Instruire asistată de calculator în cadrul educației fizice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparitia si dezvoltarea calculatoarelor electronice a reprezentat o adevarata revolutie in societatea umana, avand ca principala consecinta tranzitia de la societatea industriala la societatea informationala. Calculatorul a devenit o componenta normala a activitatii noastre zilnice, iar tehnologia comunicatiilor si posibilitatile oferite de Internet au produs transformari in intreaga societate, patrunzand in toate aspectle vietii economice, sociale si culturale. Datorita potentialului mare de eficientizare a muncii, calculatorul a fost introdus pe scara larga in toate domeniile activitatii productive, incepand de la munca de birou si pana la activitatile din halele de productie.

Functiile de baza ale noii generatii de calculatoare sunt:

- interfata inteligenta intre om si calculator: Se urmareste implementarea unor functii similare celor umane (auz, vaz, folosirea limbajului) prin mecanisme de recunoastere a formelor, exprimare prin imagini si studiul limbajului natural. Astfel, utilizatorii calculatoarelor vor avea la dispozitie un instrument de lucru mult mai agreabil.

- gestiunea cunostintelor: cunostintele trebuie sa poata fi memorate sub forme care sa permita un acces optim la bazele de lucru (asociativ) si intretinerea bazei de cunostinte prin introducerea altora noi, eliminarea inconsistentelor, chiar invatare (caracteristica inteligentei artificiale).

- realizarea de inferente (deductii) si predictii: problemele de inteligenta artificiala se vor rezolva uzual folosind bazele de cunostinte asupra carora se aplica regulile de deductie. Se folosesc metode si tehnici care permit generarea automata a unor programe si testarea corectitudinii programelor. Omul va fi asistat in obtinerea de cunostinte noi prin simularea unor situatii concrete, necunoscute inca. Aceste tipuri de probleme sunt foarte complexe si necesita instrumente de abordare adecvate: metode de programare care sa furnizeze solutii bune (chiar daca nu optime) intr-un timp scurt;

Un caz special de deductie este predictia (prevederea unor evolutii pe baza anumitor cunostinte date), care se implementeaza folosind mecanisme ce incearca sa simuleze functionarea creierului uman prin intermediul retelelor neuronale.

In cadrul educatiei, calculatorul este util pe numeroase directii:

- programe de invatare, e-learning

- programe de prezentare

- enciclopedii (pe CD, on-line), dictionare

- info-kiosk-uri, info-terminale

- Internetul ca sursa de informatii si cunoastere

Astfel, elevul isi formeaza deprinderi si capacitati de utilizare a ordinatorului si prin intermediul temelor propuse, pune in practica informatiile achizitionate, realizandu-se astfel formarea individuala.

Aceasta practica educativa incepe sa isi puna amprenta si in domeniul educatiei fizice unde profesorul utilizeaza din ce in ce mai frecvent computerul.

In acest context, calculatorul devine o resursa valoroasa, care genereaza o serie de avantaje:

- posibilitatea furnizarii unor informatii de calitate, in baza unor programe elaborate de echipe multidisciplinare;

- capacitatea de memorare si prelucrare a informatiilor;

- viteza si precizia de calcul;

- acordarea elevilor o asistenta pedagogica de calitate;

- posibilitatea individualizării invatarii prin respectarea ritmului de lucru si a nivelului de pregatire al fiecarui elev;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instruire Asistata de Calculator in Cadrul Educatiei Fizice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 439 cuvinte
Nr caractere:
8 905 caractere
Marime:
26.25KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!