Previzualizare referat:

Extras din referat:

“Voleyul pastreaza cel mai bine

spiritul sportiv,deoarece continua sa

ramana un joc,spre deosebire de alte

sporturi,care dintr_un motiv sau

altul se transforma incet incet in

adevarate razboie purtate pe un gazon

sau pe parchet.”

VOLEYUL este un sport(al doilea in lume ca popularitate)in care doua echipe,separate de un fileu inalt,trebuie sa treaca mingea deasupra acestuia,folosin doar mainile,cu scopul de a face ca mingea sa atinga terenul advers.Fiecarei echipe ii este permisa doar trei lovituri pentru a

trimite mingea catre terenul celeilalte echipe.

Jocul de volei a fost codificat in 1893 de catre profesorul W. Morgan de la colegiul din Massachusetts (S.U.A.), avand la baza un foarte vechi joc italian si asa-numitul «Faustball» german. Datorita usurintei in practicare, se raspandeste rapid si in Europa.

La noi este mentionat prin 1920 spunandu-i-se «Mingea bomba». In 1922, la Bucuresti, 8 echipe scolare isi disputa intaietatea, iar in 1926 apar echipe de cluburi si in provincie.

Federatia Romana de Baschet si Volei este constituita in 1930, organizandu-se imediat si un campionat regional. In anul 1946 sunt mentionate campionate scolare, universitare, sindicale si regionale; echipele reprezentative ale Romaniei participala Jocurile Balcanice pe care le castiga si la masculin si la feminin.

In 1948 ia fiinta Federatia Romana deVolei si se organizeaza Campionatele nationale de volei. In 1956 ne clasam pe locul II la Campionatele Mondiale de la Paris, atat la fete cat si la baieti; in 1961 echipa masculina Rapid Bucuresti cucereste Cupa Campionilor Europeni, performanta pe care o va mai reedita de 2 ori, ca si echipa Dinamo Bucuresti care, in 1981, a intrat definitiv in posesia «Cupei Campionilor Europeni» castigata de trei ori.

Campionatele Europene de la Bucuresti, din 1963, ne aduc marea bucurie a ocuparii locului I la baieti, iar in 1966 ne clasam pe locul II la Campionatele mondiale. Dupa multe incercari neizbutite, in 1980 la Jocurile Olimpice de la Moscova, reprezentativa masculina a tarii noastre ocupa un onorabil loc III.

NUME IMPORTANTE DIN VOLEY:

Alidei Marcovici,Sergiu Stancu,Mirela Corjeuteanu,Bogdan Olteanu,Elena Butnaru,Fabian Birau,Nneka Onyeykwe.

DESCRIEREA TEHNICA-TACTICA-FIZICA

Tehnica si tactica in cadrul jocurilor sportive nu pot fi separate decat din punct de vedere didactic,deoarece fiecare element sau procedeu tehnic este executat in scop tactic,in vederea rezolvarii situatiilor problematice de pe teren,create de catre adversari sau coechipieri

In aceste conditii,putem vorbi despre actiuni sau structuri tehnico-tactice.

Principalele elemente tehnice care sunt folosite in jocul de volei sunt:

- Serviciul - care poate fi efectuat de sus sau de jos, din fata si din lateral (in functie de pozitia jucatorului fata de fileu).

- Preluarea (manseta) cu doua maini de sus sau de jos, din serviciu sau din atac

- Ridicarea pentru lovitura de atac sau pasarea mingii.

- Lovitura de atac - procedeu drept, intors sau prin rotarea bratului

- Blocajul - individual, in 2 si 3 jucatori

- Dublarea pasei loviturii de atac sau blocajului.

Serviciul este actul lansarii mingii în joc de catre jucatorul din spate-dreapta (pozitia 1), plasat în zona de serviciu.

PRIMUL SERVICIU AL UNUI SET

Primul serviciu al primului set, ca si primul serviciu al setului decisiv (al 5-lea), este executat de echipa desemnata prin tragere la sorti.

Celelalte seturi vor fi începute cu serviciul echipei care nu a servit prima în setul anterior.

ORDINE LA SERVICIU

Jucatorii trebuie sa urmeze ordinea la serviciu indicata în fisa cu pozitia initiala.

Dupa primul serviciu al setului, jucatorul la serviciu este determinat dupa cum urmeaza:

când echipa la serviciu câstiga faza de joc, jucatorul care a efectuat serviciul precedent (sau jucatorul care l-a înlocuit) serveste din nou;

când echipa la primire câstiga faza de joc, ea obtine dreptul sa serveasca si efectueaza o rotatie înainte de a servi. Serviciul va fi efectuat de jucatorul care trece din pozitia 2 (fata-dreapta) în pozitia 1 (spate-dreapta).

AUTORIZAREA SERVICIULUI

Primul arbitru autorizeaza executia serviciului dupa ce a verificat daca cele doua echipe sunt pregatite sa joace si daca jucatorul la serviciu este în posesia mingei.

EXECUTIA SERVICIULUI

Mingea trebuie sa fie lovita cu palma sau oricare alta parte a bratului dupa ce a fost lansata pentru a fi servita (deci aruncata în aer sau lasata sa cada din mâna).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Despre Volei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 227 cuvinte
Nr caractere:
21 513 caractere
Marime:
35.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!