Previzualizare referat:

Extras din referat:

Materiale biodegradabile

Biodegradarea este fenomenul prin care o substanta se descompune natural cu ajutorul unor microorganisme, din descompunerea acesteia rezultand alte substante inofensive.

In contrast cu factorii poluanti din apa care necesita o tratare speciala pentru a fi eliminati, exista insa si substante, numite biodegradabile, care nu polueaza mediul. Un produs este numit biodegradabil atunci cand se transforma, se descompune si se elimina in mod natural. Resturile de mancare, hartia si materialele de origina vegetale sau animala, cum sunt bumbacul si lana, sunt biodegradabile; unele produse de curatat sunt de asemenea biodegradabile. In schimb numeroase materiale plastice nu sunt.rezistente la uzura, la rupere si la actiunea factorilor chimici, ele formeaza depozite dupa urare. Pentru aceste materiale artificiale, chimisti au inventa metode de reciclare (reciclarea este transformarea deseurilor in produse noi). Unele materiale plastice sunt rupte si folosite apoi la fabricare aglomeratelor, a materialelor de constructii sau pentru asfaltarea drumurilor. Altele, care nu degaja gaze nocive, sunt arse si folosite la incalzitul urban. Cu toate astea se incearca realizarea materialelor plastice biodegradabile, care sa se descompuna tot ata de natural ca hartia si lemnul.

Biodegradarea ambalajelor

Biodegradarea reprezinta descompunerea rapida si naturala a unei substante, prin fenomene chimice.

Un ambalaj biodegradabil este format din molecule care pot fi transformate în molecule mai mici și mai puțin poluante, transformare care are loc datorită micro-organismelor care trăiesc în mediul natural: bacterii, ciuperci, alge etc. Rezultatul acestui proces de transformare trebuie să fie apa, dioxidul de carbon sau metanul. Gazele naturale rezultate din vegetale precum lemnul, pluta sau bumbacul sunt biodegradabile. Chiar și materialele plastice pot fi biodegradabile. Originea lor este sintetică sau pe bază de resurse vegetale.

Există diverse tipuri de ambalaje biodegradabile:

- biopolimeri rezultați din plante (amidon, celuloză etc);

- biopolimeri produși prin polimerizarea chimică care asociază utilizarea materiilor prime regenerabile cu procese industriale de polimerizare;

- biopolimeri produși de micro-organisme modificate genetic;

- polimeri sintetici

Deșeurile de ambalaje biodegradabile trebuie să permită descompunerea fizică, chimică, termică sau biologică pentru ca cea mai mare parte a materialului să se transforme in biomasă și apă.

Biodegradarea plasticului

“Plasticul biodegradabil”- ce inseamna si de ce exista atata confuzie despre ceva ce pare atat de usor de explicat? ASTM-ul defineste plasticul biodegradabil asfel: “un plastic degradabil a carui descompunere rezulta din actiunea asupra sa a microorganismelor ce apar in mod natural precum bacteriile, fungii si algele”. Suna destul de simplu, atunci de unde confuzia? Confuzia apare in doua privinte. O confuzie intre folosirea termenului “degradabil” fata de “biodegradabil” si una legata de folosirea in sens larg a cuvantului “biodegradabil”.

In prezent pe piata exista trei categorii de plasticuri care se biodegradeaza sau se descompun. Aceste produse tehnologice sunt: PLA (Acidul polilactic), Oxo-degradabilul si un nou produs tehnologic numit Microbiodegradabil. Acum ca stim asta, cum aflam care din ele se biodegradeaza sau se descompune?

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biodegradarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 341 cuvinte
Nr caractere:
13 540 caractere
Marime:
358.92KB (arhivat)
Publicat de:
Gaby B.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Tehnologică
Predat:
la gimnaziu
Sus!