Certificarea, Marcajul Conformitatii, Acreditarea, Auditul calitatii

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Certificarea .. 3
1.1. Certificarea conformitatii in Uniunea Europeana .. 4
1.2. Certificarea calitatii in Romania .. 5
2. Marcajul Conformitatii .. 6
2.1. Cum se poate obtine marcajul CE? ... 7
3. Acreditarea .. 7
4. Auditul calitatii ... 8
5. Bibliografie 11

Extras din referat:

1. Certificarea

In planul mondializarii pietelor, al diversificarii si innoirii ofertei de marfuri, precum si sub impactul dezvoltarii rapide a stiintei si tehnicii, facilitata de progresele inregistrate in toate domeniile, pe fondul cresterii exigentelor clientilor si ale societatii, calitatea produselor si serviciilor s-a impus ca factor determinant al competitivitatii.

Siguranta si calitatea produselor devin prioritati majore in toata lumea. Aceste atribute devin factori cheie in diferentierea produselor. Desi exista standarde si norme nationale si internationale care ajuta produsul sa se mentina la un anumit nivel, sunt necesare si semnale directe, vizibile, care sa fie transmise consumatorilor. Comercializarea produselor in spatiul Comunitatii Europene este conditionata de aplicarea marcajului CE. Pentru a se putea aplica marcajul CE, pe fiecare categorie de produse, exista o directiva europeana sau regulament european, care detaliaza cerintele ce trebuiesc indeplinite de produse care se vor a fi comercializate in spatiul european. Un produs poate face obiectul mai multor directive sau regulamente europene, atunci el trebuie sa indeplineasca cerintele din toate reglementarile aplicabile.

Intrucat eficacitatea oricarei aplicatii a examinarilor nedistructive (END) depinde de capabilitatile persoanelor care realizeaza examinarea sau raspund de aceasta, a fost elaborata o procedura pentru a pune la dispozitie un mijloc de evaluare si de documentare a competentei personalului ale carui sarcini cer o cunoastere teoretica si practica adecvata a examinarilor nedistructive pe care le realizeaza, specifica, supervizeaza, supravegheaza sau evalueaza.

Atunci cand certificarea personalului END este ceruta in standarde de produs, reglementari, coduri sau specificatii, este importanta certificarea acestui personal in conformitate cu acest standard international.

Atunci cand in legislatie, in standard sau in comanda de certificare a personalului END nu exista nicio cerinta, le revine angajatorilor unui astfel de personal sa decida modul in care trebuie sa se asigure ca acesta este suficient de competent pentru a se achita de obligatiile sale. Astfel, ei pot angaja personal deja certificat sau isi pot mobiliza propria experienta pentru a se asigura ca angajatul lor are competenta necesara. In acest ultim caz, un angajator prudent va utiliza fara nicio indoiala acest standard international ca un document de referinta.

Standardul SR EN ISO 9712:2013 specifica cerinte pentru principiile de calificare si certificare a personalului care efectueaza examinari nedistructive (END) industriale. Sistemul specificat in acest standard international poate fi aplicat si altor metode END sau unor tehnici noi din cadrul unei metode END stabilite, cu conditia sa existe o schema completa de certificare si metoda sau tehnica sa fie acoperita de standarde internationale, regionale sau nationale sau ca noua metoda sau tehnica sa fi fost demonstrata ca fiind eficace spre satisfactia organismului de certificare.

Certificarea acopera competenta intr-una sau in mai multe din urmatoarele metode:

a) examinarea prin emisie acustica;

b) examinarea prin curenti turbionari;

c) examinarea prin termografie cu radiatii infrarosii;

d) verificarea etanseitatii (incercarile hidraulice de presiune fiind excluse);

e) examinarea magnetoscopica (cu pulberi magnetice si prin flux magnetic de scapari);

f) examinarea cu lichide penetrante;

g) examinarea radiografica;

h) verificarea tensiunilor cu traductor tensometric;

i) examinarea cu ultrasunete;

j) examinarea vizuala (sunt excluse examinarile vizuale directe cu ochiul liber si cele efectuate in

timpul aplicarii altei metode END).

Sistemul de certificare, care trebuie controlat si administrat de catre organismul de certificare (cu ajutorul organismelor de calificare autorizate, daca este necesar) cuprinde toate procedurile necesare pentru a demonstra calificarea unei persoane pentru a realiza sarcini referitoare la o metoda END specifica si un produs sau un sector industrial specific, conducand la certificarea competentei sale.

