Securitatea energetica a tarii prin prisma strategiei energetice ale Republicii Moldova pana in anul 2030

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Summary. This paper presents an analysis of the problem of ensuring country's energy security through the prism of the Energy Strategy of the Republic of Moldova until 2030, as well as some proposals for solving problems related to the achievement of the ultimate goal of the strategy - reliable and safe consumers supply with quality electricity.

Key words: Energy efficiency, Energy policy, Energy security, Energy strategy, European energy system, National energy system, Renewable energy sources.

INTRODUCERE

Sectorul energetic al Republicii Moldova (RM) in general si cel al gazelor in particular, de care sunt dependente in mare masura celelalte sectoare ale economiei nationale, constituie o ramura strategica, de nivelul dezvoltarii careia depinde stabilitatea macroeconomica si securitatea energetica a tarii.

E bine stiut faptul, chear si de nespecialisti in domeniu, ca la moment ponderea gazului natural in balanta energetica a statului a crescut in ultimii 23 ani semnificativ si la moment putem constata peste 60%, fata de 30% la inceputul anilor 90, unde ponderea principala le revenea carbunelui si pacurii (circa 60%), ceea ce ne permitea sa avem rezerve suficiente si o functionare a economiei nationale in regim autonom timp de 100-130 zile, in caz de criza energetica (rezervele de astazi se estimeaza doar la 2-15 zile).

Lucrul acesta nu poate fi acceptat din punct de vedere a securitatii energetice a tarii, care de fapt nu-si permite nici un stat, cu atit mai mult, ca asigurarea cu gaz natural a Republicii Moldova este efectuata in volum de 100% de la un singur furnizor.

In cele din urma, se poate de observat, ca astazi industria gazului in RM este dirigata din afara, fiind dependenta 100% de un exportator (Rusia) in persoana SA ,,Gazprom".

Tinind cont de cele expuse, putem constata, ca Republica Moldova astazi nu dispune de o politica binedeterminata, acoperita si sustinuta financiar, privind asigurarea securitatii energetice a statului pe termen mediu si lung.

Si cel mai regretabil fapt e ca lucrul acesta nu are sanse ca sa se schimbe in viitorul apropiat.

REZULTATE SI DISCUTII

Strategia energetica pina in 2030 (aprobata prin Hotarirea Guvernului nr.102 din 5.02.2013) nu pare a se discurca in problema data, deoarece le repeta pe cele de pina in anii 2005, 2010 si 2020, care practic niciunul din obiectivele propuse in acestea nu a fost realizat, fiind de fiecare data aminate (exceptie constituie finalizarea in 2011 a constructiei liniei electrice aeriene 110 kV Falciu (Romania) - Gotesti (Moldova), componenta a tuturor Strategiilor mentionate).

Acest lucru s-a intimplat deoarece la elaborarea lor, nu s-a sinut cont si nu s-a asigurat pentru masurile acceptate, acoperire financiara.

In cea de ultima Strategie se mentioneaza, ca un factor esential pentru implementarea prezentei Strategii il constituie componenta financiara, adica necesitatile de investitii capitale, care au fost estimate la 2-3 mlrd. euro sau cite 150-220 mil euro pe an.

Este clar, ca fara alocarea unor fonduri externe, realizarea Strategiei Energetice pina in anul 2030 este sortita si ea esecului.

Bibliografie:

1. Strategia energetica a Republicii Moldova pina in anul 2030, aprobata prin Hotarirea Guvernului nr.102 din 05.02

2013.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 626 cuvinte
Nr caractere:
8 667 caractere
Marime:
21.79 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetica
Data publicare:
04.03.2018
Structură de fișiere:
  • Securitatea energetica a tarii prin prisma strategiei energetice ale Republicii Moldova pana in anul 2030.docx
Predat:
la facultate
Profesorului:
Stiopca Oleg

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Introducere La ora actuala comertul international reprezinta baza relatiilor economice...
Asigurarea securitatii si apararii statelor se poate considera realizata in momentul in care nu...
INTRODUCERE - NOTA EXPLICATIVA Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007...
Evolutia conceptului ,,dezvoltare durabila" "Dezvoltarea durabila este acel proces de...
Expresia "dezvoltare durabila" (Sustainable Development) a fost folosita in anul 1987...
Sus!