Previzualizare referat:

Extras din referat:

Karl Marx (* 5 mai 1818, Trier/Germania - + 14 martie 1883, Londra/Marea Britanie) a fost un filozof german, economist si publicist, intemeietor impreuna cu Friedrich Engels al asa-zisului Socialism stiintific, teoretician si lider al miscarii muncitoresti. Cu toate criticile ce i se pot aduce, nu se poate ignora influenta deosebit de importanta pe care a avut-o asupra istoriei politice din secolul al XX-lea.

Marx s-a inspirat din dialectica lui Hegel, desi i-a criticat vehement conceptia asupra filozofiei istoriei, descopera materialismul si critica religiei in lucrarile lui Feuerbach, adopta ideile socialist-utopice ale lui Saint-Simon si se indoctrineaza cu economia politica moderna dezvoltata de Adam Smith. Pornind de la aceste izvoare el elaboreaza treptat Materialismul istoric ca teorie stiintifica a analizei istorice a societatii (Teze asupra lui Feuerbach, 1845; Ideologia germana, 1846; Mizeria filozofiei, 1847). Marx ia contact cu miscarea muncitoreasca si redacteaza impreuna cu Friedrich Engels Manifestul partidului comunist (1848), care are ca motto celebrul apel: "Proletari din toata lumea, uniti-va !" Expulzat din Germania, apoi si din Franta, se refugiaza la Londra in Marea Britanie unde isi petrece timpul in special in salile de lectura ale bibliotecii de la British Museum. Acolo inmagazineaza cunostinte teoretice cu care isi dezvolta mai departe sistemul, avand totusi putin contact cu clasa muncitoare, al carei mentor avea sa devina. Aici scrie Luptele de clasa in Franta (1850), Bazele critice ale economiei politice (1858) si incepe redactarea lucrarii sale fundamentale, Capitalul.

In 1864, Marx este principalul diriguitor al Primei Internationale Socialiste, careia ii da ca obiectiv abolirea capitalismului. Pentru Marx, istoria omenirii se bazeaza pe lupta de clasa: pentru a se elibera, proletariatul, victima a exploatarii capitaliste, trebuie sa se organizeze la nivel international, sa cucereasca puterea politica si, in aceasta faza de dictatura a proletariatului, sa realizeze desfiintarea claselor sociale, ceea ce, intr-o faza superioara, va duce de la sine la disparitia statului si la intemeierea societatii comuniste.

[modifica]

Doctrina marxista

Doctrina marxista sau Marxismul reprezinta ansamblul conceptiilor politice, filozofice si sociale ale lui Karl Marx, Friedrich Engels si ale continuatorilor lor. Marxismul se bazeaza pe materialism si pe socialism, el este in acelasi timp teorie si program al miscarilor muncitoresti organizate. Pentru marxisti, materialismul reprezinta baza teoretica, opusa idealismului, considerat ca instrument speculativ in slujba burgheziei. In doctrina marxista, materialismul are doua aspecte: unul dialectic, care exprima legile generale ale lumii exterioare si ale gandirii umane, un altul istoric, care afirma ca numai realitatea sociala determina constiinta oamenilor. Dezvoltarea istorica a societatii ar fi conditionata de contradictiile diverselor "moduri de productie" (primitiv, sclavagist, feudal, capitalist) si de "relatiile de productie", adica de raporturile dintre oameni in procesul de productie. Aceste contradictii se exprima prin lupta de clasa, care este astfel motorul istoriei.

Marx a elaborat si o teorie a valorii: valoarea este expresia cantitatii de munca continuta de un produs. "Plus-valoarea" reprezinta diferenta dintre valoarea creata de muncitor in timpul muncii prestate si salariul primit, si reflecta astfel gradul exploatarii capitaliste.

[modifica]

Mostenirea marxismului

Pe baza marxismului s-au dezvoltat miscarile muncitoresti, unele cu caracter reformator de tipul social-democratiei, altele cu caracter revolutionar sub forma partidelor comuniste, avand la baza ideologia marxist-leninista, elaborata de Lenin. Desi cu veleitati stiintifice, din momentul in care a fost transpus in realitate sub forma societatilor socialiste din Uniunea Sovietica si tarile din rasaritul Europei (asa zisul "Socialism real"), marxismul s-a dovedit a fi el insusi o utopie falimentara, care a avut urmari catastrofale pentru economia statelor respective si in constiinta oamenilor.

Karl Marx Nume: Karl Marx Nastere: 28 mai 1818 (Trier, Germania) Deces: 14 martie 1883 (Londra, Anglia) Scoala/traditie: Marxism Interese principale Politica, Economie, lupta de clasa Idei importante Co-fondator al Marxismului (cu Engels), materialism dialectic, instrainare si exploatarea muncitorului, Manifestul comunist Influente A influentat Hegel, Kant, Smith, Ricardo, Rousseau

Lenin, Trotki,Stalin, Mao, Guevara

In 1848, Marx publica Manifestul Comunist.

La data de 21 februarie 1848, Manifestul Comunist, scris de Karl Marx, asistat de Friedrich Engels, este publicat la Londra de un grup de revolutionari socialisti nascuti in Germania, grup cunoscut sub denumirea de Liga Comunista. Acest pamflet politic u poate cel cu cea mai mare influenta din istorie u declara ca oistoria tuturor societatilor existente pana acum este istoria luptei de clasao si ca victoria inevitabila a proletariatului, sau clasa muncitoare, va pune capat pentru totdeauna societatii bazate pe clase. Publicat initial in germana, sub denumirea de Manifest der Kommunistischen Partei ("Manifest al Partidului Comunisto), lucrarea nu a avut prea mare impact imediat. Ideile sale, totusi, au reverberat cu forta din ce in ce mai mare in secolul XX, iar pana in 1950, aproape jumatate din populatia lumii era condusa de guverne marxiste.

Karl Marx (5 mai 1818, Trier - 14 martie 1883, Londra), fondator al socialismului stiintific, al materialismul dialectic si istoric si al economiei politice stiintifice.

Marx s-a nascut la 5 mai 1818 in orasul Trier din Prusia (Germania). A studiat dreptul la Universitatea din Bonn si apoi istoria si filozofia la Universitatea din Berlin. In 1841 Marx si-a sustinut teza de doctorat intitulata Deosebirea dintre filozofia naturii la Democrit si filozofia naturii la Epicur. In 1842, Marx devine redactorul Gazetei renane (Rheinische Zeitung) din Koln, care se transforma sub conducerea lui intr-un ziar al democratiei revolutionare, dar care este interzis in martie 1843 de guvernul prusac. In 1843, Marx se casatoreste cu Jenny von Westphalen.

Observații:

ideologia lui marx

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Carl Marx.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
22 839 cuvinte
Nr caractere:
112 484 caractere
Marime:
110.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
marx, trier, prusia
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Profesorului:
Adela Pop
Sus!