Principii și metode folosite în educația fizică școlară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conditii generale

Organizarea si desfasurarea oricarui proces instructiv-educativ trebuie sa se realizeze pentru a avea o eficienta maxima, in concordanta cu anumite cerinte, norme, directive, etc. Acestea sunt impuse de comanda sociala pentru subsistemul educatiei fizice in care are loc procesul instructiv-educativ respectiv. Unele dintre aceste cerinte sunt fundamentale si ele primesc ca atare denumirea si statutul de principii.

Principiile se respecta, nu se aplica. Respectarea principiilor in totalitatea lor este o necesitate. Nerespectarea doar a unuia, de exemplu, conduce obligatoriu la diminuarea eficientei procesului instructiv-educativ respectiv.

Exista doua principale categorii de principii: de instruire si de educatie. De ambele categorii se ocupa, in sens de analiza si interpretare, pedagogia, metodica revine cu informatii asupra principiilor de instruire. De ce? Pentru ca instruirea la educatie fizica are foarte multe Diferente specifice, fenomen neinteles de foarte multi factori care decid soarta acestui domeniu, factori fara pregatire corespunzatoare de specialitate. educatia are aceleasi principii, se realizeaza asemanator pentru toate disciplinele de invatamant sau pentru toate formele de activitate de tanara generatie sau cu alta categorie de populatie. in literatura de specialitate intalnim formularile: principii de invatamant, sau principii didactice.

1. Principiul participarii constiente si active

Conform denumirii, acest pincipiu implica doua laturi:participarea constienta si participarea activa.

Respectarea acestui principiu presupune indeplinirea urmatoarelor cerinte principale:

- intelegerea corecta si aprofundata a obiectivelor specifice procesului de practicare a exercitiilor fizice.

Subiectii, inDiferent de subsistemul educatiei fizice, trebuie sa fie constientizati de cel care conduce instruirea privind efectele practicarii sistematice a exercitiilor fzice asupra organismului, necesitatea unei anumite dozari a efortului in functie de particularitatile si obiectivele urmarite, corelatie corecta intre stimul si efect, necesitatea unei succesiuni de mijloace chiar daca uneel ditre ele nu sunt si atractive.

- intelegerea clara si memorarea structurii, actelor si actiunilor motrice, concomitent cu memorarea sau retinerea acestui mecanism. De aceea, este foarte important cum este transmis ceea ce trebuie invatat, cum este ordonat (programa) materialul respectiv si accesibil pentru subiecti si daca are si i se prezinta si valente formative.

- Manifestarea unei atitudini responsabile a subiectilor pentru insusirea materialului predat. Foarte important este "activismul" subiectilor, constiinciozitatea lor in executarea actelor si actiunilor motrice dar cu o executie constienta si nu mecanica.

In acelasi sens, subiectii trebuie sa manifeste initiativa, sa aiba autonomie in alegerea unor solutii, sa adapteze al propriile particularitati ceea ce se preda.

Formarea capacitatii subiectilor de apreciere obiectiva a propriului randament.

Este vorba de capacitatea de apreciere corecta a propriilor executii si rezultate, adica capacitatea de autoapreciere obiectiva.

Propriile executii si rezultate nu trebuie nici supraapreciate, dar nici subapreciate. in explicarea si justificarea succeselor si insucceselor nu trebuie sa se faca apel la argumente de ordin relatic subiectiv (calitatea arbitrajului, comportamentul spectatorilor, calitatea instalatilor, materialelor sau a bazei sportive, lipsa de fair-play din partea adversarilor, etc.

2. Principiul intuitiei

Acest principiu subliniaza rolul pe care il are in treapta senzorila adica primul sistem de semnalizare in cunoasterea umana.

In educatia fizica, indiferent de varsta subiectilor, principiul este fundamental. La varste mai mici rolul sau este si mai important, deoarece nu este inca bine pusa la punct treapta logica a cunoasterii si se merge pe compensare.

In educata fizica, indiferent de subsistemul sau, principiul intuitiei presupune stimularea a cat ami multi analizatori, pentru a se forma o imagine cat mai buna despre ceea ce se invata.

Pentru stimularea principalilor analizatori specifici treptei intai de semnalizare se folosesc si in educatia fizica cele trei modalitati clasice de instruire:

a) demonstratia ( sau demonstrarea) celor ce urmeaza sa fie invatate;

b) prezentarea unor materiale care redau imagine celor ce trebuie invatate (planse, schite, diapozitive, filme, casete video, etc.);

c) observarea executiei altor subiecti, din acelasi grup sau din alte grupuri.

Pentru respectarea princpiului

Bibliografie:

- Caracteristicile Conceptiei didactice moderne in educatie fizica si sport

- Metodica educatiei fizice scolare VOL 1 si 2

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principii si metode folosite in educatia fizica scolara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 509 cuvinte
Nr caractere:
14 461 caractere
Marime:
19.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
sport, scoala, educatie
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Profesorului:
Leucea Ciprian
Sus!