1.1.Certificarea conformitatii in Uniunea Europeana

Tratatul de la Roma (1958) de constituire si amendamentele din 1987 la Actul unic european stabilesc liniile directoare ale Uniunii in vederea realizarii pietii interioare cu circulatia libera a marfurilor si serviciilor. In acest sens, Tratatul impune apropierea dispozitiilor legislative ale membrilor Uniunii privind functionarea pietei comune. Din aceasta dispozitie decurg directivele de armonizare tehnica ale Uniunii. Documentul fundamental privind abordarea globala in materie de evaluare a conformitatii este Rezolutia Consiliului Comunitatilor Europene din 1989. Aceasta "abordare globala" are drept scop mentinerea increderii reciproce intre statele membre si crearea increderii in activitatea producatorului si in organismele de certificare si acreditare.

Cateva din principiile fundamentale ale rezolutiei sunt:

- asigurarea unei abordari coerente in legislatia comunitara a fazelor procesului de evaluare a conformitatii, a criteriilor de desemnare si certificare a organismelor care intervin in proceduri si utilizarea marcii C.E.;

- utilizarea generalizata a standardelor europene privind asigurarea calitatii (EN 29000), crearea de sisteme de acreditare, aplicarea de tehnici de intercomparare;

- promovarea de acorduri de recunoastere reciproca in materie de certificare si incercari in interiorul Uniunii si cu terte tari.

Potrivit ideii de dereglementare din legislatia comunitara, in domeniul certificarii de conformitate este dominanta tendinta ca performantele si caracteristicile de calitate sa nu fie impuse din afara, ci ele sa ramana exclusiv in competenta producatorului care, insa, este obligat sa declare onest aceste performante si caracteristici.

Trebuie, totusi, respectate cerintele esentiale prevazute in directivele sau standardele europene obligatorii. Intre aceste cerinte esentiale, obligatorii, se gasesc cele privind protectia sanatatii si a mediului.

Pe langa directivele comunitare, si o serie de alte documente internationale stau la baza certificarii de conformitate. Asa sunt, de exemplu, normele emise de CODEX Alimentarius Comission, organ comun al WHO - FAO.

Procedurile de certificare a conformitatii ale Uniunii Europene sunt modulate pe diferite faze ale evaluarii intre care controlul intern, fabricatie, examinare de tip, conformitate cu tipul, asigurare calitate completa. Organele care intervin in certificarea sistemelor de calitate sunt private, acreditate de organisme nationale si reunite in reteaua EQNET, creata in 1990.

Bibliografie:

- https://conspecte.com/Expertiza-Merceologica/certificarea-calitatii.html

- https://anmcs.gov.ro/web/acreditarea-spitalelor/acreditarea-pe-intelesul-tuturor/

- https://ro.wikipedia.org/wiki/Auditul_calit%C4%83%C8%9Bii

- https://standardizare.wordpress.com/2013/02/27/sr-en-iso-97122013-examinari-nedistructive-calificarea-si-certificarea-personalului-pentru-examinari-nedistructive-armonizat-cu-directiva-europeana-d-9723ce-echipamente-sub-presiune/

- https://www.srac.ro/ro/certificare-produs

- https://www.pardoselicopii.ro/wp-content/uploads/2017/12/marcajul-ce.pdf

- https://isogoldconsult.ro/2019/08/11/cum-puteti-obtine-marcajul-ce/

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 036 cuvinte
Nr caractere:
25 903 caractere
Marime:
433.72 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnica
Data publicare:
13.05.2020
Structură de fișiere:
  • Certificarea, Marcajul Conformitatii, Acreditarea, Auditul calitatii.pdf
Predat:
Facultatea de Inginerie Electrica , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
CAPITOLUL I CERTIFICAREA CALITATII PRODUSELOR SI SERVICIILOR Pana in '80 atestarea calitatii...
1. Cadrul conceptual si metodologia auditului calitatii. 1.1.Elemente de definire ale auditului...
1. INTRODUCERE 2 2. SIMTEX OC - organismul de certificare 2 3. RENAR - asociatia de acreditare...
Introducere Atat consumatorii cat si piata au nevoie de incredere in produsele si serviciile...
CALITATE SI STANDARDIZARE Introducere In ultimii ani s-a observat expansiunea rapida a...
Sus!