Protecția de distanță

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Relee de distanță. Principiul de funcționare, caracteristici.

Releele de distanță și implicit protecția de distanță constituie la ora actuală elementul de bază utilizat în schemele de protecție a liniilor interconectate de înaltă și foarte înaltă tensiune.

Principalele avantaje ale protecției de distanță în comparație cu alte tipuri de protecții constau în:

- dependența redusă a sensibilității față de regimul de funcționare a rețelei;

- deconectare defectelor cu o temporizare cu atât mai mică cu cât acestea se produc mai aproape de locul instalării releului;

- delimitarea cu suficientă precizie a zonelor protejate.

În principiu în caz de defect, releul de distanță măsoară impedanța de la locul de instalare până la cel de scurtcircuit. El compară în mod succesiv această valoare cu niște impedanțe reglate pe releu. Aceste impedanțe reflectă de fapt lungimea zonelor protejate, eșalonate de regulă în trei- patru trepte.

Elementele de pornire EP au rolul de a sesiza apariția unui defect și de a iniția funcționarea întregului ansamblu. Ele pot fi constituite din relee de curent maximale sau din relee de minimă impedanță.

În caz de defect elementele de pornire vor iniția funcționarea elementului de timp T, a blocului de comutare BC1 și a blocului de comutare BC2.

Blocul de comutare BC1 selectează tensiunile corespunzătoare scurtcircuitului. El alimentează cu tensiunile necesare funcționării releul direcțional D și prin intermediul releului de timp T, organul de măsurare M.

Blocul de comutare BC2 are rolul de a alimenta releul direcțional D și organul de măsurare M, cu o tensiune proporțională cu curentul de scurtcircuit , culeasă de pe grupul de rezistențe R.

Releul de distanță mai conține un element pentru blocare la pendulații BP și un bloc de execuție a comenzilor de declanșare, BE.

Schema bloc reprezentată în fig. 6.2 corespunde releelor de distanță tip monosistem, care utilizează un singur element de măsurare și un singur element de direcție, alimentarea acestora făcându-se în funcție de scurtcircuit, printr-un sistem de alegere a unor contacte(blocuri de comutare BC1 și BC2). Există însă și relee de distanță care au câte un element de demaraj sau măsurare pentru fiecare tip de defect.

În treapta I, corespunzătoare unei anumite lungimi a liniei protejate (fig.6.1), releul va declanșa foarte rapid.

În treptele superioare, pe măsură ce crește distanța de la locul de instalare a releului, crește și temporizarea la declanșare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia de distanta.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
730 cuvinte
Nr caractere:
3 658 caractere
Marime:
1.95MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetică
Predat:
Facultatea de Inginerie Electrica, Electronica si Tehnologia Informatiei , Universitatea Valahia din Targoviste
Specializare:
Energetică Industrială
Materie:
Energetică
An de studiu:
IV
Sus!