Cazane cu abur

Previzualizare referat:

Extras din referat:

-focar; 2-drum de gaze; 3-tambur; 4-tevi de coborare; 5-vaporizator; 6- supraincalzitor primar; 7-supraincalzitor intermediar 8-economizor; 9-preincalzitor de aer; 10-electrofiltru; 11-buncar de carbune;12-alimentator; 13-canal de recirculare,14-moara de carbune; 15-arzator; 16-ventilator de aer; 17-ventilator de gaze de ardere; 18-conducta de apa de alimentare; 19-conducta de abur saturat; 20-conducta de abur supraincalzit primar; 21-conducta de abur supraincalzit intermediar; 22-carbune brut; 23-amestec praf de carbune-gaze de transport; 24-gaze de ardere recirculate; 25-gaze de ardere din focar; 26-zgura; 27-cenusa; 28-aer; 29-colector.

TIPURI CONSTRUCTIVE DE CAZANE DE ABUR

A.NOTIUNI GENERALE DESPRE CAZANELE DE ABUR

1.STRUCTURA SI FUNCTIONAREA CAZANULUI DE ABUR

Cazanele de abur sunt instalatii folosite pentru producerea de abur, caldura necesara fiind furnizata fie de un combustibil prin ardere, fie de gazele de ardere provenite dintr-o alta instalatie.Impreuna cu instalatiile auxiliare necesare functionarii lui, cazanul de abur formeaza o instalatie de cazan.

Suprafata de schimb de caldura a cazanului este alcatuita din sectiuni delimitate conform cu evolutia schimbului de caldura. Agentul termic preia caldura lichidului in preincalzitorul de apa sau economizor, caldura de vaporizare in vaporizator si caldura de supraincalzire in supraincalzitor.

Cazanul de abur mai cuprinde un supraincalzitor intermediar, in cazul incadrarii intr-un ciclu cu supraincalzire intermediara si un preincalzitor de aer.

Arderea combustibilului se produce intr-o incinta numita focar. Suprafetele de incalzit ale cazanului sunt plasate in focar si in drumurile de gaze de ardere.

In figura 1 este reprezentata schema unei instalatii de cazan cu partile componente, cu indicarea sensului fluxurilor de masa.

A fost ales ca exemplu un cazan cu circulatie naturala. Apa de alimentare pompata de o pompa de alimentare intra in cazan prin economizorul 8, in care ii creste temperatura pana, sau aproape pana la temperatura de vaporizare. De aici intra in tamburul 3, care indeplineste mai multe functii principale: distribuirea apei in tevile vaporizatorului, separarea aburului de apa si delimitarea vaporizatorului de supraincalzitor, adica mentinerea unui punct fix de terminare a vaporizarii in interiorul suprafetei de incalzire a cazanului. Din tambur apa coboara prin teviile de coborare in colectoarele inferioare ale tevilor vaporizatoare 5. In tevile vaporizatoare se produce in urma preluarii caldurei de la gazele de ardere, vaporizarea unei parti din apa si se formeaza o emulsie apa-abur. Aceasta emulsie se ridica in tevi spre tambur, unde se separa aburul de apa. Aburul saturat separat intra in supraincalzitorul 6, in care se supraincalzeste pana la temperatura finala, cu care iese din cazan. Apa separata se amesteca cu apa de alimentare, care inlocuieste apa vaporizata si intra din nou in tevile de coborare.

Caldura preluata de agentul de lucru este produsa prin arderea combustibilului. Aceasta se produce in focar, iar prin arzatoarele 15, se introduce combustibilul si aerul necesar arderii. Gazele de ardere parcurg focarul si apoi trec in al doilea drum al gazelor de ardere, conform indicatiilor date in figura prin sageti. Combustibilul, in cazul descris, este carbunele pulverizat. Din buncarul 11, prin alimentatoarele 12, acesta ajunge in morile 14, in care este macinat si apoi insuflat in focar. Aerul de ardere este insuflat de ventilatoarele 16. Gazele de ardere parcurg drumurile de gaze ale cazanului, datorita depresiunii create de ventilatoarele de gaze 17. Ele antreneaza cenusa zburatoare, care este retinuta in separatorul de cenusa 10.

In timpul functionarii se mentine egalitatea intre fluxul de masa de apa, care intra in cazan si fluxul de masa de abur, care iese din cazan. Simultan se mentine egalitatea intre fluxul de caldura introdus in cazan cu combustibilul si fluxul de caldura preluat de agentul termic. Orice abatere de la echilibrul dintre fluxurile de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cazane cu abur.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
3 902 cuvinte
Nr caractere:
22 540 caractere
Marime:
2.12MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
cazane, vaporizator, supraincalzitor
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!