Orientări conceptuale privind inițierea elevilor în jocurile sportive handbal-fotbal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Jocurile sportive, datorita valentelor pozitive pe care le are, au facut ca acestea sa reprezinte unul dintre principalele mijloace ale educatiei fizice scolare, aducand importante contributii la realizarea obiectivelor acestei discipline de invatamant.

Este bine cunoscut faptul ca, dintre toate continuturile cuprinse in programa scolara, jocul sportiv reprezinta principalul punct de interes pentru elevii de toate varstele si de ambele sexe. Profitand de cadrul favorabil oferit de practicarea jocurilor sportive, profesorul trebuie sa utilizeze procedeele tehnice pe langa dezvoltarea si insusirea deprinderilor motrice in scopul dezvoltarii unor calitati motrice. Pentru realizarea acestei cerinte este necesar ca profesorul sa intreprinda o serie de activitati de natura organizatorica si metodica.

Predarea jocurilor sportive in scoala generala, presupune predarea unui joc sportiv pe durata a doi ani scolari acest aspect avand multiple avantaje. in procesul de predare-invatare profesorul trebuie sa tina cont in planificarea sa de concepte metodologice de ordin general cum ar fi: modele de instruire si de joc la nivel de initiere; metodica de predare pentru toate jocurile care sunt prevazute in programe exemplificandu-se procesele de predare pentru a fi invatate in primul an de instruire, fiind valabile cu mici exceptii la orice clasa - nivel de invatamant, la care se preda pentru prima oara si notiuni de regulament sportiv.

Profesorii au obligatia sa asigure initierea elevilor in trei jocuri sportive la clasele V-VII si a IX a urmand ca la clasele aVIII- a si a X-XII- a, elevii sa practice unul din jocurile sportive la care au fost initiati, in regim optional potrivit cu oferta profesorului.

-elaborarea proiectarii unitatilor de invatare pentru cele 2-3 cicluri tematice posibile a fi realizate pe durata unui an scolar si a anexelor acestora cuprind:

-instrumentele de evaluare,

-exemple de mijloace specifice invatarii,

-cunostinte de regulament.

Practicarea mai multor jocuri sportive ofera numeroase avantaje ca exemplu :

-se inregistreaza influente pozitive asupra tuturor segmentelor corporale prin practicarea mai multor jocuri sportive

-se asigura o contributie extinsa asupra dezvoltarii fizice armonioase a elevilor ;

-se satisfac in mare masura interesele si optiunile elevilor ;

-se creeaza posibilitatea de a organiza competitii interclase la mai multe jocuri sportive ;

-se creeaza posibilitatea sprijinirii-extinderii practicarii jocurilor sportive in regim independent, in scop recreativ sau ca sport de performanta.

in fiecare an la clasele aV-VII-a se va preda cate un singur joc sportiv Astfel in clasa a V- a - handbal , in clasa a VI- a -baschet , in clasa aVII- a - baietii- fotbal si fetele volei. La clasele aV-VI-a, predarea se organizeaza cu intreaga clasa deodata, iar la clasa aVII- a pe doua grupe pe sexe care exerseaza simultan cele doua jocuri sportive.

Volumul de teme-ore si continutul tehnico-tactic, destinat instruirii in jocul sportiv respectiv, depinde de schema orara a fiecarei clase, care poate utiliza doua ore din trunchiul comun, plus ora de extindere. La scolile fara sala de sport se vor planifica teme, fiecare in functie de particularitatile geografice si atmosferice specifice zonei respective. scolile care dispun de sala de sport vor mai putea planifica un al treilea ciclu tematic de 10-12 lectii plasate in perioada februarie - aprilie care va avea o oarecare apropiere de ciclul tematic de jocuri sportive organizat in aer liber din semestrul al II- lea La clasa aVIII- a potrivit disponibilitatilor oferite de baza sportiva, profesorul ofera elevilor 2-3 jocuri sportive, pe care elevii le practica pe grupe de optiuni care isi desfasoara activitatea simultan.

La invatamantul liceal, strategia de predare a jocurilor sportive este diferita fata de gimnaziu, luandu-se in consideratie si achizitiile anterioare ale elevilor care au parcurs un demers didactic asa cum am prezentat la nivelul ciclului gimnazial.

La clasa aIX- a profesorii au obligatia de a initia elevii in trei jocuri sportive. Aceasta cerinta se poate realiza integral la un bun nivel daca se acorda si o ora de C D.S. O solutie eficienta de predare a jocurilor sportive este aceea de a planifica instruirea elevilor simultan pentru doua jocuri la grupe constituite pe sexe, cu exceptia jocului de volei care se va realiza cu intreaga clasa, in sala.

Predarea tuturor jocurilor sportive se realizeaza prin modele de instruire si de joc, care ne dau garantia ca odata aplicate, se obtine o buna instruire in domeniu.Continutul modelului de joc se poate realiza la diferite niveluri de calitate, in functie de volumul de ore la care participa elevii fiecarei clase: de exemplu la gimnaziu 2 ore din trunchiul comun; 1 ora extindere ; participarea la activitati sportive si la campionatele intre clase; in toate aceste forme practicand acelasi joc sportiv

Bibliografie:

Prof. L.P. Matveev-Teoria si metodica educatiei fizice-Editura sport turism Buc.,1980

Scarlat,Eugeniu;Scarlat Mihai Bogdan-Educatia fizica si sport Editura Didactica si Pedagogica ,Buc., 2002.

Petrica Dragomir,Eugeniu Scarlat,-Educatie fizica scolara Editura Didactica si Pedagogica, R.A. Bucuresti 2004

Mihai Bogdan Scarlat,Eugeniu Scarlat,- Educatie fizica si sport - invatamant liceal -Editura Didactica si Pedagogica ,R.A. Buc,-2003

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orientari conceptuale privind initierea elevilor in jocurile sportive handbal-fotbal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 681 cuvinte
Nr caractere:
8 948 caractere
Marime:
12.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
educatie fizica, sporturi, fotbal
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!