Securitatea energetică a țării prin prisma strategiei energetice ale Republicii Moldova până în anul 2030

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Summary. This paper presents an analysis of the problem of ensuring country’s energy security through the prism of the Energy Strategy of the Republic of Moldova until 2030, as well as some proposals for solving problems related to the achievement of the ultimate goal of the strategy - reliable and safe consumers supply with quality electricity.

Key words: Energy efficiency, Energy policy, Energy security, Energy strategy, European energy system, National energy system, Renewable energy sources.

INTRODUCERE

Sectorul energetic al Republicii Moldova (RM) în general și cel al gazelor în particular, de care sunt dependente în mare măsură celelalte sectoare ale economiei naționale, constituie o ramură strategică, de nivelul dezvoltării căreia depinde stabilitatea macroeconomică și securitatea energetică a țării.

E bine știut faptul, chear și de nespecialiști în domeniu, că la moment ponderea gazului natural în balanța energetică a statului a crescut în ultimii 23 ani semnificativ și la moment putem constata peste 60%, față de 30% la începutul anilor 90, unde ponderea principală le revenea cărbunelui și păcurii (circa 60%), ceea ce ne permitea să avem rezerve suficiente și o funcționare a economiei naționale în regim autonom timp de 100-130 zile, în caz de criză energetică (rezervele de astăzi se estimează doar la 2-15 zile).

Lucrul acesta nu poate fi acceptat din punct de vedere a securității energetice a țării, care de fapt nu-și permite nici un stat, cu atît mai mult, că asigurarea cu gaz natural a Republicii Moldova este efectuată în volum de 100% de la un singur furnizor.

În cele din urmă, se poate de observat, că astăzi industria gazului în RM este dirigată din afară, fiind dependentă 100% de un exportator (Rusia) în persoana SA „Gazprom”.

Ținînd cont de cele expuse, putem constata, că Republica Moldova astăzi nu dispune de o politică binedeterminată, acoperită și susținută financiar, privind asigurarea securității energetice a statului pe termen mediu și lung.

Și cel mai regretabil fapt e că lucrul acesta nu are șanse ca să se schimbe în viitorul apropiat.

REZULTATE ȘI DISCUȚII

Strategia energetică pînă în 2030 (aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.102 din 5.02.2013) nu pare a se discurca în problema dată, deoarece le repetă pe cele de pînă în anii 2005, 2010 și 2020, care practic niciunul din obiectivele propuse în acestea nu a fost realizat, fiind de fiecare dată amînate (excepție constituie finalizarea în 2011 a construcției liniei electrice aeriene 110 kV Fălciu (Romănia) - Gotești (Moldova), componentă a tuturor Strategiilor menționate).

Acest lucru s-a întîmplat deoarece la elaborarea lor, nu s-a șinut cont și nu s-a asigurat pentru măsurile acceptate, acoperire financiară.

În cea de ultima Strategie se menționează, că un factor esențial pentru implementarea prezenței Strategii îl constituie componenta financiară, adică necesitățile de investiții capitale, care au fost estimate la 2-3 mlrd. euro sau cîte 150-220 mil euro pe an.

Este clar, că fără alocarea unor fonduri externe, realizarea Strategiei Energetice pînă în anul 2030 este sortită și ea eșecului.

Bibliografie:

1. Strategia energetică a Republicii Moldova pînă în anul 2030, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.102 din 05.02

2013.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Securitatea energetica a tarii prin prisma strategiei energetice ale Republicii Moldova pana in anul 2030.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 626 cuvinte
Nr caractere:
8 667 caractere
Marime:
21.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
Stiopca Oleg
Sus!