Dezvoltare Umana

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intr-un camin in care tatal si mama traiesc intr-o atmosfera de neintelegere , copilul ar putea avea un sentiment de amenintare asupra propriei sale coeziuni si pentru dinamismul lui. De aceea multi dintre acesti copii sunt foarte nelinistiti si isi intreaba parintii: ,,Nu-i asa ca o sa divortati?" Ei ar vrea sa stie daca s-a hotarat ca parintii vor divorta sau vor continua sa traiasca certandu-se. Parintii ar trebui sa le explice copiilor deosebirea dintre angajamentele reciproce ale sotilor si angajamentele parintilor fata de copii. Chiar si in cazul unei neintelegeri, unei suparari sau unui divort, nu exista iesire de sub cuvantul dat de a creste copiii.

Divortul legalizeza starea de neintelegere si conduce spre o eliberare din atmosfera de disputa, ca si spre un alt statut pentru copii. Pentru acestia din urma, divortul este inainte de orice misterios, dar nu trebuie sa ramana astfel; de fapt divortul este o situatie legala care aduce o solutie si pentru copii. Adesea, divortul este provocat de intalnirea cu o persoana ce pare un potential partener, dar lucrurile nu stau totdeauna asa. Cateodata, el limpezeste o stare de neintelegere care se adanceste pe masura ce copii cresc, chiar daca acestia incearca sa restabileasca atmosfera familiala dinainte.

Se observa asadar ca in raport cu cei doi parinti, copii se situeaza simultan intr-o trinagulatie mama-tata-copil, care incepe inca din clipa conceperii copilului. Pentru copil exista o mama a carei voce este mai putin distinct perceputa din cauza acutelor, si exista vocea barbatului totdeauna mai bine auzita in viata fetala decat a mamei. Asadar, tatal are mereu o pozitie marcata pentru copil.

Tatal nu capata importanta in viata copilului baiat decat datorita faptului ca mama ii vorbeste despre el copilului si datorita modului in care ii vorbeste. In schimb fetita are de la sine o reactie directa fata de tata, o atractie direct spre el. Tatal este prototipul elective al barbatului pentru o fata; si pe fete le intereseaza toti barbatii, doar daca nu cumva mama este atat de opusa barbatilor incat nu-i poate sa-i sufere. Atunci fiica simte ca pentru ea este un pericol vital daca se aproprie de barbati, astfel tatal este resursa afectiva a mamei care la randul ei devine resursa afectiva a copilului.

Aceasta deosebire dintre baiat si fata este perfect vizibila in supturile din primele zile. Cand un barbat intra in incapere, baiatul nu se intoarce deloc spre el; dimpotriva se cuibareste, se ascunde si mai tare in sanul matern. In vreme ce fetita lasa gurguiul si se uita cine a intrat, apoi se intoarce la san; in schimb daca in camera intra o femeie ea nu se deranjeaza si continua sa suga.

Trinagulatia mama-copil-tata

Triangulatia se vede bine in joaca celor mici, ea se percepe foarte limede in telurile si modul de viata ale unui copil incepand de la varsta de 7 ani. Echilibrul lui, daca e baiat, consta in avea in inchipuire un prieten baiat si o fata. Prietenul de acelasi sex serveste baiatului drept eu auxiliar; acest prieten are, la randul lui, un cel mai bun prieten din acel moment, un eu auxiliar si o fata prietena a lui, despre care discuta. La fel se intampla si cu fetele. Eul auxiliar ii permite copilului sa extinda triangulatia mama-copil-tataasupra unei castitati de prietenie in cincicare faureste structura inconstienta a socialului si a proiectiilor in social.

Daca unul dintre parinti este articulat la o alta persoana, decat mama sau tatal, trebuie ca rolul acestei terte persoane, pentru ca ea sa devina credibila sa fie spus limpede copilului, sa i se dea o explicatie logica care sa tina seama de relatiile afective dintre unul dintre parinti si aceasta persoana.

Bibliografie:

Dolto Francoise; Angelino Ines - Cand parintii se despart. Cum sa prevenim suferintele copiilor. Bucuresti, Ed. Trei, 2007, pp 9-22.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 566 cuvinte
Nr caractere:
6 691 caractere
Marime:
27.19 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Data publicare:
05.06.2020
Structură de fișiere:
  • Dezvoltare Umana.docx
Predat:
Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
An de studiu:
I
Profesorului:
Drd. Nicoleta Ungureanu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Psihologia nu este o singura stiinta, ci un sistem de discipline care studiaza sistemul...
Sintagma ,,dezvoltare umana" a aparut relativ recent in vocabularul stiintelor sociale,...
Conceptul de dezvoltare Intelegem prin dezvoltare, schimbarea calitativa sau ansamblul...
Reprezinta un indicator complex ce cuprinde urmatoarele elemente: speranta de viata (ISV),...
DEZVOLTAREA UMANA Dezvoltarea umana este un proces de extindere a alegerilor oamenilor. In...
Sus!