Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Simfonia este o lucrare muzicala de mari proportii scrisa pentru orchestra, orchestra simfonica, capabila sa redea cele mai diferite sentimente si idei umane.

In Grecia antica, prin symphonie se intelege cantarea intr-un ansamblu de voci-COR. Simfonie, in Roma antica, inseamna cantarea intr-un ansamblu instrumental, iar in Renastere reprezinta muzica de introducere la un spectacol sau chiar titlul unor piese vocale. Din sec. al XVI-lea ne parvine o lucrare intitulata Sacrae Symphoniae de Givanni Gabrieli, care este dedicata unui ansamblu vocal-intrumental. Abia in secolul al XVII-lea Simfonia devine o piesa muzicala pur instrumentala. Simfonia este denumirea data uverturii la spectacolele de opera italiana.

Ceea ce se intelege astazi prin simfonie este, de fapt, reprezentarea titlului Simfonie clasica. Joseph Haydn este socotit parintele simfoniei clasice.

Una dintre etape este forma de sonata legata de numele lui Philipp Emanuel Bach. Apoi este Scoala de la Manheim unde are loc o conlucrare intre culturile muzicale ale timpului: italiana, germana si franceza avind ca rezultat dezvoltarea simfonismului german. Conducatorul acestei scoli este Johann Stamitz (1717-1756). In acelasi timp asistam la o noua etapa de dezvoltare a instrumentelor, mai precis a orchestrei simfonice.

3. Orchestra simfonica Cuvantul Orchestra provine de la cuvantul grecesc Orkaestra care se traduce prin A DANSA.

In antichitate, corul, care insotea si comenta actiunea de pe scena tragedii grecesti, dansa.

Astazi, prin orchestra, intelegem un ansamblu instrumental numeros, adica un colectiv de muzicieni care canta la diferite instrumente executind impreuna, o lucrare muzicala de mari proportii.

Orchestra simfonica este un ansamblu instrumental in care se regasesc toate familii de instrumente de suflat si cu corzi.

Componenta orchestrei nu este fixa, definitiva, numarul instrumentelor fiind determinate de cerintele partiturilor mizicale, din dorinta compozitorilor.

Cautarea de noi efecte sonore a dus la largirea continua a orchestrei simfonice.

Dar sa nu uitam evolutia ascendenta a tehnicii si gandirii muzicale, precum si rapiditatea cu care instrumentele de toate categoriile devin performante, se perfectioneaza.

Acest moment porneste din secolul al XVII-lea si continua si astazi.

O orchestra simfonica nu interpreteaza doar simfonii este intrebuintata in interpreterea formelor vocal-instrumentale: opera, opereta, cantata, oratoriu precum si in interpretarea genurilor instrumentale consacrate: concerto grosso, concert instrumental, rapsodie, poem simfonic si altele.

Cateva exemple de orchestre simfonice: Orchestra simfonica in vremea lui Bach In secolul al XVII-lea nu se putea vorbi de orchestra simfonica, in sensul actual al cuvintului, datorita numarului redus de instrumentisti (8-15). Componenta unei astfel de orchestre era: flaut, blockflotte, corni, oboaie, fagot, trompeta, viori, viole, cembalo.

Orchestra ...

Bibliografie:

1. Educatie Muzicala - Manual pentru clasa a VIII-a, Anca Toader, Valentin Moraru.

2. "QVO VADIS MVSICA?" - Wolfgang Amadeus Mozart, Ovidiu Varga.

3. Site de referate www.e-referat.ro

4. Site de referate www.referate.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Simfonia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 302 cuvinte
Nr caractere:
30 536 caractere
Marime:
45.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
muzica, simfonie
Predat:
la liceu
Sus!