Compozitia Plastica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intr-un spatiu plastic, prin organizarea elementelor de limbaj plastic (puncte, linii, culori, forme) dupa anumite principii, se creeaza o forma unitara numita compozitie plastica. O compozitie este considerata unitara daca prin eliminarea unui element se strica ordinea si echilibrul acesteia. Cand elementele de limbaj plastic (puncte si linii) au o semnificatie statica, fiind ordonate pe trasee orizontale sau verticale, iar culorile apropiate valoric, raman in acelasi plan, compozitia este statica. Cand elementele sunt puse pe diagonale ascendente sau descendente, iar culorile contrastante accetueaza efectul dinamic si spatial, compozitia este dinamica. Clasificarea compozitiei plastice dupa modul in care centrul de interes conduce privirea spre interiorul sau exteriorul unei lucrari: Compozitia inchisa are, de regula, un singur centru de interes care indreapta privirea spre interiorul lucrarii, iar principalele elemente componente sunt dispuse in zona centrala care o inconjoara.

Compozitia deschisa se caracterizeaza prin existenta mai multor centre de inters care indreapta privirea spre exteriorul lucrarii. Aspectul acesteia poate crea impresia ca este un detaliu dintr-un ansamblu. Exemplu: Primavara de Sandro Botticelli 1. Paginatia consta in modul de asezare, de organizare a elementelor de limbaj in spatiul plastic.

2. Structura reprezinta schema compozitionala de ansamblu dupa care sunt dispuse elementele. 2. 1. Schemele compozitionale sunt de mai multe feluri: a) in triunghi triunghiul cu varful in sus exprima masivitate, stabilitate si se potriveste cu reprezentarea unor subiecte care exprima solidaritate si permanenta; triunghiul cu varful in jos exprima lipsa de stabilitate sau echilibru instabil; b) in spirala - spirala exprima dinamismul maxim, fie centripet sau centrifug, si este proprie unor subiecte dinamice; c) circulara - cercul este perfectiunea, centrarea atentiei fiind dirijata spre interiorul imaginii si se potriveste unor compozitii cu subiecte din domeniul mesajelor simbolice; d) eliptica - elipsa este expresia miscarii de rotatie dinamice, privirea fiind dirijata circular si este recomandata unor subiecte dinamice inchise; e) trapezoidala - trapezul inspira ceva solid, consistent; f) pe diagonala - diagonala exprima spatialitate si dinamism si se potriveste unor subiecte care exprima miscarea; g) pe registre orizontale / verticale - orizontala exprima stabilitate, echilibru si se potriveste pentru subiecte statice; / verticala semnifica inaltarea, ascensiunea; 3. Unitatea - reprezinta calitatea compozitiei de a se constitui intr-un intreg coerent; o compozitie este unitara daca nu se poate adauga sau scoate nimic din intreg, fara a afecta compozitia; 4. Echilibrul - este acel raport dintre partile unei compozitii prin care contrariile se echivaleaza, iar contrastele se neutralizeaza prin complementaritate; echilibrul se realizeaza ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
764 cuvinte
Nr caractere:
4 723 caractere
Marime:
10.15 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie plastica
Tag-uri:
limbaj plastic, arta
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Compozitia Plastica
    • Referat.doc
Predat:
la liceu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Intr-un spatiu plastic, prin organizarea elementelor de limbaj plastic (puncte , linii , culori ,...
Faina reprezinta produsul de macinis al bobului de grau curatat si industrial pur. Produsul...
Compozitia chimica a laptelui Laptele poate fi definit ca: "secretia proaspata, integrala...
Clasa: a IV-a Obiectul: Educatia plastica Unitatea de invatare: Compozitia decorativa...
1. Compozitia chimica si metoda de obtinere a sapunurilor Sapunurile sunt saruri cu diferite...
Sus!