Metodica predarii lectiei de educatie fizica prin jocuri de miscare in scoala - Chilean Rodeo

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiuni generale

Rodeo este un sport traditional in Chile. A fost declarat sport national in 1962. De atunci a prosperat, in special in zonele mai rurale ale tarii. Rodeo chilian este diferit de rodeo gasit in America de Nord. In rodeul chilian, o echipa (numita colera) formata din doi calareti (numiti Huasos) si doi cai plimba ture in jurul unei arene incercand sa opreasca un vitel, fixandu-l impotriva pernelor mari. Punctele se castiga de fiecare data cand virajul este condus corespunzator in jurul coralului, cu deduceri pentru defecte. Rodeo-urile se desfasoara intr-un coral in forma de semiluna numit medialuna.

Sportul, in forma sa moderna, este strict reglementat. Caii chilieni sunt folositi exclusiv, iar calaretii trebuie sa poarte haine traditionale huaso. Rancagua gazduieste anual Campeonato Nacional de Rodeo, campionatul national de rodeo. Cel mai mare calaret din istoria sportului este considerat Ramon Cardemil, care a obtinut titlul national de sapte ori; ultimii campioni au fost Juan Carlos Loaiza si Eduardo Tamayo.

Sportul a devenit atat de popular incat, in 2004, mai multi spectatori au participat la evenimente de rodeo decat la meciurile de fotbal profesionist.

Istoric

Nasterea rodeului chilian este plasata in secolul al XVI-lea in timpul guvernarii Garcia Hurtado de Mendoza. La vremea respectiva, bovinele din Chile nu erau bine identificate si nu era neobisnuit ca animalele sa se piarda. Pentru a preveni pierderea, guvernatorul Hurtado a proclamat ca, la Santiago, in fiecare 24 si 25 iulie, pomenirea Sfantului Iacob - hramul orasului -, vitele vor fi adunate in Plaza de Armas de Santiago pentru a fi marcate si selectate. In anii urmatori, aceasta runda a devenit obligatorie, dar data evenimentului s-a schimbat la 7 octombrie, ziua Sfantului Marcu. Desi scopul adunarii a ramas acelasi, calaretii devenisera extrem de bine instruiti cu munca constanta de a transfera vite la diferitele curti.

Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, rodeul incepe sa fie reglementat si se practica pe o pista dreptunghiulara lunga de 75 de metri. Calaretii scoteau vitele de pe curte si pe pista principala, isi aratau abilitatile de a separa un singur vitel si de a-l ghida fara ajutorul altor calareti. Toata aceasta activitate a fost reglementata si cei mai talentati calareti vor primi onoruri si premii.

In anul 1860, pista de tip medialuna devine forma de pista dominanta cu un apinadero si doua quinchas, unde calaretii trebuie sa opreasca vitele. Medialuna, in acest moment, are o raza de 20 pana la 25 de metri.

Standardizare si reglementare

In timpul guvernarii generalului Carlos Ibinez del Campo, in 1927, a fost adoptata o lege care reglementeaza ,,cursele de vite", plasand rodeul chilian sub supravegherea armatei chiliene. Rodeo a devenit, prin lege, un sport national la 10 ianuarie 1962 prin decretul nr. 269 al Consiliului National al Sportului si al Comitetului Olimpic Chilian. Incepand cu 22 mai 1961, sportul este reglementat de Federatia Rodeo Chilian. In 1986, este infiintata Federatia Nationala a Cluburilor Rodeos si Huaso din Chile (Federacion Nacional de Rodeos y Clubes de Huasos de Chile) pentru a reglementa, intr-o anumita masura, ,,rodeoii de munca" (turnee de rodeo nerecunoscute de Comitetul Olimpic) . In 1949, primul Campionat National de Rodeo are loc in orasul Rancagua si primul campion a fost echipa compusa din Ernesto Santos si Jose Gutierrez.

Scop si regulament Rodeo-ul chilian este un eveniment de echipa asociat, prin care membrii echipei trebuie sa ia randuri intre pozitiile de conducere si fixarea. Obiectivul sportului este de a demonstra controlul in directia unei directii catre o sectiune data de pe peretele arenei cu jumatate de luna (numita ,,medialuna" in spaniola), unde o parte a partii laterale a anatomiei bovinei este impinsa de pieptul fixarii calul pana cand bratul este fixat pe o perna captusita care defineste zona de fixare.

Rodeo chilian este un eveniment judecat care stabileste un scor care este alcatuit din puncte castigate, minus puncte deduse pentru greseli. Punctele pozitive sunt determinate de un punct care este acordat tuturor echipelor imperecheate care conduc virajul corect in jurul stiloului Holding. Intr-o cursa data cu un viraj, echipa asociata va avea patru actiuni care incep intotdeauna cu o actiune pe dreapta si apoi alterneaza cu actiuni pe stanga. Primele trei unitati se pot termina in stifturi marcate, care variaza intre 2-4 puncte, in functie de cat de indepartat a avut loc stiftul de pe anatomia bratului. Cea de-a patra unitate nu primeste puncte pozitive, deoarece este pur si simplu o unitate cu mana stanga pentru a iesi din arena, dar se pot atribui puncte de penalizare daca exista o pierdere a controlului virajului. Deoarece exista un punct posibil castigat in stiloul de sustinere si trei unitati care teoretic ar putea obtine maximum patru puncte fiecare, cel mai mare scor posibil intr-o cursa este de 13 puncte si acest lucru este foarte rar vazut.

Directia este primita in interiorul unui stilou de sustinere in forma de ochi (cunoscut sub numele de ,,apinadero") care la un capat are o poarta care permite unui directionar sa iasa dintr-un jgheab de alimentare. Odata ce echipa de cai si calareti imperecheati (cunoscuti sub numele de ,,colera") primeste virajul care iese din jgheab, ei conduc bovinele de doua ori si jumatate in jurul perimetrului curtii de exploatatie si la finalizarea acesteia poarta stiloului de sustinere care se afla la capatul opus al jgheabului de alimentare este deschisa astfel incat unitatea sa poata continua in campul principal al arenei

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Chilean_rodeo

https://www.oipa.org/international/chilean-rodeos-mistreatment/

https://chiletoday.cl/chilean-rodeo-national-sport-and-national-conflict/

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 795 cuvinte
Nr caractere:
13 269 caractere
Marime:
49.81 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educatie Fizica
Data publicare:
26.03.2021
Structură de fișiere:
  • Metodica predarii lectiei de educatie fizica prin jocuri de miscare in scoala - Chilean Rodeo.docx
Predat:
Facultatea de Educatie Fizica si Sport , Universitatea Dunarea de Jos din Galati

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Sus!