Motoare Electrice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Electricitatea fiind o forma foarte avantajoasa de energie, generatoarele si motoarele electrice au o utilizare foarte larga - de la motoare pentru burghie si pana la locomotive. Electricitatea exista la crearea materiei, intrucat materia este formata din atomi, care contin particule incarcate electric, numite electroni si protoni. Vechii greci stiau ca frecand o bucata de chihlimbar cu o bucata de panza, aceasta va atrage obiecte usoare, dar nu aveau o explicatie a acestui fenomen. De fapt, frecarea genereaza electricitate.

Materialele neancaracte electric au un numar egal de electroni, incarcati negativ si de protoni, incarcati pozitiv, care se neutralizeza reciproc. Insa prin frecarea a doua materiale, se produce un transfer de electroni de la unul la altul, dezechilibrand incarcarea lor electrica. Spre exemplu, frecarea dintre nori, care sunt generatori naturali, determina incarcarea lor cu energie. Uneori, aerul nu mai serveste ca izolator si atunci electricitatea se scurge pe pamant, provocand fenomenul pe care il cunoastem sub numele de fulger.

Obiecte incarcate electric

Termenii actuali de ,,electron" sau ,,electricitate" sunt deviati din grecescul ,,elektron", care inseamna cihlimbar. Cu toate ca vechiii greci facusera un mare pas pe drumul unei noi descoperiri, primul motor generator de electricitate a fost inventat abia in jurul anului 1600. Germanul Otto von Guerike a construit un motor simplu, care continea un balon cu sulf. Balonul era pus in miscare prin rotirea unui maner; tinand in acelasi timp o mana pe balon, aceasta se incarca electric din cauza frecarii. Pana in anii 1800 au fost inventate mai multe generatoare de energie de acest tip.

Un alt tip este generatorul care functioneaza prin inductie electrostatica. Acest proces presupune incarcarea cu energie a unui obiect prin aproprierea lui la un alt obiect, incarcat energetic. Generatoarele prin inductie au ca principiu de functionare colectarea sarcinilor induse pentru a genera o tensiune inalta. Unul dintre aceste motoare, construit in anul 1883 de James Winshurst, este folosit si astazi in demonstratii de laborator, pentru a genera o energie de pana la 50.000 de volti, uneori chiar mai mult.

Motorul cu megavolti

Unul dintre generatoarele prin inductie des folosite este cel inventat in anul 1931 de Van de Graaff. O curea confectionata dintr-un material izolant transmite energia unei sfere metalice, care ajunge in cele din urma la cateva milioane de volti. Generatorul electric de tip Van de Graaff este utilizat pentru a testa materiale izolante care trebuie sa reziste la tensiuni mari. De asemenea, acest tip de generator este utilizat in cercetarea nucleara, tensiunea inalta fiind folosita pentru accelerarea vitezei particulelor de subatomi.

Cu toate ca generatoarele prin frecare si inductie genereaza o tensiune foarte inalta, ele nu pot genera curent continuu. Aceasta nevoie a fost satisfacuta doar la sfarsitul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motoare Electrice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 513 cuvinte
Nr caractere:
7 938 caractere
Marime:
12.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
motor, circuite, curent electric
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!