Previzualizare referat:

Extras din referat:

Materiale biodegradabile

Biodegradarea este fenomenul prin care o substanta se descompune natural cu ajutorul unor microorganisme, din descompunerea acesteia rezultand alte substante inofensive.

In contrast cu factorii poluanti din apa care necesita o tratare speciala pentru a fi eliminati, exista insa si substante, numite biodegradabile, care nu polueaza mediul. Un produs este numit biodegradabil atunci cand se transforma, se descompune si se elimina in mod natural. Resturile de mancare, hartia si materialele de origina vegetale sau animala, cum sunt bumbacul si lana, sunt biodegradabile; unele produse de curatat sunt de asemenea biodegradabile. In schimb numeroase materiale plastice nu sunt.rezistente la uzura, la rupere si la actiunea factorilor chimici, ele formeaza depozite dupa urare. Pentru aceste materiale artificiale, chimisti au inventa metode de reciclare (reciclarea este transformarea deseurilor in produse noi). Unele materiale plastice sunt rupte si folosite apoi la fabricare aglomeratelor, a materialelor de constructii sau pentru asfaltarea drumurilor. Altele, care nu degaja gaze nocive, sunt arse si folosite la incalzitul urban. Cu toate astea se incearca realizarea materialelor plastice biodegradabile, care sa se descompuna tot ata de natural ca hartia si lemnul.

Biodegradarea ambalajelor

Biodegradarea reprezinta descompunerea rapida si naturala a unei substante, prin fenomene chimice.

Un ambalaj biodegradabil este format din molecule care pot fi transformate in molecule mai mici si mai putin poluante, transformare care are loc datorita micro-organismelor care traiesc in mediul natural: bacterii, ciuperci, alge etc. Rezultatul acestui proces de transformare trebuie sa fie apa, dioxidul de carbon sau metanul. Gazele naturale rezultate din vegetale precum lemnul, pluta sau bumbacul sunt biodegradabile. Chiar si materialele plastice pot fi biodegradabile. Originea lor este sintetica sau pe baza de resurse vegetale.

Exista diverse tipuri de ambalaje biodegradabile:

- biopolimeri rezultati din plante (amidon, celuloza etc);

- biopolimeri produsi prin polimerizarea chimica care asociaza utilizarea materiilor prime regenerabile cu procese industriale de polimerizare;

- biopolimeri produsi de micro-organisme modificate genetic;

- polimeri sintetici

Deseurile de ambalaje biodegradabile trebuie sa permita descompunerea fizica, chimica, termica sau biologica pentru ca cea mai mare parte a materialului sa se transforme in biomasa si apa.

Biodegradarea plasticului

"Plasticul biodegradabil"- ce inseamna si de ce exista atata confuzie despre ceva ce pare atat de usor de explicat? ASTM-ul defineste plasticul biodegradabil asfel: "un plastic degradabil a carui descompunere rezulta din actiunea asupra sa a microorganismelor ce apar in mod natural precum bacteriile, fungii si algele". Suna destul de simplu, atunci de unde confuzia? Confuzia apare in doua privinte. O confuzie intre folosirea termenului "degradabil" fata de "biodegradabil" si una legata de folosirea in sens larg a cuvantului "biodegradabil".

In prezent pe piata exista trei categorii de plasticuri care se biodegradeaza sau se descompun. Aceste produse tehnologice sunt: PLA (Acidul polilactic), Oxo-degradabilul si un nou produs tehnologic numit Microbiodegradabil. Acum ca stim asta, cum aflam care din ele se biodegradeaza sau se descompune?

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 341 cuvinte
Nr caractere:
13 540 caractere
Marime:
358.92 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie tehnologica
Data publicare:
11.11.2018
Structură de fișiere:
  • Biodegradarea.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Biodegradarea este fenomenul prin care o substanta se descompune natural cu ajutorul unor...
1. Notiuni introductive Biodegradarea este fenomenul prin care o substanta se descompune natural...
I. Caracterizare Cauciucul natural Cauciucul natural se extrage din sucul laptos al unor...
: Introducere Civilizatia moderna a adus nenumarate avantaje pentru omenire, dar in acelasi...
Introducere Biodegradarea reprezinta procesul de degradare al unui substrat organic cu ajutorul...
Sus!