Aparat pentru construcția și testarea filtrelor cu cuarțuri în scară

Extras din referat:

Filtrele cu cuarţuri sunt utilizate pentru formarea semnalului BLU la majoritatea emiţătoarelor. Iată de ce este important pentru un constructor să-şi poată realiza şi testa un astfel de filtru. Aparatul prezentat poate fi utilizat la construcţia, reglarea şi măsurarea filtrelor cu cuarţuri în scară şi nu numai.

Metoda propusă de autor constă în construirea unui filtru în scară cu cuarţuri utilizând 3 condensatori variabili (fig.1) din care doi dubli CV1-CV5, CV2-CV4 şi unul simplu CV3. La intrarea filtrului se aplică o frecvenţă variabilă, comparabilă cu frecvenţa de rezonanţă a filtrului. La ieşirea filtrului se cuplează un voltmetru electronic cu ajutorul căruia se poate măsura amplitudinea semnalului.

Reglând pe rând valorile condensatorilor variabili şi frecvenţa semnalului la intrare se caută să se obţină o caracteristică cât mai bună a filtrului. Pentru aceasta se va trasa pe hârtie milimetrică caracteristica punct cu punct. Pentru măsurarea frecvenţei se va utiliza un frecvenţmetru numeric.

O caracteristică corectă corespunde celei din figura 2.

Atenuarea semnalului la 3Khz faţă de valoarea frecvenţei de bază trebuie să fie de cca. 3 dB ceea ce corespunde unui nivel al semnalului măsurat cu ajutorul voltmetrului U2=U1/1,41 (U1 fiind valoarea maximă a amplitudinii semnalului la ieşirea din filtru)

La 5 Khz faţă de valoarea frecvenţei de bază atenuarea semnalului trebuie să fie de cca. 40 dB adică de 100 de ori mai mică, măsurată pe scala voltmetrului.

După obţinerea caracteristicii cele mai convenabile se vor înlocui condensatoarele variabile cu condensatori de valoare fixă (ceramici) şi după mici retuşuri se poate asambla filtrul utilizând o plăcuţă de cablaj imprimat. La final întreg filtrul se va închide într-o cutie metalică

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aparat pentru constructia si testarea filtrelor cu cuarturi in scara.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Marime:
95.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Electric
Predat:
Radioclubul Colegiului Tehnic Ion Creangă din Targu Neamt
Profesorului:
Spiridonescu Constantin
Sus!