Osteoporoza

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Osteoporoza inseamna "os poros". Pana nu demult considerata o stare normala a varstnicului, osteoporoza este considerata in prezent o boala, caracterizata prin reducerea densitatii minerale osoase, asociata cu compromiterea structurii osoase trabeculare, ceea ce predispune osul la fractura in urma unui traumatism de mica intensitate sau chiar in lipsa acestuia.

Oasele osteoporotice nu arata, la prima vedere, altfel decat oasele normale. Ele sunt insa mai putin dense, prin pierdere de substanta osoasa, ceea ce se reflecta in structura lor interna, care este profund afectata - asemenea unei tesaturi vechi, cu urzeala subtiata si pe alocuri rupta.

Dupa varsta de 35 de ani osul pierde in mod continuu din substanta sa, un fenomen normal si natural odata cu inaintarea in varsta. Aceasta pierdere poate deveni insa o problema serioasa daca "rezerva osoasa" initiala a fost prea mica sau daca pierderea de substanta osoasa se face prea repede. Rezultatul este cresterea riscului de fractura, fie printr-o cadere obisnuita, ca in cazul incheieturii mainii sau soldului, fie printr-un efort moderat de ridicare, ca in cazul vertebrelor.

Osteoporoza este o boala care afecteaza peste 40 la suta din femei si 20 la suta din barbatii cu varste de peste 50 de ani.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Osteoporoza.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 703 cuvinte
Nr caractere:
10 090 caractere
Marime:
26.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
osteoporoza, normal
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!