Jazzul românesc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primele manifestari ale jazz-ului romanesc s-au desfasurat acum sapte decenii, cand au aparut si la noi formatii - precum cele conduse de Emil si Mihai Berindei, Theodor Cosma, Elly Roman - care incercau sa cante pe viu la postul de radio Bucuresti (infiintat in 1928) ori prin localurile vremii, ceea ce auzisera pe discuri importate din strainatate, in timp ce unii muzicieni romani precum James Cok, Nicu Vladescu, George Vintilescu, Take Banescu si altii au inregistrat la Berlin piese asimilabile speciei ragtime si jazz-ului traditional incipient.

O fericita coincidenta face ca venirea pe lume a muzicianului Jonny Raducanu, cel care a ajuns sa se identifice cu jazz-ul romanesc, sa corespunda cu aceste inceputuri ale jazz-ului pe meleagurile noastre.

La cateva sute de kilometri de Bucuresti, pe malul Dunarii, in vitalul si policromul oras-port Braila, vedea lumina zilei, in cea dintai zi a gerosului decembrie 1931, Raducanu Cretu, untr-o familie in care dragostea pentru muzica se perpetua din generatie in generatie, de pe vremea vestitului Petrea Cretu Solcanu, lautar la Stambul de acum trei secole. Din frageda copilarie, micul Raducan (prenume devenit prin ani nume artistic, prefatat de Johnny, un apelativ de rezonanta americana pentru un interpret care iubea atat de mult muzica din patria jazz-ului) a vadit, la randu-i, disponibilitati native aparte pentru arta sunetelor, demne a continua traditia familiala. Studiile liceale la Iasi si Cluj au fost urmate de cursurile Conservatorului din Bucuresti (din 1953), aici tanarul avand ca dascali mari maestri: intre acestia - ilustrul profesor de contrabas caruia fostul student i-a dedicat mai tarziu inspirata compozitie Respect lui Iosif Prunner. Inca de pe bancile Conservatorului, Johnny Raducanu s-a relevat prin capacitatea de a crea a aceluia care nu se multumeste sa reproduca, doar, litera unei partituri existente. Tehnica instrumentului ca si discipline formativ-muzicale se pot invata de catre oricine, dar harul nepereche al inventivitatii ramane exclusiv darul Proniei. Tentat sa-l definesti pe Johnny Raducanu, gravitezi involuntar in jurul triadei Creator-creatie-creativitate. Findca spunem interpretul Johnny Raducanu dar il numim pe improvizator ne lasam cuprinsi de magnetismul personalitatii sale scenice, admirandu-l de fapt pe creatorul de ambient, de comunicare, de show ne place sa-l ascultam recreand, printr-un spontan avatar, o notorie tema standard a jazz-ului, insa noua versiune a piesei il afla implicit pe interpret drept co-autoral ei! Ceea ce ramane de fond pentru istoria inca nescrisa a jazz-ului autohton, este bogatul context al demersurilor componistice semnate Johnny Raducanu.

Palpita in ele ecourile profunde ale tipului nostru de simtire, ingemanate cu rascolitoarele inflexiuni ale batranului blues. Iata rezumate intr-o singura fraza, argumentele unui idiom al originalitatii, de altfel unanim recunoscut, sub zodia caruia se cuvine sa estimam, dintr-o ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jazzul Romanesc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 438 cuvinte
Nr caractere:
8 195 caractere
Marime:
10.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
jazz, muzica
Predat:
la liceu
Sus!