Turgheniev

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Adresindu-se generatiilor viitoare in numele unuia dintre eroii sai, marele scriitor rus Ivan Sergheevici Turgheniev spunea:

"Jucati-va, veseliti-va, cresteti, voi, forte tinere Viata este in fata voastra, voi veti trai mai usor, nu veti fi nevoiti, ca noi, sa va cautati drumul, sa luptati, sa cadeti si sa va ridicati bij-biind prin intuneric. Noi am luptat din greu ca sa raminem in viata si citi dintre noi n-au pierit ! Voi aveti o tinta limpede: sa munciti -- si binecuvintarea noastra, a batrinilor va va insoti".

Generatia noastra, care traieste in epoca fericita a socialismului, asculta aceste cuvinte ale lui Turgheniev ca si cum i-ar fi fost adresate ei insesi.

Cu toate marile schimbari care au avut loc in viata societatii de cind a trait si scris Turgheniev, interesul pentru autorul ,,insemnarilor unui vinator" nu a slabit.

Noi il pretuim, in primul rind, pentru adincul sau patriotism. Plin de incredere in poporul rus, Turgheniev a scos la iveala in creatia sa fortele ascunse in popor, talentele si frumusetea lui sufleteasca. Il pretuim pe Turgheniev si pentru faptul ca, urmindu-L pe Puskin, el a demascat ,,salbatica boierime" si, in conditiile statului feudal, a proslavit omul din rob. La Turgheniev admiratia pentru omul rus s-a contopit cu dragostea sa pentru natura patriei, a carei fermecatoare frumusete a imortalizat-o in lucrarile sale. II pretuim pe Turgheniev si ca cronicar al cautarilor incordate a adevarului vietii, caracteristice intelectualitatii progresiste din Rusia. Acest merit al lui Turgheniev l-au pretuit si democratii revolutionari.

O mare parte a succesului de care s-a bucurat permanent Turgheniev o atribuim acestei sensibilitati a scriitorului pentru coardele vii ale societatii, acestei aptitudini de a vibra neintarziat la orice gind nobil si la orice sentiment cinstit " ) -- scria marele democrat revolutionar N. A. Dobroliubov.Cinstim pe autorul ,,insemnarilor unui vinator" ca pe un creator al limbii literare ruse, ca pe un continuator al traditiei puskiniene, ca pe un scriitor care a pretuit si admirat din tot sufletul limba poporului rus.

Ivan Sergheevici Turgheniev s-a nascut in orasul Oriol, la 28 octombrie (stil vechi) I8.18, intr-o familie nobila de vita veche. Tatal lui, in tinerete un stralucit ofiter de garda, traia, de cind iesise la pensie, pe domeniile sotiei, o mosiereasa bogata din familia Lutovinov. Mama scriitorului, Varvara Petrovna, era o boieroaica plina de toane; avea un caracter autoritar, ajungind pina la cruzime. Figura ei este usor de recunoscut intr-o serie de nuvele ale lui Turgheniev: ,,Prima iubire", ,,Mumu", ,,Un rege Lear al stepei", ,,Punin si Baburin". In aceleasi nuvele se oglindeste si copilaria lui Turgheniev.In vechea casa boiereasca de pe mosia Spasskoe-Lutovinovo exista o biblioteca de buna calitate. Parintii viitorului scriitor manifestau un viu interes pentru literatura. Cu toate acestea, mediul cult in care a copilarit Turgheniev n-a izbutit sa inabuse in el constiinta existentei unor laturi intunecoase in viata de la conacul boieresc. Felul de viata al Rusiei feudale a sadit in sufletul baiatului ura impotriva iobagiei.

,, Aproape tot ce vedeam in jurul meu trezea in mine un sentiment de dezorientare, de indignare si dezgust".

Crescind pe mosia strabuna, in mijlocul iobagilor, Turgheniev a simtit de la o virsta frageda o simpatie profunda fata de poporul muncitor. Copilaria petrecuta la Spasskoe-Lutovinovo i-a inspirat lui Turgheniev dragostea sa duioasa si plina de sensibilitate pentru privelistile patriei. Lucrarile lui Turgheniev, incepind cu ,,insemnarile unui vina-tor" si terminind cu ,,Poemele in proza", sint toate patrunse de natura si oamenii tinutului Oriol, unde s-a nascut scriitorul.

Cind baiatul a implinit noua ani, familia s-a mutat la Moscova. Turgheniev a fost dat la un colegiu, iar la terminarea acestuia, in toamna anului 1833, s-a inscris la facultatea de litere a Universitatii din Moscova.

Era o perioada de avant a vietii sociale, de trezire a fortelor progresiste din Rusia, dupa in-fringerea miscari; decembristilor.

Rascoalele din ce in ce mai dese ale taranilor iobagi, revolutia franceza din iulie, care rascolise tarile din apusul Europei si-L inspaimintase pe tar, rascoala poloneza din 1830--1831, faceau sa renasca increderea lui Puskin in rasaritul ,,stelei fermecatoarei fericiri". Jandarmii aduceau la cunostinta lui Nicolae I gravitatea situatiei, compa-rind statul iobagist cu o pivnita plina cu praf de pusca.

Anii sai de studentie s-au oglindit intr-una din primele nuvele ale lui Turgheniev, ,,Andrei Kolo-sov"; ei sint de asemenea descrisi, foarte sugestiv, in ,,Rudfn" (povestirea lui Lejnev despre cercul lui Pokorski): ,,Inchipuiti-va o adunare de cinci-sase baieti, luminata de flacara uaei festile de seu. Se serveste un ceai mizerabil; pesmetii sint cum nu se poate mai uscati. Dar sa ne fi privit fetele, sa ne fi ascultat cuvintarile! In ochii fiecaruia straluceste entuziasmul, obrajii ard, inima zvicneste! Vorbim despre dumnezeu, despre adevar, despre viitorul omenirii, despre poezie -- uneori spunem absurditati sau admiram fleacuri, dar ce importanta are!". Viitorul omenirii! Iata ce framinta studentimea din anii 1830--1840. Bielinski scrie drama anti-iobagista ,,Dmitri Kalinin"; Lermontov pune in gura eroului dramei sale din tinerete, ,,Un om ciudat", un discurs demascator, indreptat impotriva iobagiei. In casa lui Ogariov din cartierul Ni-krtski, se aduna cercul primilor socialisti rusi, condus de Gherten.

Totusi, ,,talpa cizmelor absolutiste" (cum spunea Gherten) strivea fara mila vlastarele tinere. Membrii cercurilor tineretului revolutionar erau deportati unul dupa altul.

Cu putin inainte de a intra Turgheniev la Universitatea din Moscova, o parasisera Bielinski (dupa hotarirea directiei), Lermontov, Gherten, Ogariov, Cu toate acestea, anii de studentie ai lui Turgheniev s-au scurs sub semnul aceleiasi stari de spirit, proprie generatiei mai vechi de studenti, aceea din jurul lui 1830.

Turgheniev n-a frecventat mult timp cursurile Universitatii din Moscova. Dupa un an, s-a mutat la Universitatea din Petersburg, ducind cu el amintiri scumpe. (La Universitatea din Petersburg era pe atunci profesor N. V. Gogol, care tinea cursul de istorie a Evului Mediu).

Viitorul scriitor a terminat universitatea in 1836.

Observații:

Referatul prezinta viata si opera scriitorului rus Turgheniev

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turgheniev.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
8 836 cuvinte
Nr caractere:
49 056 caractere
Marime:
34.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filologie
Tag-uri:
scriitor, opere, literatura, Biografie
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Sus!