Mozzart - viața și activitatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un vatat, e cel care a invatat mult; Un geniu e cela de la care omenirea invata ceea ce el n-a invatat de la nimeni. De aceea el ramine vesnic inaccesibil talentelor obisnuite La fel putem spune si despre marele si genialul compozitor, care a creat pentru a fi auzit si inteles. Muzica lui inca multe socole ne va incinta cu expresivitatea, melodicitatea si originalitatea ei. Un alt compozitor la fel de valoros ca Mozzart nu cred ca va mai naste vreo data acest pamint! In acea vreme Zalitsburgul era capitala unui regat in fruntea caruia se afla un episcop. Tatal lui Mozzart, Leopold, era un viorist vestit, organist, professor. Lucra la curtea grafului Turn ca muzicant si camerist. Wolfgan a fost al 7-lea copil al familiei. Aproape toti fratii si surorile lui au murit la o virsta frageda. In viata a ramas doar sora, Maria Ana, sau Nannerli, cum o numeau rudele. Ea era cu 4 ani mai mare ca Amadeus.

La 6 ani Mozzart compune primul concert pentru clavicin. Tatal l-a inceput nu-l crede, dar cind vede notele, ramine uimit. Lucrarea era scrisa correct, din punct de vedere armonic.

In septembrie 1762 familia pleaca la Viena. Aici concertele merg foarte bine. Mozzart este indragit de public. Ajunge sa cinte si pentru familia regala. Toti ramin uimiti de faptul ca un copil asa de de mic poate minui intr-atit de bine clavicinul, chiar si cind clapele lui sunt acoperite cu un cearsaf. In fata lui pun lucrari necunoscute, iar el le interpreteaza de parca le-ar fi cintat toata viata.

Cu toate ca concertele au un success foarte mare micul Mozzart devine foarte oboist. Concertele dureaza 4-5 ore, fara pauza familia concerteaza dintr-un oras in altul. Sfirsitul acestor concerte devine o boala grea, de care se imbolnaveste Wolfgan, scarlatina.

Dupa ce se intorc acasa, Leopold, are grija ca copii lui sa-si urmeze lectiile cu regularitate. Pe linga obiectele muzicale Amadeus invata franceza, citirea, scrisul. Obiectul preferat devine aritmerica, pe care o insuseste foarte repede. Vara urmatoare familia pleaca la Paris cu concerte. Ele trec foarte bine. Aici tinarul Mozzart, in 1764, editeaza primele 4 sonate pentru vioara si clavecin.

In aprilie 1764 familia pleaca la Londra. Aici compozitorul face cunostinta cu fiul lui I. S. Bach, Iogan Cristian Bach, cu care se imprieteneste. Micul Mozzart fiind impresionat de lucrarile lui Bach, deseori impreuna cu Cristian improvizeaza pe baza lor.

In Londra compozitorul compune 6 sonate pentru clavicin si vioara sau flaut. Tot aici el incearca sa compuna prima lucrare simfonica.

Pe drum spre casa Mozzart mai da concerte si in Olanda, Flandria, Gaaga, Ghente, Rotterdam, Amsterdam, care de asemenea au un success enorm.

In noiembrie 1766, dupa 3 ani de concerte prin Paris, Elvetia, Germania, familia Mozzart se intoarce in Zalitsburg.

Datorita intrigelor premiera operei comandate este anulata.

La 5 ianuarie 1769 in casa doctorului Mesmera are loc premiera operei comice Bastien si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mozzart Viata Si Activitatea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 683 cuvinte
Nr caractere:
7 868 caractere
Marime:
45.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
compozitii, muzica
Predat:
la liceu
Sus!