Aleodor împărat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Aleodor Imparat" este un basm popular ales de Petre Ispirescu in 1875. Ca orice basm , si aceasta opera literara se deschied cu o formula specifica " A fost odata ca niciodata" . In acest mod timpul intamplarilor narrate este fixat , candva, poate chiar la inceputurile lumii. In aceeasi formula specifica sugereaza si unicitatea intamplarilor povestite, foarte frumoase, deosebite ("ca niciodata") . Basmul cuprinde alaturi de formule initiale si formule mediane ( si merse...si merse) si formule finale ( "si-am incalecat pe-o sa..."). Aceasta formula finala intalnita in opera, atesta un character oral si al acestei specii populare ca sic and la un popas un drumet le-ar fi spus povestea unor calatori iar pe urama si`ar fi continuat drumul..Firul povestirii se tese din elementele real;e si supranaturale dezvoltand mai multe motive litarare.Printre acestea amimtim motivul urmasului mult asteptat(dorinta imparatilui de a avea un copilas).

Intr-o tara, candva , un imparat traia tare mahnit din pricina ca nu avea copii, abia la batranete isi vazu visul cu ochii si dobandi " un drag de copilas , de sa-l evzi sa nu-l mai uiti".Ca in alte basme, in care Fat-Frumos creste intr`o luna cat altii intr`un an si de data aceasta , Aleodor "odorul" imparatesc se dovedeste a avea calitati a avea calitati unice, "de ce crestea d-aia se facea mai istet si mai iscusit". Iata insa ca veni ceasul din urma al imparatului. In aceste clipe el si-a sfatuit urmasul san u calce pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, deoarece va fi pedepsit, Asadar un alt motiv intalnit in basm este motivul incalcarii sfatului parintesc. Devenind imparat Aleodor conduce tara ca un om matur, cu toate ca inca era tanar, el a respectat sfatul tatalui su, dar odata, fiind la vanatoare a incalcat sfatul parintesc , trecand pe mosia "pocitaniei". A fost prins si pedepsit dupa cum ii spusese tatal . "Pocitania" i-a cerut in schimbul iertarii sa-I aduca pe fata lui Verdes Imparat pentru a o lua de sotie. In ordinea intamplarilor urmeaza motivul drumului.Prezent in toate basmele, drumul constitue un prilej insemnat pentru initierea tanarului ; cele trei incercari la cate este supus le trece cu bine. Intorcandu`se la "pocitanie" ; Aleodor asista la o intamplare neprevazuta: fata refuza sa se casatoreasca iar pocitul pocneste de ciuda si moare.

O alta trasatura a basmului o constituie valorile sombolice ale personajelor.Cel dintai dintre acestea este Aleodor , care il inlocuieste aici pe Fat-Frumos.el reprezinta principiul binelui si toate trasaturile lui confirma acest lucru, astfel prin nastere acest copil imparatesc intruneste toate calitatile fizice.Apoi fruusetea fizica ii este completata de frumusetea sufleteasca, de istetimiea mintii, calitate pe care o va folosi spre binele poporului sau : "toata lumea era multumita de domnia sa".Isi respecta cuvantul dat tatalui sau , iat atunci cand il incalca regreta.Dobandeste bunatate , fata de vietuitoare pe care le intalneste in cale, carora le cruta viata.Chiar daca vina de a fi calcat pe mosia pocitaniei era prea mare, odata asumata o actiune aceea a aducerii fetei de imparat,Aleodor isi respecta cunvantul.Asadar reprezinta binele si invinge rau reprezentat de Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop,

Timpul basmeloe este eternitatea .Procedeul artistic de baza este personificarea, intrucat necuvantatoarele sunt inzestrate cu insusiri omenesti , putand astfel sa ajute personajul pozitiv.

Prin trasaturile mentionate mai sus am argumentat ca "Aleodor Imparat" este un basm popular intrunind toate calitatile acestei specii literare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aleodor imparat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
559 cuvinte
Nr caractere:
3 106 caractere
Marime:
9.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
Aleodor imparat, basm
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Profesorului:
Al.Bradu
Sus!