Curentul Continuu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Curentul continuu

La maşina de c.c., de regulă inductorul este stator, iar indusul-rotor. Circuitul magnetic al maşnii este format din jugul statoric masiv sau lamelat (din tole), poli principali lamelaţi pe care se găsesc bobinele înfăşurării inductoare, numită înfăşurare de excitaţie, şi miezul magnetic lamelat al rotorului în crestăturile căruia este înfăşurarea indusă. Maşinile mai mari, pentru îmbunătăţirea funcţionării lor, sunt prevăzute şi cu poli auxiliari, numiţi şi de comutaţie, care au o înfăşurare proprie, iar alte maşini tu regim greu de lucru si şocuri de sarcină au si o înfăşurare introdusă in crestăturile din tălpile polilor principali^numită înfăşurare de compesaţie.

La maşinile de c.c-, câmpul inductor este produs de înfăşurarea de excitaţie formată din bobine aşezate pe polii principali, sau de magneţi permanenţi . Rolul colectorului este de a redresa curentul alternativ din înfăşurarea indusă pentru a da in circuitul exterior c.c.

înfăşurarea de excitaţie a maşinilor de c.c. poate fi alimentată de la surse exterioare maşinii, când se spune că maşina are excitaţie separată, sau chiar de la maşină, când se spune că maşina este autoexcitată. Maşinile cu autoexcitaţie pot avea înfăşurările de excitaţie conectate în derivaţie, în serie, sau compound, Mai pot fi şi maşini cu excitaţie.

2. Domenii de utilizare

Motoarele de c.c. se folosesc in diferite sisteme de acţionare electrică la turaţia variabilă în limite largi şi cuplu mare la pornire (laminoare, maşini unelte, maşini de extracţie minieră, electrocare, tramvaie, troleibuze, metrou, locomotive de mină, locomotive electrice şi diesel electrice, precum şi foarte numeroase tipuri de servomotoare de c.c. utilizate in cele mai diverse domenii de activitate). Generatoarele de c.c se mai utilizează- la încărcarea bateriilor de acumulatoare, ca generatoare de sudură, ca surse pentru instalajii de foraj, pentru locomotive diesel electrice etc.

în România se fabrică aproape toată gama de maşini de c.c., satisfăcând cerinţele beneficiarilor interni şi, totodată, existând mari posibilităţi pentru export, atât ca elemente separate, cât şi tncoiporale în maşini-unelle, troleibuze, locomotive electrice şi diesel electrice eic.

3. Principiul de functionare al masinii de c.c. Rolul colectoruui

în cazul în. care capetele bobinei sunt legale la două inele, se leagă la un colector format din două scmiinele numite lamele, Intre periile fixe A1 şi A2 apare o tensiune cu aceeaşi polaritate. Periile sunt aşezate în aşa fel incât calcă pe ambele lamele când laturile bobinei se găsesc în axa jieutră magnetică, unde B = O şi t.e.m. e = 0. în acest caz, se spune că şi periile sunt aşezate în axa neutră, deşi ele sunt aşezate spaţial in axa polilor de excitaţie . Aşezate în acest mod, se constată că peria A1 are mereu semnul t.e.m. induse în conductoarele de sub polul N, iar peria A2, semnul opus, corespunzător t.e.m. induse în conductoarele de sub polul S. Deci, având comutatorul K pe pozijia 7, curentul parcurge în acelaşi sens receptorul L, pulsaţia negativă a curentului din bobină fiind redresată. Deci, colectorul redresează t.e.m. alternativă din înfăşurarea indusului, obţinându-se la perii aceeaşi polaritate, deci c.c. în acest caz. maşina dă o puiere electrică care se consumă în receptorul L.

4. Reversibilitatea energetic si regimurile de functionare ale masinii de c.c.

Când comutatorul K este pe pozijia ;, maşina alimentează receptorul L, conductoarele fiind parcurse, de curent şi aflându-se intr-un câmp magnetic, asupra lor se exercită o forţă F care se opune sensului de rotaţie a bobinei. Deci. pentru menţinerea turaţiei, trebuie să se primească energie mecanică pe la arbore, în acesi caz, când se primeşie energia mecanică ji se cedează energie electrică circuitului exterior, maşina funcţionează in regim de generator. Dacă comutatorul K se trece pe poziţia 2 şi bobina este alimentată de la sursa E, atunci asupra laturilor bobinei parcurse de curent şi aflate in câmpul magnetic al polilor se exercita ,o forţă, bobina se roteşte gi se poate dezvolta un cuplu mecanic la arbore, în acest caz, când maşina primeşie energie electrica şi dezvoltă un cuplu mecanic, se spune că funcţionează îri regim de motor. Trebuie menţionat că în regim de motor, pentru sensul turaţiei care coincide cu sensul forţei, t.e.m. E indusa se opune cauzei şi are sensul opus curentului / care parcurge conductoarele .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curentul Continuu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 249 cuvinte
Nr caractere:
10 682 caractere
Marime:
3.96MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Calniceanu Daniel
Sus!