Rolul Farmacistului în Combaterea Consumului și Traficului Ilicit de Droguri

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Motto 3
2. Ce sunt drogurile 4
3. Caracteristicele drogurilor 5
4. Principalele riscuri 6
5. Efectele drogurilor asupra Sistemului Nervos 6
6. Alte reactii si comportamente intalnite la dependent 6
7. Clasificarea toxicomaniei 6
8. Unele motive ale consumului de droguri 7
9. Drogurile – intre realitate si fictiune 7
10. Clasificarea drogurilor 8
11. Diferite tipuri de droguri si efectele lor 8
12. Cum recunoastem o persoana care consuma droguri 12
13. Incriminarea actuala a traficului ilicit de stupefiante in Romania 13
14. Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri 13
15. Implicatiile Legii 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri 19
16. Importante si consecintele aparitiei Legii nr. 143/2000 19
17. Legea nr. 104/2008 privind prevenirla si combaterea traficului ilicit de substante cuprinse in lista interzisa 21
18. Droguri inlocuite cu medicamente 26
19. Abuzul de medicamente 27
20. Medicamentele si drogurile 28
21. O combinatie mortala : medicamente,droguri,alcool 30
22. Tratament 31
23. Concluzii 32
24. Bibliografie 34

Extras din referat:

MOTTO :

„Să începem o luptă foarte dură în ceea ce priveşte traficul şi consumul de droguri !

Este vorba de un risc pe care nu trebuie să-l acceptăm, acela de a transforma România într-

o ţară unde există trafic de droguri, într-o ţară care să fie o ţară de consum de droguri.”

Ce sunt drogurile?

Drogul este o substanţa - solida, lichida sau gazoasa - care, introdusa in organism, modifica imaginea asupra propriei persoane si asupra realitatii înconjurătoare. Folosirea abuziva poate crea dependenta fizica si psihica sau tulburări grave ale activitatii mentale si ale comportamentului.

Toxicomania este intoxicaţia cronica voluntara care duce la pierderea libertatii de a se abţine de la folosirea drogului.

Toxicomanul este persoana care consuma, in mod regulat, droguri pentru a obţine o stare de o anumita intensitate.

Supradoza înseamnă introducerea in organism a unei cantitati de substanţa mai mare decât poate suporta acesta si care poate produce moartea. Supradoza intervine:

- atunci când consumatorul utilizează o doza prea puternica in raport cu cea obişnuita;

- se foloseşte un produs insuficient diluat sau amestecat cu alte substanţe;

- atunci când se continua consumul dozei uzuale in paralel cu medicaţia din cura de dezintoxicare.

- servajul desemnează simptomele fizice si psihice care apar atunci când un individ este privat de drogul de care devenise dependent sau la scăderea accentuata a dozelor.

De-a lungul secolelor, oamenii au luat tot felul de droguri, fie sub formă de medicamente şi remedii pentru bolnavi, fie ca stimulente.

Drogurile au efecte diferite, de la persoană la persoană. Încă există puncte de vedere diferite privind efectele lor secundare-cum ar fi presupusa legătură dintre droguri şi bolile mintale. O serie de droguri, precum canabisul, sunt trecute în categoria drogurilor ilegale, în unele ţări, în vreme ce în altele fac parte din reţeta tradiţională.

Pe măsură ce drogurile devin tot mai uşor de procurat, au tot mai mare căutare drogurile "recreative", care influenţează starea de spirit a celui care le consumă.

Caracteristicile drogurilor

a) Dependenta

b) Toleranta

a) Dependenta - definitie OMS: starea fizica sau psihica ce rezulta din interactiunea unui organism cu o substanta, caracterizata prin modificari de comportament si alte reactii, insotite intotdeauna de nevoia de a lua substanta in mod continuu sau periodic, pentru a-i resimti efectele psihice si pentru a evita suferintele.

