Muzica lui Dimitrie Cantemir

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Domnitorul Tarii Moldovei Dimitrie Cantemir (1693, 1710 - 1711) a fost o personalitate marcanta a culturii autohtone si universale de la finele secolului al XVII-lea - inceputul secolului al XVIII-lea. Preocuparile lui serioase in domenuiul artei muzicale i-au permis sa obtina succese la fel de remarcabile, ca si in alte ramuri. Ar fi dificil sa supraestimam aportul lui in teoria si practica muzicala a Orientului.

Muzician de profil larg (compozitor de vaza, teoretician muzical erudit, interpret-virtuos la tanbur si nei, pedagog talentat), D. Cantemir este mai bine cunoscut in aceasta ipostaza in tarile Orientului: Turcia, Iran, Azerbaidjan etc. si ale Occidentului: Franta, Germania, Italia etc., decat in Moldova, tara lui de origine. Aportul fundamental al lui Dimitrie Cantemir in cultura si stiinta muzicala islamica rezida, intai de toate, in elaborarea unui vast tratat stiintific. El include 450 de piese instrumentale - pesrev si sema-i (partea 1) si 345 pesrevuri si 36 saz sema-isi-uri (partea a 2-a). Carturarul moldovean a elaborat un sistem special de notatie muzicala.

La baza ei se afla literele si cifrele arabe. Utilizand acest sistem, Cantemir introduce in circuitul artistic melodii orientale din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea. Acest sistem a functionat in cultura muzicala turceasca pana la mijlocul secolului al XIX-lea, desi nu a fost unul perfect, ba chiar destul de dificil. Acest sistem permitea notarea doar celor doi parametri muzicali: durata si inaltimea. Intensitatea, lungimea, timbrul sunetelor se nota pe campuri. Prin intermedriul muzicii notate de Cantemir, europenii au luat cunostinita de specificul artei sonore turcesti. Fragmente din culegerile si compozitiile lui Cantemir au fost utilizate de catre compozitori europeni in opere <<turcesti >> pentru a le atribui un colorit specific oriental: Christof Willibald Gluck a folosit o melodie din culegerea lui Cantemir in opera lui Peregrinii din Mecca, iar Wolfgang Amadeus Mozart in renumita sa opera Rapirea din serai a aplicat o varianta modificata a Ariei Dervisilor.

Mostenirea muzicala a lui Dimitrie Cantemir include creatii in genuri practicate in cadrul societatii turce: 28 pesrevuri (piesa instrumentala care deschide compozitia muzicala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Muzica lui Dimitrie Cantemir.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
742 cuvinte
Nr caractere:
4 078 caractere
Marime:
10.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
compozitii, cantareti, muzica
Predat:
la liceu
Profil:
Artistic
Specializare:
Muzică
Profesorului:
Groza Marcela
Sus!