Organizarea si administrarea Sportului Pentru Toti

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoria confirma radacinile de veacuri ale SPORTULUI PENTRU TOTI, care s-a nascut in antichitate ca nevoie a oamenilor de a se aduna si a se manifesta prin "miscare" (intreceri de forta si agilitate,lupta,dans) dar si ca ca mijloc de distractie si desavarsire fizica.

Izvoarele SPT sunt serbarile populare, activitatile traditionale,activitatile fizice nonsportive aplicate in viata de zi cu zi, operatiunile militare, exercitiile populare care, in timp au devenit sport.

Vestigii si documente istorice atesta valoarea culturala a miscarii sportive, precum si prezenta sa in istoria culturii, stiintei militare, educatiei pentru igiena si sanatate, in traditiile populare si activitatile de timp liber.

Surse istorice si culturale mentioneaza evolutia interdependenta a culturii si sportului pe fondul traditiilor, la care se adauga influenta culturilor si modelelelor sportive orientale si occidentale, care patrund pe diverse cai de-a lungul timpului, de asemenea, subliniaza faptul ca modelul social si politic influenteaza sistemul organizatoric si directiile sportului.

Mileniul III ne propune o noua provocare in sfera sportului si anume: Sportul pentru Toti. Prin SPORT PENTRU TOTI se intelege in primul rand MISCARE - termenii miscare, activitati fizice, exercitiu fizic, sport, fiind utilizati de cele mai multe ori ca sinonime.

Conceptele, metodele si mijloacele educatiei fizice si sportului cunosc numeroase variante in functie de epoca, nivel de civilizatie si treapta sociala.

Termenul de sport tinde sa inglobeze toate activitatile de competitie, fie ca au dominanta educativa sau recreativa, fie ca au o orientare comerciala, profesionala.

Prima dificultate consta in reprezentarea corecta a notiunii de Sport pentru toti alaturi de Sportul rezervat elitei.

In general se scot in evidenta laturile pozitive ale sportului de performanta si se trec cu vederea cele negative: antrenamentul sever si nemilos, competitia rigida si de multe ori incorecta, imperativele politice si finaciare ce orienteaza sportul spre senzational, vedetism, fals amatorism, in goana dupa performanta si reprezentare. Toate acestea elimina inca din plecare pe cei mai putin dotati sau dispusi la aceste conditii, deci pe majoritatea oamenilor.

In acest context sportul este o activitate specifica de intrecere, in care se valorifica intensiv formele de practicare a exercitiului fizic, in vederea obtinerii de catre individ sau colectiv a perfectionarii posibilitatilor morfo-functionale si psihice, concretizate in depasirea adversarului - "victorie cu orice pret".

Astfel, sportul devenit "lupta pentru glorie si bani", se indeparteaza de valorile fundamentale ale educatiei fizice si sportului - sanatate, educatie, recreere, socializare.

Baronul Pierre de Coubertain, convins de profunda injustitie si raul pe care il reprezinta sportul practicat doar de o elita, a creat sloganul "Sportul pentru Toti", folosit de el inca din anii 1900. Pierre de Coubertain defineste diferentele fundamentale intre diferite forme de educatie fizica, spunand: sportul nu este un mod de a petrece timpul de lux, o activitate pentru cei putini privilegiati si nici macar o forma de compensatie musculara pentru activitatea creierului. Pentru fiecare barbat, femeie, copil ofera posibilitatea de a se autoperfectiona, indiferent de profesie sau de pozitia ocupata in viata. Este acompaniamentul natural al tuturor, in mod egal, in aceea masura incat nimic nu-l poate inlocui.

Acest mare spirit al sportului si fondator al Jocurilor Olimpice moderne, a definit clar diferitele forme de activitate fizica:

- Sportul pentru Toti;

- Sportul competitiv;

- Sportul de elita.

Pentru ca ideea ca "sportul este facut sa fie pentru toti" sa fie ridicata la nivel de necesitate, a fost nevoie de o complexitate de imprejurari:

- dezvoltarea economica;

- cresterea numarului imbolnavirilor din cauza lipsei de miscare;

- cresterea timpului liber al oamenilor;

Imprejurari care au determinat noi obiective:

- practicarea sportului ca o contra masura impotriva tarelor civilizatiei (sedentarism, supraalimentatie, stress, alcoolism, tabagism, s.a.)

- petrecerea timpului liber intr-un anumit mod: distractie, aventura, relatii sociale, intrecere, moda, etc.

De-abia in perioada dintre sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si anii '70, guvernele si-au dat seama de importanta fenomenului sportiv si au inceput sa se ocupe de el .

Prima aplicare a Sportului pentru Toti a fost Campania Americana pentru Mentinerea Conditiei Fizice, initiata in anul 1956 de Consiliul de Mentinere a Conditiei Fizice de pe langa Presedentia SUA. Urmata de Campania TRIMM 1960 in Norvegia, Campania 4M declansata in 1962, Programul Finlandez KUNTOUHEILU lansat in 1963.

Anii 1970 sunt considerati o perioada de studiu si aprofundare a ideii Sportul pentru Toti, termenul Sportul pentru Toti devenind sinonim cu sportul in general . Dupa anii '70 asistam la o crestere spectaculoasa a numarului practicantilor, la o mare varietate de forme de practicare si o mare varietate de participanti.

Trebuie mentionat ca, pana in anul 1990, "Miscarea Sportul pentru Toti" nu este caracterizata prin utilizarea unui termen comun. Se foloseste TRIMM in Norvegia, Danemarca, Suedia, Japonia: SPORTUL PENTRU TOTI in Anglia si Columbia; FITNESS SI SPORT in SUA; COME ALIVE in Noua Zeelanda; DEPOTES PARA in Spania si Brazilia; ZWEITEN VEG in Germania; SPORT DE MASA in tarile din Europa Centrala si de Est.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 524 cuvinte
Nr caractere:
21 626 caractere
Marime:
17.34 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educatie Fizica
Tag-uri:
sport, organizare
Data publicare:
08.08.2016
Structură de fișiere:
  • Organizarea si administrarea Sportului Pentru Toti.doc
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Acum, la inceputul mileniului III, universalitatea geografica si lingvistica a Sportului pentru...
1. Introducere ,, in virtutea faptului ca definitia normalitatii implica arbitrar si inutil dar...
Lucrarea a fost realizata in vederea obtinerii certificatului de competente in cadrul Colegiului...
Scurt istoric In conformitate cu prevederile Legii administrative promulgate in anul 1864 de...
Capitolul I Caracteristicile organizatiilor regionale, europene si euroatlantice Organizatiile...
Sus!