Transportul și distribuția energiei electrice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Argument pag.4
Producerea energiei electrice pag.5
Transportul energiei electrice pag.8
Distributia energiei electrice pag.10
Linii electrice aeriene pag.11
Linii electrice subterane pag.13
Statii si posturi de transformare pag.15
Protectia muncii pag.20
Bibliografie pag.22

Extras din referat:

ARGUMENT

Descoperirea electricitatii, cu aplicatiile ei, a revolutionat tehnica industriala si viata oamenilor. Societatea de astazi nu poate fi conceputa fara energie electrica. Nu poate fi vorba de o activitate industriala fara energie electrica – neexistand aproape nici un domeniu de activitate umana in care aceasta sa nu-si gaseasca aplicatii.

Patrunderea electricitatii in toate sectoarele de activitate se datoreste unor insusiri deosebite pe care aceasta forma de energie o are fata de celelalte forme de energie, si anume poate fi obtinuta din toate celelate forme de energie cunoscute, cum ar fi energia eoliana, hidraulica, a combustibililor, atomica, solara etc.; poate fi usor si repede transportata la distante mari, prin fire conductoare, cu cheltuieli relativ reduse; poate fi transformata si utilizata sub diverse forme, ca, de exemplu, sub forma mecanica pentru actionarea celor mai variate mecanisme, sub forma calorica pentru incalzire sau la diferite procese chimice, pentru iluminat, tratamente medicale, pentru transmiterea rapida a unor informatii si la o serie intreaga de operatii care necesita interventia procesului de gandire etc O alta proprietate a energiei electrice este ca se poate diviza usor, fiind rentabila in receptoare mici de ordinul watilor, cat si in receptoare mari de mii si sute de mii de kilowati si, in sfarsit, energia electrica prezinta avantajul fata de celelalte forme de energie ca se poate masura cu precizie, obtinandu-se un control exact al productiei industriale si a consumului.

1. PRODUCEREA ENERGIEI ELECTRICE

Centralele electrice sunt formate dintr-un ansamblu de instalaţii mecanice şi electrice, construcţii şi amenajări pentru producerea de energie electrică sau, uneori, pentru producerea combinată de energie electrică şi termică.

Funcţionarea oricărei centrale electrice se bazează pe existenţa unui agent purtător de energie cinetică (apă sau abur cu presiune ridicată) care să pună în mişcare o turbină ce poate antrena un generator, producându-se astfel energie electrică.

Centralele electrice poartă diferite denumiri, după sursa de energie folosită.

* Tipuri de centrale electrice:

Centrale termoelectrice - folosesc combustibili clasici (cărbune, păcură, gaze). Schema de principiu este prezentată în fig. 1

În focarul cazanului CA se arde combustibilul CO, eliberând astfel energie termică (căldură) cu ajutorul căreia se încălzeşte apa din cazan, transformând-o în abur la temperatură şi presiune foarte ridicate. Acest abur este condus în turbina T pe care, datorită puterii şi volumului său, o pune în mişcare, producând astfel energie mecanică. Arborele turbinei angrenează generatorul electric GE, care transformă energia mecanică primită în energie electrică. Energia electrică obţinută este trecută printr-o staţie de ridicare a tensiunii SR. Numai după aceea ea este transportată către consumatori.

Aburul, după ce iese din turbină, are o temperatură ridicată. Ca urmare, el este condus la un schimbător de căldură SC, în care cedează cea mai mare parte din căldură pe care o deţine şi astfel se transformă în apă. Cu ajutorul pompei P, apa este retrimisă în cazanul CA, de unde ciclul se reia. Deci circuitul apei este un circuit închis.

Centralele termoelectrice sunt cele mai utilizate centrale, producând cam 70% din energia electrică de pe glob.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul si Distributia Energiei Electrice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 031 cuvinte
Nr caractere:
23 412 caractere
Marime:
638.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Gheorghiu Tatiana
Sus!