Asamblări filetate

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Bibliografie 4
Argument 5
I. Prezentarea asamblarii 6
I. 1. Definitie. Casificari. 6
I. 2. Avantaje si dezavantaje 6
I. 3. Domenii de utilizare 7
II. 2. Realizarea asamblarii 10
II. 1. Posibilitati de realizare 10
II. 2. Realizarea asamblarii 16
II. 3. Utilaje si aparatura 23
III. N.T.S.M. la realizarea asamblarii 26

Extras din referat:

ARGUMENT

Progresul în tehnica se concretizeaza prin realizari în complexitate deosebita în productia industriala, consecinta a intensificarii – cu o dinamica mereu sporita – a activitatii economico-sociale.

Cercetarile stiintifice si tehnologice, aplicate în productie, au drept consecinta modernizarea si automatizarea acesteia, urmarindu-se simultan aspectele cantitativ, calitativ si cel al eficientei economice. În acest sens, se pune tot mai mult problema gândiri "interdisciplinare", cu puternic ecou în realizarile tehnice actuale si a celor viitoare.

Asamblarile se folosesc pentru legarea ansamblelor si subansamblelor mecanismelor si masinilor sau pentru legarea elementelor componente ale organelor de masini complexe sau ale constructiilor metalice.

Asamblarile întrebuintate în constructia de masini se clasifica în asamblari nedemontabile (cunoscute si sub numele de îmbinari), asamblari demontabile si asamblari elastice

Organele de masini, compuse, subansamblele si ansamblele, realizate cu ajutorul organelor de asamblare demontabile, pot fi montate si demontate ulterior, fara disrugerea organelor de asamblare si a pieselor asamblate, ori de câte ori este nevoie. Desi, în general, sunt mai scumpe decât asamblarile nedemontabile, de multe ori, datorita conditiilor impuse de realizarea pieselor, a subansamblelor si ansamblelor(de montare, de întrtinere, de deservire, etc.), sunt utilizate asamblarile demontabile.

Asamblarile demontabile pot fi: prin caneluri;filetate, prin stifturi sau bolturi; prin pene longitudinale; prin caneluri; pe contur poligonal (profilate); prin strângere proprie; cu bratara elastica (clema); prin strâgere pe con; cu inele tronconice etc.

Asamblarile filetate sunt cele mai utilizate dintre toate metodele de asamblare demontabila datorita avantajelor pe care le prezinta. Sunt utilizate în proportie de peste 60 % din majoritatea cazurilor în care este nevoie de o asamblare demontabila.

Lucrarea este elaborata în trei capitole dupa cum urmeaza: primul capitol cuprinde prezentarea asamblarii, capitolul al doilea cuprinde problemele generale de realizare a asamblarii, iar al treilea capitol cuprinde normele de tehnica securitatii muncii la filetare.

I. Prezentarea asamblarii

I. 1. Definitie. Casificari.

Asamblarile filetate sunt asamblari demontabile, realizate prin intermediul a doua piese filetate, conjugate, una filetata la exterior-denumita surub, iar piesa conjugata, filetata la interior, poate fi o piulita sau alta piesa cu rol functional de piulita.

Clasificarea filetelor se face dupa mai multe criterii:

a) În functie de destinatie:

- filete de fixare;

- filete de miscare;

- filete de masurare;

- filete de reglare.

b) În functie de numarul de începuturi:

- filete cu un început;

- filete cu mai multe începuturi.

c) În functie de sensul de înfasurare a spirei filetului:

- cu sensul de înfasurare pe dreapta;

- cu sensul de înfasurare pe stânga.

d) În functie de sistemul de masurare:

- filete metrice;

- filete în toli.

e) În functie de suprafata pe care se genereaza filetul:

- filete cilindrice;

- filete conice;

- filete exterioare;

- filete interioare.

f) În functie de marimea marimea pasului filetului:

- cu pas mare;

- cu pas normal;

- cu pas fin.

g) În functie de marimea spirei filetului:

- filet triunghiular;

- filet patrat;

- filet rotund;

- filet trapezoidal;

- filet fierastrau.

I. 2. Avantaje si dezavantaje. Asamblarile filetate sunt folosite pe scara larga în constructia de masini (peste 60% din piesele unei masini au filete), datorita avantajelor pe care le prezinta: realizeaza forte de strângere mari; sunt usor de montat si demontat, necesitând forte exterioare moi; sunt sigure în exploatare; sunt ieftine, deoarece se executa în întreprinderi specializate, în productie de masa; sunt interschimbabile, fiind standardizate pe scara internationala; asigura conditia de autofixare. Dintre dezavantaje, se pot enumera: filetul, prin forma sa este un puternic concentrator de tensiuni; nu se pot stabili cu precizie marimile fortelor de strângere realizate; necesita o asigurare suplimentara împotriva autodesfacerii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asamblari Filetate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.2/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
8 082 cuvinte
Nr caractere:
42 254 caractere
Marime:
550.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!