O alta definitie priveste dependenta ca fiind o situatie de subjugare a unui individ fata de administrarea unui drog, intreruperea acesteia din urma antrenand o stare de rau psihic, chiar si fizic, care determina subiectul sa isi continue consumul.Aceasta definitie este globala si contine notiunile de dependenta psihica si dependenta fizica:

Dependenta este nevoia toxicomanului de a-si administra droguri.

Dependenta fizica nu se intalneste la toate tipurile de droguri. Când apare, ea se manifesta sub forma unor stări patologice care constau in necesitatea organica de a folosi droguri pentru a evita tulburările ce apar la încetarea utilizării. Ea apare mai ales la derivaţii opiului (heroina, morfina).

Dependenta psihica este cea mai importanta. Ea consta in modificări de comportament si o stare mentala particulara insotita de necesitatea psihica imperioasa de a-si administra substanţa periodic sau continuu pentru a obţine o stare de bine sau pentru a înlătura disconfortul psihic. Este întâlnita la toate tipurile de droguri.

b) Toleranta - procesul de adaptare a organismului la o substanta, care se traduce prin reducerea progresiva a efectelor la aceeasi doza, ceea ce determina necesitatea cresterii dozelor pentru obtinerea acelorasi efecte. Potrivit OMS, toleranta consta in disparitia treptata a efectelor unei substante ce este administrata repetat, pe o anumita perioada de timp, incat pentru a obtine acelasi efect se impune cresterea progresiva a dozei. Se caracterizeaza prin reversibilitate (dupa un timp de la intreruperea consumului se restabileste sensibilitatea initiala), specificitate (toleranta nu este o proprietate generala pentru toate substantele, ci numai pentru unele dintre acestea) si selectivitate (toleranta nu se instaleaza pentru toate efectele pe care le exercita o substanta asupra unui organism). De mentionat ca obisnuinta nu creeaza insa o imunitate totala si nelimitata in timp la organismul care s-a obisnuit cu toxicul. Efectul pe termen relativ lung este instalarea unei intoxicatii cronice, cu consecinte grave asupra starii de sanatate.

Toleranta poate fi: dobandita si incrucisata, potrivit autorului Dragan Jenică. Cea dobandita apare in cursul vietii individului si consta in manifestarea treptata a efectelor substantei administrate repetat, pe o anumita perioada de timp, astfel incat pentru a obtine acelasi efect, se impune cresterea progresiva a dozei. O caracterisica a tolerantei dobandite este cresterea pragului de suportabilitate a dozelor de ordin toxic ori letal. Ca urmare a utilizarii de catre consummator ade cantitati progresiv crescande dintr-o anumita substanta, organismul se va adapta la efectele toxice ale acesteia, astfel incat dozele mari vor fi suportate, apparent, fara dificultate. Toxicomanii, in general, pot suporta, la o singura administrare, cantitati de drog incomparabil mai mari decat subiectii normali, asupra carora in mod obisnuit, acest lucru provoaca fenomenul grav al intoxicatiei acute sau chiar moartea.

Toleranta apare atunci când organismul se obisnuieste cu prezenta unei anumite substanţe si se adaptează la aceasta. Ca atare, pentru obţinerea unei anumite stări, toxicomanul trebuie sa mărească dozele. Astfel, un toxicoman ajunge sa suporte doze care pentru persoanele normale ar fi fatale.

Principalele riscuri

- dependenta dupa folosirea regulata

- supradoza care poate duce la inconstienta sau chiar la moarte

- stari emotionale necontrolate sau dereglari mentale serioase

- infestarea sangelui sau aparitia unor infectii (chiar infectarea cu HIV/SIDA)

- producerea unor accidente

Semne caracteristice ce pot aparea in functie de substanta folosita:

- schimbari de dispozitie

- lipsa concentrarii, scaderea inteligentei, pierderi de memorie

- somnolenta, apatie, lipsa pofeti de mancare

- halucinatii, delir

Observații:

UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANTA

FACULTATEA DE FARMACIE

DREPT FARMACEUTIC

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Farmacistului in Combaterea Consumului si Traficului Ilicit de Droguri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
11 636 cuvinte
Nr caractere:
69 881 caractere
Marime:
1.99MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!