Giuseppe Verdi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nascut in 1813, in satul italian Le Roncole de langa Busseto, Giuseppe Verdi si-a petrecut anii tineretii studiind orga. La varsta de sapte ani, el a devenit organist in orasul San Michele Arcangelo. Acolo tanarul Verdi a cantat pentru biserica si dupa legenda, in 1814 mama sa l-a salvat de catre cotropitorii francezi. In 1823, Verdi s-a mutat la Busseto si a absolvit scoala de muzica condusa de Antonio Provesi. La varsta de 13 ani, Verdi era ajutor de conducator al orchestrei din Busseto.

Dupa ce a terminat scoala, Verdi s-a prezentat pentru admitere la conservatorul din Milano.

Dar a fost respins, iar unul din examinatori i-a spus lasa conservatorul si ia-ti un post de maestru in oras. Verdi a studiat compunerea in Milano cu Vicenzo Lavigna, compozitor si maestru la teatrul La Scala. Verdi a oscilat intre Milano si Busseto pana in Martie 1836, cand a fost numit maestrul filarmonicii din Busseto.

In mai 1836, el s-a insurat cu tanara, Margherita Barezii, fiica binefacatorului sau. El s-a intors in Milano cativa ani mai tarziu cu o tanara familie.

Oberto, prima opera a lui Verdi, a fost prezentata pe scena teatrului La Scala in noiembrie 1839. Firma Ricordi a publicat Oberto si pentru ca aceasta a fost un mare succes, firma s-a angajat sa publice alte trei piese ale lui Verdi. Verdi a inceput sa lucreze la urmatoarea sa opera Un Giorno di Regno, dar a fost intrerupt cand, unul dupa unul, toti membrii familiei Verdi s-au imbolnavit. In curs de doua saptamani Verdi si-a pierdut fiul fiica si sotia. Din nefericire Un Giorno di Regno, a fost un fiasco total. Atunci Verdi a jurat ca nu va mai compune niciodata comedii si si-a orientat gandirea spre destinul inevitabil. Chiar si asa directorul teatrului La Scala si-a pastrat increderea in Verdi, care, mai tarziu cu opera Nabuco a declarat cariera mea muzicala a inceput cu adevarat. La repetarile pentru Nabuco, la teatrul La Scala tamplarii care reparau cladirea s-au oprit din muncit si s-au asezat pe schele si scari pentru a asculta opera. La terminarea operei toti muncitorii au izbucnit in strigate de Bravo, bravo, viva il maestro! . Prezentarea piesei a fost un succes. Verdi a devenit faimos cerand un onorariu mai mare decat oricare alt compozitor al timpurilor sale. Dupa Nabuco, a urmat opera I Lombardi, care a castigat o victorie neasteptata asupra cenzorilor austrieci. Triumful lui Verdi in retinerea libretului si a temelor melodice i-a adus compozitorului o reputatie de erou ideologic al italienilor. Aceasta a fost una din multele bataliile pe care Verdi le-a cu cenzorii pentru libertate artistica.

Peste urmatorii sapte ani, compozitorul a scris zece opere de succes variat, facand legatura intre doua ere distincte ale compozitiei lui Verdi. Captat initial de stilul bel canto si mostenitor al stilului Donizetti, Verdi a incercat sa-si faca propriul sau stil.

Il Trovatore a fost o strafulgerare de indrazneala despre care Verdi a spus ca este nucleul muncii sale, Cred (daca nu ma insel ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Giuseppe Verdi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
863 cuvinte
Nr caractere:
3 948 caractere
Marime:
8.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
muzica, Giuseppe Verdi
Predat:
la gimnaziu
Sus!