Selecția echipei de fotbal efectuată prin prisma modelului de jucător pe post

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In efectuarea acestui referat cu tema “Selectia echpei de fotbal efectuata prin prisma modelului de jucator de post” consider ca reprezinta o tema de actualitate cu privire la activitatea forbalului romanesc, dar si datorita faptului ca in plan profesional aceasta reprezinta o provocare intrucat din vara acestui an (2009) sunt propus ca profesor – ajutor antrenor la Liceul cu program sportive din Galati sub indrumarea marelui fost fotbalist, actualmente renumit antrenor de copii si juniori, profesorul Ioan Nicu.

Date privind aparitia si evolutia jocului de fotbal

In anul 1865 a fost creata prima federatie romana de fotbal din lume, cea engleza, sub denumirea de „the football association”, moment in care s-a elaborat si primul regulament cu 13 articole. In anul 1881 apare in mod oficial arbitrul de teren. In anul 1938 s-a conceput regulamentul de fotbal in 17 articole, asemanator celui din zilele noastre.

Primul sistem de joc folosit a fost cel pe care simbolic il putem nota: 1 – 10, echipa compunandu-se dintr-un portar si zece atacanti ce se repezeau la minge, incercand sa o conduca spre poarta adversa. Inca de la inceputuri, golul a reprezentat cea mai mare atractie pentru practicantii fotbalului. Evident, in aceasta structura a jocului ( aparare si atac), raportul dintre compartimente era net favorabil inaintasilor. Competitia se desfasura conform principiului Kink and rush ( loveste si fugi), in cat de o tactica propriuzisa nici nu putea fi vorba.

In anul 1872, la prima intanlire oficiala dintre Anglia si Scotia, desfasurata in prezenta a 4000 de spectatori la Glasgow, formulele de joc ale celor doua echipa evoluasera, scotienii in formula de joc 1-2-2-6 iar englezii, 1-1-1-8. beneficiind de o plasare mai judicioasa a jucatorilor pe teren, scotienii si-au surprins adverasrul desi mai bine pregatit fizic si tehnic, au fost nevoiti sa se multumeasca cu un rezultat de egalitate de 0-0.

Desprindem cateva concluzii importante din analiza acestei partide:

a. Rolul major pe care il detine formula de joc adoptata. Astfel echipa engleza preluand formula scotiana a reusit sa-i invinga in anul urmator, cu scorul de 4-2 pe ambitiosii scotieni.

b. Jocul si-a modificat insasi structura, a devenit triadica, odata cu aparitia unei noi functii: mijlocasii ( halfii), ce alcatuiau linia intermediara dintre aparare si atac.

Dupa acest scurt istoric al asa numitului ”rege al sportului” trecem la abordarea temei si anume “Selectia echpei de fotbal efectuata prin prisma modelului de jucator de post”

Selectia reprezinta preocuparea permanenta a profesorilor/antrenorilor in vederea depistarii tinerilor cu aptitudini corespunzatoare pentru practicarea jocului de fotbal, si se desfasoara pe baza unor criterii bio-psiho-motrice.

Predispozitiile si aptitudinile favorizante jocului de fotbal sunt: talie medie-inalta, armonie corporala, pasiune (patima), rapiditatea actelor motrice, capacitate anaeroba, detenta picioarelor, indemanare si inventivitate, combativitate si echilibru afectiv, capacitatea de invatare capacitatea de colaborare, temperament vioi si caracter deschis.

Pentru selectia jucatorului de fotbal din prisma modelului de jucator pe post trebuiesc trecute o serie de controale medicale amanuntite si criterii generale, dintre care mentionam:

- Criterii medico-biologice – care stabilesc starea de sanatate si principalele date referitoare la dezvoltarea somato-functionala a organismului sportivului. Controlul medical al sportivilor are loc din sase in sase luni sau de cate ori este nevoie, prin trecerea urmatoarelor teste: sange, aparatul cardio-vascular, respirator, digestiv, renal, locomotor, explorarea cresterii si dezvoltarii fizice ( antropometria), sistemul endocrin, organelor de simt, sistemului nervos si explorarea capacitatii de efort.

- Criterii somatice – care stabilesc nivelul de dezvoltare fizica generala si parametri ce favorizeaza obtinerea viitoarelor performante in fotbal.

Pe baza particularitatilor de dezvoltare a staturii, greutatii si a cerintelor impuse de modelul jucatorului senior, se stabilesc urmatoarele valori cu caracter orientativ ce se regasesc in tabelul urmator, pe diferite categorii de varsta.

Observații:

UNIVERSITATEA SPIRU HARET

FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

MASTER IN EDUCATIE FIZICA SI ANTRENAMENT SPORTIV

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Selectia Echipei de Fotbal Efectuata prin Prisma Modelului de Jucator pe Post.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 468 cuvinte
Nr caractere:
9 340 caractere
Marime:
13.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Profesorului:
Cristescu Sorin
Sus!