Romantism în muzică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romantismul a luat nastere in Anglia, de unde s-a extins in Germania si Franta, apoi in intreaga Europa. Acest curent cultural s-a manifestat si in muzica, s-a ridicat impotriva rigorilor, a dogmatismului estetic, a ratiunii reci si a ordinii, propunandu-si sa iasa din conventional si abstract. Romantismul a sustinut manifestarea fanteziei si exprimarea sentimentelor, a originalitatii, spontaneitatii si sinceritatii emotionale, promovarea libertatii de expresie. Altfel spus, romantismul a pledat pentru explorarea universului interior al omului. Caracteristicile generale ale acestui curent sunt intensitatea emotionala a muzicii, libertatea formei muzicale, imbinarea, deseori, a muzicii cu literatura si trecerea foarte rapida dintr-o tonalitate in alta, partitura fiind caracterizata printr-o modulatie continua, care simboliza nelinistea autorului. Acesta aduce ideea de exprimare a sentimentelor, in dauna actiunii propriu-zise. Reprezentarea muzicala este directionata mai mult spre cuvant si imagine vizuala, fapt care inseamna inceputul epocii de glorie a muzicii cu program, specifica genurilor instrumental si simfonic. Sfarsitul secolului al XIX-lea este dominat de trasaturile muzicii wagneriene: cromatizarea excesiva si melodia infinita.

Franz Schubert

(1799 - 1828)

Ultimul dintre marii compozotiri ai clasicismului vienez si printre primii romantici ai muzicii universale, a beneficiat din plin de atmosfera culturala extrem de fertila a orasului in care s-a nascut, Viena. La varsta de 8 ani lua lectii de pian, vioara si vola, iar trei ani mai tarziu incepea cursurile la Soala anexa a Universitatii si canta in coru si orchestra bisericii. De la varsta de 12 ani dateaza primele sale compozitii. In anul 1814 a scris ,,Margareta torcand", actul de nastere a liedului german.

Muzica vocala si corala:

- peste 600 de lieduri pentru voce si pian. Renumite sunt ciclurile: ,,Frumoasa morarita" (un adevarat roman epistolar transpus in muzica; fiecare lied reprezinta un moment liric evocand cu gingasie si minutiozitate tablouri din natura, nelinistea, speranta, dragostea: ,,Salut matinal", ,,Vanatorul", ,,Petrecere la moara"); ,,Calatorie de iarna" (in care predomina tristetea unui tanar parasit de iubita sa, motiv pentru care alege plecarea intr-o calatorie ce pare fara tinta si fara speranta: ,,Dormi in pace", ,,Girueta", ,,Lacrimi inghetate", ,,Teiul", ,,La parau", ,,Amintiri"); ,,Cantecul lebedei"

- coruri: 53 de lieduri pentru 4 voci de barbati, 6 lieduri pentru 3 voci de femei, 30 de lieduri pentru cor mixt

- opere liturgice: ,,6 motete", ,,Messa nr. 2" in Sol major, ,,Messa nr. 5" in La bemol major, ,,Recviemul german", ,,Cantate"

- opere (,,Sakuntala", ,,Alfonso si Estrella", ,,Fierabras" ), siengspiel-uri (,,Cavalerul in oglinda", ,,Fratii gemeni")

Muzica de camera:

- sonatine si sonate pentru vioara si pian, pentru flaut si pian, pentru violoncel si pian

- triouri, cvartete, cvinete pentru coarde sau pentru coarde si pian

Muzica de scena:

- spectacolul teatral ,,Harpa fermecata", muzica penru Rosamunde von Cypern

Muzica instrumentala:

- sonate, fantezii, teme cu varatiuni, dansuri, impromptuuri pentru pian, ,,6 dansuri pentru vioara" in Si bemol major

Muzica orchestrala:

- 9 simfonii (cunoscute si indragite fiind a IV-a, in do minor, ,,Tragica", a VIII-a, in si minor, ,,Neterminata", a IX-a, in Do major, ,,Marea Simfonie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romantism in Muzica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
3 892 cuvinte
Nr caractere:
20 844 caractere
Marime:
703.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
muzica, opere, compozitori
Predat:
la liceu
Profil:
Artistic
Specializare:
Muzică
Profesorului:
Ion Georgescu
Sus!