Giuseppe Verdi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nascut in 1813, la Rocele, un sat mic, nu prea departe de Parma. In ciuda celebritatii, a recunoasterii generale a geniului sau, Verdi a ramas toata viata legat de zona in care s-a nascut, valea fluviului Po (Pad). Parintii sai, nestiutori de carte, vor mai mult pentru fiul lor.

Cu preotul catunului natal va invata sa citeasca si cate ceva despre muzica. Dupa ce tatal sau ii ofera o veche si defecta spineta, care va fi totusi, reparata, copilul. In varsta de zece ani, este dus la Busseto, satul alaturat, insa unul mult mai mare decat catunul in care s-a nascut, dat in gazda la un cizmar sarac, si unde merge la o scoala adevarata, dar invata sa si cante la orga, meserie din care, peste doi ani, va castiga si o modesta suma de bani.

La Busseto studiaza muzica cu Ferdinando Provesi, organist si dirijor al orchestrei municipale si profesor de muzica. Tot aici ii cunoaste pe oamenii importanti ai localitatii, Antonio Barezzi, bacan si fabricant de bauturi alcoolice, care il va primi in casa sa si, impreuna cu Provesi, vor decide ca tanarul Giuseppe trebuie sa studieze la Milano! Insa Verdi nu va fi primit la conservator, fiindca a depasit limita de varsta, ba, mai mult, este strain, deoarece ducatul de Parma nu este provincie austriaca! In plus, nu era bun pianist, asa incat se va resemna sa ia lectii particulare si sa invete singur, timp de trei ani, din 1832 si pana in 1835. In urma mortii lui Provesi, in 1836 Verdi va candida la posturile ramase vacante si va deveni maestro di musica al acestui mic orasel care este satul Busetto. Decizia sa de a ramane la Busetto a fost determinata si de casatoria cu fiica protectorului sau, Marherita Barezzi. Astfel, timp de doi ani ramane aici, indeplinindu-si constiincios obligatiile ce decurgeau din functiile ocupate. Compune mult, doua simfonii, chiar si o opera, Rocester, pe care o ofera, dar fara succes, teatrului din Parma. Dorinta tinerilor Giuseppe si Margherita este sa plece la Milano orasul care concentreaza activitatea muzicala a Italiei de nord. In 1938, Verdi demisioneaza din toate posturile de la Busseto, increzator in viitorul sau. I se publica o culegere de Romante, iar Scala ai monteaza opera Oberto, conte di San Bonifacio, la 17 noiembrie 1838, care este bine primita de public. Primeste comanta a trei opere, pe care sa le scrie in doi ani. Insa, viata va fi cruda cu el: isi pierde amandoi copii, doi baieti, iar un an mai tarziu, in 1839 o pierde si pe sotia sa, Margherita. In aceste imprejurari tragice, el trebuie sa compuna opera comica Un giorno di Regno (O zi de domnie), care cade la reprezentatia sa din septembrie 1840, aducandu-l pe compozitor in situatia de a se gandi sa renunte la teatru.

Totusi, incet, incet se redreseaza si, in cursul iernii 1841, primeste libretul unei drame a lui Temistocle Sobra (1815 1879 libretist si compozitor), Nabucondonosor, care-i trezeste un viu interes. La 9 mai 1942, Nabucco cunoaste triumful, la Scala. Numele lui Verdi devine celebru, de pe o ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Giuseppe Verdi - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 313 cuvinte
Nr caractere:
10 745 caractere
Marime:
15.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Predat:
la gimnaziu
Sus!