Lecția de educație fizică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

in educatie fizica si sport si nu numai, forma de baza si principalul mijloc de predare a exercitiului fizic, in cadru organizat, de lucru cu grupele sau clasele de studenti/elevi ramane lectia. Aceasta respecta caracteristicile structurale organizatorice si sistematizeaza metodele si procedeele metodice, formele de organizare, mijloacele de predare-invatare, de comunicare, in scopul atingerii obiectivelor urmarite, componentele sale fiind intr-o stransa legatura, functionand pe baza unor principii si legi.

Continutul lectiei de educatie fizica si sport - este determinat de temele acesteia si de scopurile didactice, ce constau in exercitiile si eforturile stabilite pentru realizarea temelor si obiectivelor instructiv- educative proprii lectiei, din metodele, procedeele si masurile didactice prevazute pentru fiecare moment din desfasurarea activitatii". Continutul lectiei de educatie fizica si sport este directionat spredezvoltarea si perfectionarea capacitatii fizice cu ajutorul exercitiilor fizice.

Pe parcursul unui an universitar, lectiile desfasurate includ teme si mijloace ce se regasesc in programele analitice, specifice invatamantului superior de neprofil (tehnic), structurate sub forma planurilor calendaristice semestriale. Esalonarea acestor lectii este determinata de nivelul conditiei fizice al studentilor, de baza materiala existenta, de conditiile climaterice existente si nu in ultimul rand de preferintele studentilor.

Baza materiala a Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti este limitata, dar ofera mediul propice pentru buna desfasurare a procesului instructiv-educativ, a unor competitii ce au ca scop mentinerea si dezvoltarea conditiei fizice, dar mai ales atragerea unui numar cat mai mare de tineri pentru practicarea unei probe sportive sau ramuri de sport in mod organizat sau independent.

in stransa legatura cu continutul lectiei de educatiei fizica si sportiva este structuralectiei, care era definita de Dragnea A., Bota A., Stanescu M., Teodorescu S., serbanoiu S., Tudor V.,(2006) ca fiind - succesiunea secventelor temporale ce capata identitate prin obiectivele, continutul si metodologia pe care le cuprind-

Referindu-se la acest aspect Carstea Gh. (2000) considera structura lectiei ca fiind data ,,de succesiunea unor momente, faze, secvente, verigi, parti, in timpul alocat, toate diferentiate in privinta obiectivelor, continutului, duratei si metodologiei".

Pe baza mijloacelor specifice ramurilor de sport gimnastica, atletism si jocuri sportive, este fundamentat sistemul de educatie fizica si sport in toate unitatile de invatamant din tara, contribuind la atingerea obiectivelor generale si specifice ale domeniului.

Dispunand de o multitudine de exercitii fizice, cu un pronuntat caracter natural, dar si accesibile tuturor studentilor, educatia fizica poate fi practicata pe tot parcursul anului universitar, atat in sala, cat mai ales in aer liber, chiar cu o dotare materiala minima.

in educatia fizica si sportiva, alaturi de celelalte componente ale educatiei, atingerea obiectivelor generale, realizarea modelelor intermediare si finale sunt posibile prin indeplinirea unor finalitati concrete, precum:

-insusirea cunostintelor teoretice de specialitate;

-obtinerea unor indici somatici si functionali superiori si armoniosi;

-dezvoltarea unor capacitati motrice grupate in:conditionale(viteza, forta, rezistenta), coordinative (capacitatea de combinare a miscarilor, capacitatea de diferentiere chinestezica, capacitatea de echilibru, capacitatea de orientare spatio- temporala, simtul ritmului, capacitatea de reactie, capacitatea de transformarea miscarilor) siintermediare(supletea), in functie de varsta indivizilor;

-valorificarea influentelor exercitiilor fizice prin formarea deprinderilor si priceperilor motrice;

-formarea obisnuintei de practicare independenta a exercitiilor;

-elemente de continut ale celorlalte laturi ale educatiei generale.

scoala alergarii are ca obiective imbunatatirea si perfectionarea pasului alergator de viteza, semifond, fond prin: ameliorarea coordonarii membrelor superioare cu cele inferioare, fortificarea sistemului musculoarticular, cresterea elasticitatii musculare, educarea simtului accelerarii, a simtului tempoului.

scoala sariturii are ca obiective: consolidarea si perfectionarea bataii pe un picior si a aterizarii grupate, echilibrate si elastice; dezvoltarea capacitatii de echilibru, de orientare in spatiu, de coordonare a segmentelor in faza de zbor, a simtului ritmului. Pasul sarit si pasul saltat trebuiesc bine insusite fiind exercitiile care conditioneaza invatarea tehnicii sariturii in lungime - pasul sarit, iar pasul saltat - saritura in inaltime.

scoala aruncarii are ca obiective invatarea si perfectionarea actiunilor specifice aruncarilor din atletism, ca: azvarlirea, impingerea, lansarea; formarea deprinderilor de aruncare. Acestea se pot realiza prin: aruncari de tip azvarlire, impingere si lansare, cu o mana sau cu ambele maini, din pozitii inalte si pozitii grupate, din diferite pozitii in raport cu directia aruncarii, de pe loc, din mers si alte forme de elan simple, cu diferite obiecte adecvate miscarii de aruncare. Exercitiile din "scoala aruncarii", se vor centra pe exercitiile pentru insusirea aruncarii azvarlite cu o mana pe deasupra umarului, tip aruncarea mingii de oina si insusirea aruncarii greutatii, tip

2.Strategii instructionale

Strategia reprezinta "ansamblul de resurse si metode planificate si organizate de profesor in scopul de a permite elevilor sa atinga obiectivele stabilite" (Cerghit, I., 1983).

Conform UNESCO (1976) reprezinta un "mod de abordare a invatarii si predarii, de combinare si organizare optima a metodelor, mijloacelor avute la dispozitie, precum si a formelor de grupare a elevilor, in vederea atingerii obiectivelor urmarite".

Cadrul didactic realizeaza o serie de activitati si comportamente identice la nivelul procesului de instruire, stabilind ca obiectiv final obtinerea rezultatelor maximale asteptate din procesul didactic. Dupa Notiunea de strategie a fost introdusa din nevoia de a gasi o alternativa metodelor traditionale utilizate in invatamant: conceperea predarii unei discipline (nivelul metodic), elaborarea continuturilor (spatiul alocat proiectarii curriculare), predarea unei simple activitati educationale (lectie, modul, situatie). Aceasta strategie prezinta atat avantaje cat si dezavantaje, dar in final primeaza necesitatea ca elevii sau studentii sa-si insuseasca un volum vast de cunostinte si sa-si formeze competente educationale complexe, atitudini, comportamente, conduite, sa isi insuseasca metode stiintifice de cunoastere, moduri

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lectia de educatie fizica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 224 cuvinte
Nr caractere:
11 759 caractere
Marime:
19.27KB (arhivat)
Publicat de:
Vlaicu Radoi
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
sport, probe, educatie fizica, exercitii
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!