Producerea Transportul Distribuția și Utilizarea Energiei Electrice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a putea fi utilizata la consumator, energia sub forma de energie electrica trebuie, in primul rand obtinuta din alte forme de energie si apoi distribuita fiecarui consumator in parte.

Datorita unor considerente practice si tehnice a aparut si problema transportului energiei electrice la distante apreciabile.

1.1. Evolutia producerii, transportului distributiei si utilizarii energiei electrice.

Dezvoltarea industriala si agricola din ultimele doua secole, a determinat o crestere considerabila a consumului de energie.

Daca la inceput, necesitatile reduse de energie determinau amplasarea consumatorilor langa sursele de energie (eoliana, hidraulica), introducerea masinilor cu abur a marit independenta omului de formele de energie (vant, apa) si puterile utilizate in procesele de productie.

Constituirea unor centre industriale si asigurarea acestora cu resurse de energie a determinat necesitatea transportului acestor resurse, deoarece centrele de consum si cele cu surse de energie nu coincideau. A aparut astfel problema gasirii cailor prin care aceste resurse sa fie transportate de la sursa la locurile de consum.

Transportul energiei mecanice de rotatie, obtinuta pe cale hidraulica sau pneumatica a inregistrat la timpul respectiv recorduri (750 - Schaffhausen cca. 200CP. - de la o instalatie hidraulica la o filatura) care astazi servesc doar pentru comparatii.

La Londra instalatia hidraulica de transmitere a energiei avea in 1894 o lungime totala de 112 km.

Prima transmisie pneumatica s-a construit in 1845 pentru saparea tunelurilor si a minelor. Parisul avea inainte de 1890 o centrala de 2000 CP si o retea de aer comprimat de 60 km.

Unele descoperiri ale stiintei au permis realizarea primelor surse de energie electrica, a primelor receptoare de energie electrica si apoi a tuturor instalatiilor de transmitere a energiei electrice la distanta.

Bazele teoretice ale noului domeniu ce incepea sa se dezvolte a impus constituirea unui nou capitol al fizicii, electricitatea, iar ulterior electrotehnica. Fizicienii specializati in acest domeniu devin electrotehnicieni.

Electroenergetica a invins initial in competitia cu celelalte sisteme energetice in mare datorita iluminatului electric, '' regele abur '' a fost invins si datorita celorlalte avantaje ale energiei electrice in comparatie cu celelalte forme de energie.

In continuare, se va prezenta pe scurt istoricul producerii si a transportului energiei electrice. Astfel in 1795 apare pila Volta, care permite sa se intrevada posibilitatea utilizarii energiei electrice in iluminat. Pe vremea lui Napoleon la scoala politehnica din Paris, exista o pila de 500 V si 10 A.

In 1831 N. Faraday descopera fenomenul inductiei electromagnetice si realizeaza primele dispozitive de laborator pentru producerea curentului electric pe baza acestui fenomen:

(1.1.)

In 1832 Pixii realizeaza in Franta primul generator de curent alternativ monofazat. Ulterior realizeaza si o masina de curent continuu. Realizarile de acest tip devin apte pentru aplicatii industriale abia in anul 1871 prin dinamul lui Z.T.Gramme.

In 1838 E.H. Lentz

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Producerea Transportul Distributia si Utilizarea Energiei Electrice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
6 172 cuvinte
Nr caractere:
33 921 caractere
Marime:
111.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
inductie electromagnetica, curent, tensiune
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!