Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Generalitati
2.D.C.I., proprietati fizice si chimice
3.Mecanism de actiune
4.Prezentare comerciala

Extras din referat:

Antisepsia este o operatiune cu rezultat momentan ce permite, la nivelul tesuturilor vii (piele, mucoase, cavitati naturale, plagi deschise) si in limita tolerantei acestora, sa fie inactivati sau omorati germeni patogeni (Dupa AFNOR NFT 72101, martie 1989).

Antiseptic este considerat un agent chimic bactericid (care omoara germeni) sau bacteriostatic (care inhiba cresterea germenilor) prin care se realizeaza antisepsia.

Notiunea de antiseptizat implica o portiune a tegumentelor sau mucoaselor la nivelul careia, dupa tratamentul cu antiseptic, numarul germenilor scade suficient de mult, ceea ce permite o punctie, injectie, incizie chirurgicala etc.

Deyinfectia este o operatiune prin care se distrug germenii patogeni (cu exceptia unor spori si a unor virusuri) existenti in afara corpului uman, pana la un nivel la care nu mai sunt periculosi pentru sanatate:

de pe suprafete inerte contaminate (diferite obiecte, haine, instrumente medicale etc.); din excrete prelevate, cu origine precizata (puroi, sputa etc.); din mediu (apa, aer, spatiu de cazare etc.). Se realizeaza prin mijloace chimice, fizice, mecanice.

Dezinfectanteste un agent chimic prin care se realizeaza dezinfectia, agent chimic care elimina anumite microorganisme patogene, dar nu toate formele microbiene (endosporii bacterieni) (Rutala, 1990).

O substanta poate fi folosita atat ca dezinfectant cat si ca antiseptic in functie de modul de utilizare, concentratie, timp de contact etc.

1. Generalitati

Antisepsia(impotriva putrefactiei) reprezinta totalitatea masurilor prin care se realizeaza distrugerea germenilor patrunsi intr-o plaga, pe tegumente sau in mediu, fiind o metoda curativa; se realizeaza numai cu mijloace chimice, nu sterilizeaza tesutul viu, ci reduce in grade diferite numarul de germeni. Este de dorit ca antisepticele sa fie bactericide. Formula rivanolului

Actiunea bactericida trebuie sa apara rapid (1-5 min.), la concentratii cat mai mici si sa se manifeste asupra unui numar cat mai mare de specii de microorganisme, fara a afecta macroorganismul. Deci toxicitatea trebuie sa fie selectiva.

Evaluarea intensitatii actiunii antisepticelor si dezinfectantelor se face prin determinarea: 1. concentratiei minime inhibitoare (CMI), care determina indicele fenolic. Substantele dezinfectante prezinta o CMI pentru bacteriile sub forma planctonica, dar CMI creste foarte mult cand bacteriile se afla incorporate intr-un biofilm. 2. concentratiei minime bactericide (CMB) cantitatea cea mai mica de substanta care asigura un efect bactericid, stabilita in conditii sandard.

Antisepticele pot fi de uz intern, cand se folosesc pentru inlaturarea (distrugerea) germenilor patogeni de microorganisme de pe tesuturile vii contaminate si de uz extern sau dezinfectante cu actiune puternic bactericida

Bibliografie:

1.http://facultate.regielive.ro/cursuri/farmacie/antiseptice_dezinfectante-109586.html

2.http://en.wikipedia.org/wiki/Ethacridine_lactate

3.http://www.scritube.com/diverse/Antiseptice-si-dezinfectante95169424.php

4.http://images.google.ca/imgres?imgurl=http://www.farmaciastejara.ro/images/rivanol.JPG

5.http://www.sepharma.com/products/images/proc_2008559326.jpg

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rivanolul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
1 451 cuvinte
Nr caractere:
8 558 caractere
Marime:
229.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
proprietati, utilizare, farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
An de studiu:
VI
Sus!