Arta Romana

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoria artei romane are in vedere nu numai creatiile de pe pamantul italic, ci si cele realizate in timpul dominatiei romane in toate procinciile imperiului - din trei continente: Grecia, Asia Mica, Siria, Africa romana si Egipt, din Galia, Britania, Germania, si regiunile dunarene. Inconditiile acestea in ce masura este oare posibil a se vorbi despre o arta romana, a i se descifra originalitatea si a se aplica judecati de valoare? Originea diversa a populatiilor intrate in compozitia Imperiului roman, traditiile lor culturarearat de diverse, capacitatea fiecareia de a asimila spiritul civilizatiei romane, au determinat o reelaborare permanenta a aportului romanilor. Incat arta romana privita intotalitatea ei pastreaza adeseori amprenta spiritului, a conceptiei, a stilului artistic al acestor populatii.

In manifestarile cele mai vechi ale artei romane se regasesc elemente ale artei celorlalte popoare italice cu care romanii au venit in contact. Prima faza deci a artei romane se prezinta ca o sinteza a contributiilor acestor populatii italice. Ideosebi aportul etrusc a fost fundamental in arhitectura templeror si in scluptura in bronz.

Incat, incepind cu sec VI ien creatia artisticaa romanilor va evolua timp de 4 secole paralel cu arta etruscilor. In sec IIien arta romana incepe insa sa-si defineasca personalitatea: numai din acest secol incolo se poate vorbi de o arta romana.

Este adevarat ca influenta artei grecesti si in special a artei elenistice contemporane se facuse simtita mai de mult pri intermediul etruscilor au al colonistilor greci din sudul Italiei. Dar acum dupa cucerirea Corintului de catre romani tablouri, statui de bronz sau de marmura, basoreliefuri etc jefuite de cuceritorii romani din intreaga lume au fost aduse la Roma in cantitati considerabile. Dupa care, in orasele Italieisi in primul rand la Roma au venit din Grecia si din orasele Asiei Mici, de buna voie un mare numar de artisti i mestesugari, arhitecti, pictori si scluptori. Spirite pozitive si practice, romanii aveau vocatia realismului. Tendintele artei romanesunt preponderent realiste. Fondul stravechi rustic al romanilor nu-i putea ajuta sa aprecieze nici subtilitatea, nici fantezia, nici rafinamentul, nici temele pur abstracte in arta. Viziunea fundamental realista a romanilor este perfect confirmata si ilustrata in scluptura, dar si un pictura, inclusiv in mozaic. Aceasi viziune explica si preferinta artei romane, mai putin pentru statuie cat mai mult pentru basorelief: gen care -i da artistului posibilitatea Ca inspiratie si stil, in alegerea motivelor si enuntarea teoriilor arta romana a folosit limbajul artistc grec, integrindu-se perfect in arta elenistica a timpului. Ca in intreaga lume elenistica, si la romani arta dominanta era arhitectura. Casele romanilor se deosebeau de cele ale grecilor, in primul rand prin acel element tipic roman care este atrimul, curtea interioara, de forma rectangulara sau patrata, cu un bazin sau un ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 230 cuvinte
Nr caractere:
12 597 caractere
Marime:
16.29 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie plastica
Tag-uri:
arta, cultura
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Arta Romana
    • Referat.doc
Predat:
la liceu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Romanii au format la inceput o republica si mai tarziu cel mai puternic imperiu sclavagist din...
Pana in secolul al 11-lea Biserica achizitionase multe terenuri provenite mai ales din donatii...
Aparuta in ultimele decenii ale secolului al X-lea, arta romanica se cristalizeaza in veacul...
Valorile artistice create de civilizatia greaca antica in apogeul infloririi sale, in arta...
ARTA BIZANTINA In cursul se?colelor IV si V, elementele si formele multiple si variate ale...
Sus!