Execuția instalației de iluminat și prize

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins
I.Instalatii de iluminat si prize 6
I.1. Notiune de luminotehnica 6
I.2. Intocmirea schemelor si planurilor instalatiilor de iluminat si 8
II.Executia instalatiilor electrice 11
II.1. Montarea tuburilor de protectie si a conductelor electrice 12
II.2. Montarea tablourilor electrice 14
II.3. Montarea receptoarelor electrice 15
II.4. Montarea prizei de pamant si a retelei generale de legare la pamant 15
II.5. Executarea legaturilor de tablourile electrice si priza de pamant 16
II.6. Punerea sub tensiune a instalatiei 16
III.Componente necesare Executari instalatiilor 17
III.1.Conducte si cabluri electrice 17
III.2.Tuburi protectoare 20
III.3.Accesorii pentru instalatii electrice 21
III.4.Aparate si echipamente electrice pentru instalatii interioare 23
IV. Norme de protectie a muncii 26
Anexe
Bibliografie

Extras din referat:

ARGUMENT

Tema atestatului: Executia instalatiilor electrice de iluminat si prize

Mi-am ales aceasta tema deoarece mi sa parut un subiect interesant de a imi verifica cunosintele mele dobandite in dea cursu a celor patru ani in care am studiat electrotehnica.

Lumina condiţionează în mare măsură activitatea omului. Iluminatul la nivel corespunzător contribuie la mărirea productivităţii muncii, la reducerea numărului de accidente, la evitarea erorilor.

Iluminarea este cantitatea de lumina, sau de flux luminos, primita de unitatea de suprafata.Datorita faptului ca in multe cazuri se foloseste prea putina lumina sau prea multa decat este necesar pentru derularea unui anumit tip de activitate, nivelul de iluminare trebuie masurat cu un Lux-metru, valorile masurate fiind comparate cu standardele in vigoare pentru locatii diferite, puterea efectiv consumata de lampile montate se va masura cu un cleste wattmetric.

Instalaţiile de iluminat electric trebuie să realizeze un anumit nivel de iluminare, concomitent cu îndeplinirea unor condiţiide calitate, reclamate de caracterul subiectival iluminatului. În afară de acestea, instalaţiile de iluminat (artificial-electric) trebuie să aibă, pentru a fi economice, o mare adaptibilitate la condiţiile variate de functionare, dată fiind corelaţia strânsă cu iluminatul natural.

Iluminatul fluorescent este eficient si economic.Eficacitatea luminoasa(lumen/watt) a tuturor lampilor fluorescente este ridicata comparativ cu a altor surse luminoase.

Culoarea nominala a lampilor TLD creeaza o anumita atmosfera ,care variaza de la alb cald ,pana la alb rece lumina zilei.Culoarea nominala este determinata de temperatura de culoare a lampii.

Din necesitataea practcă de formare la elevi, a deprinderilor corecte de muncă şi aplicării în practică a cunoştinţelor teoretice şi tehnologice precum şi formarea deprinderilor de aplicare la fiecare loc de muncă a normelor de protecţie a muncii, cele de prevenire a incendiilor şi normelor igienico-sanitare şi ţinând cont de condiţiile pe care spaţiul le oferă, s-a conceput un simulator de instalaţie de iluminat exterior în cadrul atelierului electric.

Dacă toate elementele componente se montează în interiorul clădirilor atunci instalaţiia se numeşte instalaţie electrică interioară. În funcţie de destinaţie , deosebim instalaţii electrice interioare care servesc numai pentru iluminat, instalaţii care sunt destinate alimentării receptoarelor şi instalaţii pentru ambele destinaţii.

Principalele etape in executia instalatiiolr electrice interioare sunt : montarea tuburilor deprotectie si a conductelor electrice,montarea tablourilor electrice,montarea receptoarelor,montarea prizei de pamant si a retelei generale de legare la pamant,executarea legaturilor la tablourile electrice si la priza de pamant,punerea sub tensiunea instalatiei.

Inainte de a se trece efectiv la executarea instalatiei electrice propiu-zise au loc cateva actiuni care pot fi considerate ca lucrari pregatitoare:

- verificarea pieselor desenate ale instalatiei electrice.

- Identificarea traseului instalatiei pe elementele de constructie si marcarea cu creta alba a acestuia.

- Executarea santurilor in pereti pentru montarea tuburilor de protectie.

Aceste santuri se executa cu dalta lata si ciocanul sau cu masina electrica universala pentru strapungeri, pe care se aplica o dalta in loc de burghiu.Adancimea santului este cu 8-10mm mai mare decat diametrul maxim al tuburilor, iar latimea este cu 10-20mm mai mare decat suma diametrelor tuburilor ce se monteaza impreuna.

O atentie deosebita se vor da locurilor unde instalatia traverseaza elementele de constructie. Aceeasi atentie se va acorda si locurilor unde se vor monta tablourile electrice, prizele, intrerupatoerele, pentru ca acestea sa corespunda conditiilor prevazute de proiect.

- Executarea strapungerilor in elementele de constructie

Strapungerile se executa cu dalta ascutita si lata prin batere cu ciocanul.

In camerele uscate se utilizeaza ipsosul.

In camerele umede si pe peretii exteriori se utilizeaza numai cimentul

I. INSTALATII DE ILUMINAT SI PRIZE

I.1. NOTIUNI DE LUMINOTEHNICA

Lminotehnica este un domeniu al stiintei care se ocupa cu studiul iluminatului; acesta

deosebit de important in activitatea omului. Multa vreme omul si-a desfasurat activitatea numai la lumina naturala. Incepand din a doua jumatate a secolului al XIX- lea, au aparut sursele de lumina electrice, care s-au perfectionat intr-atat, incat in prezent iluminatul artificial este practic in totalitate electric.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Executia Instalatiei de Iluminat si Prize.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.2/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
8 194 cuvinte
Nr caractere:
47 005 caractere
Marime:
119.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Vasile Steluta
Sus!