Energia geotermale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Energia geotermala este energia termica din magma topita aflata in centrul Pamantului. Caldura este adusa aproape de suprafata prin conductie termica si prin patrunderea magmei in crusta pamantului. Energia geotermala reprezinta diverse categorii particulare de energie termica, pe care le contine scoarta terestra. Cu cat se coboara mai adanc in interiorul scoartei terestre, temperatura creste si teoretic energia geotermala poate sa fie utilizata tot mai eficient, singura problema fiind reprezentata de adancimea la care este disponibila aceasta energie. Este interesant de remarcat ca 99% din interiorul Pamantului se gaseste la o temperatura de peste 1000?C, iar 99% din restul de 1%, se gaseste la o temperatura de peste 100?C. Aceste elemente sugereaza ca interiorul Pamantului reprezinta o sursa regenerabila de energie care merita toata atentia si care trebuie exploatata intr-o masura cat mai mare.

- Scoarta 0 100 km;

- Mantaua 100 3000 km;

- Nucleul extern 3000 5000 km;

- Nucleul intern 5000 6378 km.

Din interiorul Pamantului spre suprafata este transmis un flux de caldura cu intensitatea medie de 0,05 W/m2. Deoarece diferite parti ale scoartei terestre poseda conductivitati termice inegale, intensitatea fluxului de caldura variaza in limite largi. Regiunile hipertermice, cu intensitati ale fluxului de caldura mai mari, sunt situate in zone tectonice an apropiere de hotarele platformelor continentale. In astfel de zone, la adancimi de cativa kilometri se intalnesc roci cu temperatura pana la 300 500OC. Energia rocilor este numita petrogeotermica, iar energia apelor freatice incalzite de aceste roci, hidrogeotermica. Ajungand in caverne, intre doua straturi impermeabile, apa geotermala se poate transforma in abur. Caracteristic pentru majoritatea apelor geotermale este continutul sporit de saruri dizolvate. Aburul geotermal contine gaze si vapori, care uneori, pot fi periculoase pentru mediu.

Deoarece nu sunt implicati combustibili fosili, energia geotermala produce emisii reduse sau neglijabile de CO2 comparativ cu sursele conventionale de energie.

Energia din aceste roci calde si apa fierbinte poate fi valorificata prin diferite tehnologii.

Energia hidrotermica este energia din apa fierbinte si aburul care apar in mod natural, prin incalzire datorita energiei geotermale. Utilizarea energiei hidrotermice este in prezent avantajoasa economic in anumite locatii cu temperaturi ridicate. Resursele hidrotermice pot fi exploatate cu ajutorul sondelor de foraj si al tehnologiilor actuale de conversie a energiei pentru a produce apa fierbinte pentru utilizare directa sau pentru incalzirea spatiilor sau pentru generarea de electricitate.

In cazurile in care apa nu este prezenta in zonele geotermale - asa-numitele ,,roci fierbinti uscate" - se poate injecta apa iar apa fierbinte si aburul rezultat se pot extrage si utiliza ca energie hidrotermica.

Energia geotermala poate fi utilizata impreuna cu pompe de caldura la incalzirea cladirilor si producerea apei calde, reducand astfel consumul de energie conventionala. Cand rocile din subteran sunt mai reci decat corpurile de la suprafata, aceasta tehnologie poate fi utilizata si la racirea cladirilor.

Alte tehnologii de conversie pentru valorificarea energiei geotermale care sunt inca in stadiul de cercetare includ energia din magma si energia geotermala sub presiune.

Energia geotermala poate aduce avantaje din punct de vedere al costurilor, fiabilitatii si mediului fata de sursele de energie conventionala.

Energia geotermala poate fi:

- de inalta temperatura (caracteristica zonelor vulcanice); panzele de apa limitrofe ajungand la sute de grade, realizand o vaporizare partiala care se utilizeaza intr-o centrala electrica. Accesul la panza de apa este dificil. Uneori, adancimea de foraj poate depasi 10.000 m;

- de joasa temperatura; accesibila in orice parte a globului. Temperatura scoartei pamantesti creste in adancime cu 3?C la fiecare 100 m. Diferenta de temperatura creata ar putea fi aplicata in termoficare prin recircularea fluidului in pompe de caldura, nu in producerea energiei electrice.

Potential si progres

Apele geotermale cu temperaturi de la 15?C la peste 150?C sunt utilizate direct din pamant pentru:

- incalzirea locuintelor;

- utilizarea izvoarelor termale calde si a bailor termale (balneologie);

- cultivarea florilor, legumelor si a altor culturi vegetale in sere chiar si in timpul iernii (agricultura);

- scurtarea timpului necesar cresterii pestilor, crevetilor, molustelor si aligatorilor pana la maturitate (acvacultura);

- pasteurizarea laptelui, deshidratarea cepei si uscarea cherestelei, spalarea lanii, fabricarea hartiei si extragerea aurului si argintului din zacaminte

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia geotermale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 989 cuvinte
Nr caractere:
18 101 caractere
Marime:
318.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
energie, apa
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!