele sale se intind pe o perioada de 5 decenii, fiind sincronizate cu o bogata activitate academica la Universitatile din Londra, Cambridge, Berkeley si Oxford. Scrierile sale includ studii asupra eticii Greciei antice, utilitarianism si etica Kantiana.

Sintagma aceeasi persoana e des folosita, dar e ambigua. Exista doua moduri prin care putem vorbi despre o persoana ca fiind aceeasi cu o alta persoana. Atunci cand o persoana se converteste la o anumita religie sau se rade in cap, nu mai ramane similar cu cine era inainte. El nu ramane din punct de vedere calitativ aceeasi persoana. Asa ca, intr-un anumit sens nu este aceeasi persoana. Dar, din alt punct de vedere, el este aceeasi persoana: nici o alta persoana nu i-a luat locul. Un al doilea tip de asemanare este cea numerica, fiind acel gen de asemanare exprimata in matematica de semnul egal, in afirmatii precum 2+2=4: expresiile 2+2 si 4 reprezinta unul si acelasi numar. Din punct de vedere numeric, esti aceeasi persoana ca si cand erai un bebelus, desi esti din punct de vedere calitativ foarte diferit. Conceptul de identitate numerica e important in relatiile interumane. El determina pe cine putem pedepsi, deoarece e incorect sa pedepsim pe cineva numeric distinct de raufacator. De asemenea, joaca un rol important in sentimente cum ar fi anticipatia, regretul si remuscarea. Nu poti simti acelasi tip de remuscare sau regret pentru greselile altora fata de propriile greseli. Nu poti anticipa placerea experimentata de altcineva, indiferent cat de similari din punct de vedere calitativ ati fi. Intrebarea referitoare la ce anume face doua persoane numeric egale de-a lungul timpului este cunoscuta ca intrebarea identitatii personale.

De-a lungul timpului, numerosi filosofi au incercat sa-i gaseasca raspunsul, ajungand la concluzii diverse. Unii au propus identitatea materiei ca fiind identitatea personala.

Asemanarea materiei nu e insa suficienta pentru identitate personala.

Nici nu e necesara. Cel putin, identitatea perfecta a materiei nu e necesara pentru identitate personala.

Oamenii sufera modificari graduale ale materiei tot timpul. Ei ingera si excreta, isi taie parul si pierd bucati de piele, chiar isi fac grefe sau implanturi. De fapt, procesele normale de ingerare si excretie recicleaza toata materia corpului tau in doar cativa ani. Totusi tu ramai tot tu. Identitatea personala nu e neaparat legata de similaritati ale materiei. Unii recurg la suflet: acesta are o continuitate neatinsa pe parcursul tuturor schimbarilor fizice ale corpului, si poate chiar supravietui distrugerii totale a corpului. Totusi, nu exista dovezi suficiente care sa ateste existenta sufletului, iar neurologia moderna a dovedit ca marea majoritate a functiilor presupuse a fi ale sufletului ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Identitatea Personala In Viziunea Lui Bernard Williams
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 115 cuvinte
Nr caractere:
10 343 caractere
Marime:
13.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
viziune, identitate
Predat:
la liceu
Sus!