Carpații Orientali

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Carpatii Orientali reprezinta cea mai intinsa unitate montana, ocupand jumatate din suprafata Carpatilor situati pe teritoriul Romaniei.

Ca pozitie fata de depresiunea colinara a Transilvaniei Carpatii Orientali au o pozitie estica ("orientala"), de unde si acesta denumire. Limita de nord o reprezinta granita (cu Ucraina), limita de vest contactul cu Depresiunea Transilvaniei, limita de est Podisul Sucevei (intre raurile Suceava si Moldova), Subcarpatii Moldovei si Curburii, iar limita de sud, Valea Prahovei.

Exista in multe lucrari geografice ideea ca in cadrul Carpatilor Curburii (grupa sudica a Carpatilor Orientali) este inclusa si grupa Bucegi acesta din Carpatii Meridionali, in acest caz limita fiind dusa la Valea Dambovitei. Criteriile geologice si geomorfologice (in parte) duc limita la Dambovita.

Alte elemente (clima, vegetatie, altitudini, unele tipuri genetice de relief) traseaza o limita mai clara pe Valea Prahovei, lucru vizibil in oeisaj si prinb cunoscuta denivelare a reliefului indusa de abruptul prahovean al Bucegilor. De aceea, limitam Carpatii Orientali (si grupa lor sudica) la Valea Prahovei.

Limite si caracteristici generale. Sunt cuprinsi intre granita cu Ucraina (in nord), Depresiunea colinara a Transilvaniei si Dealurile de Vest si Campia de Vest (in vest), Subcarpati de Curbura si Valea Prahovei (in sud), Podisul Moldovei si Subcarpatii Moldovei (in est). Intre aceste limite, Carpatii Orientali au o serie de caracteristici ale reliefului care ii diferentiaza de celelate ramuri carpatice:

- Carpatii Orientali sunt cei mai intinsi in suprafata ocupand jumatate din intinderea ariei montane;

- au altitudini mijlocii, inaltimile maxime depasesc 2000 m (in Muntii Rodnei si Muntii Calimani) sau se apropie de aceasta altitudine (in Muntii Ciucas, Maramuresului si Ceahlau);

- sunt fragmentati de vai, trecatori si mai ales depresiuni intinse;

- au un paralelism al culmilor (trei fasii, care reflecta structurile geologice)

- au resurse bogate (mai ales in nord) si dispun de cea mai importanta arie forestiera;

- sunt populati intens (indeosebi pe vai si deprsiuni) si au activitati economice foarte importante (exploatarea minereurilor neforoase, exploatarea si prelucrarea lemnului, cresterea animalelor, activitatilor turistice).

- au forme variate de relief - relief vulcanic (cu cratere, conuri si platouri), indeosebi in muntii Calimani, Gurghiului si Harghitei, relief glaciar (in Muntii Rodnei), un relief specific datorat rocilor (in special in masivele Ceahlau si Ciucas).

Relieful Relieful Carpatilor Orientali este puternic infuentat de existenta unui substrat geologic format din trei fasii paralele:

- in vest exista un aliniament de roci vulcanice (intins din Oas pana in masivul Ciomatu);

- in partea centrala se dezvolta zona cristalo-mezozoica (formata din sisturi cristaline si roci mezozoice);

- in est se dezvolta o zona de sedimente cutate, indeosebi gresii, lipsite de fosile care poarta denumirea de flis (separat dupa varsta in flis cretacici si flis paleogen).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Carpatii Orientali.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 841 cuvinte
Nr caractere:
17 750 caractere
Marime:
2.03MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fabricarea Produselor din Lemn
Tag-uri:
carpatii, flora, munti, fauna
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!