Cercetarea teoretico-stiințifică a capacităților forței a elevilor de 14-16 ani din Taekwondo WTF

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 3
ANALIZA IZVOARELOR ŞTIINŢIFICO – METODICE PENTRU DEZVOLTAREA FORŢEI 5
1. Date generale despre pregătirea sportivă şi antrenamentul sportiv 5
2. Date generale despre calităţile motrice generale 6
2.1. Forţa 8
3. Factorii care influenţează forţa musculară 11
4. Formele de manifestare şi factorii specifici care condiţionează forţa 16
5. Caracteristicile metodelor de dezvoltare a forţei în antrenamentul sportiv 20
6. Semnificaţia calităţilor motrice în practica competiţională din Taekwondo WTF 30
CONCLUZII 35
BIBLIOGRAFIE 36

Extras din referat:

INTRODUCERE

ACTUALITATE : Toţi oamenii au sădită în firea lor dorinţa de a cunoaşte [2].

Omul, datorită sistemului său nervos complex, care recepţionează, transmite şi integrează informaţiile din mediul extern şi intern, este condamnat la o luptă continuă pentru realizarea celor mai înalte idei atât pe plan material cât mai ales în plan spiritual [36].

Munca, efortul depus de oameni, atât intelectual cât şi fizic, în decursul omenirii generează progrese prin noi invenţii, metode şi mijloace în toate ramurile necesare vieţii.

Progresul îşi pune amprenta şi în vasta lume a sportului, care, făcând abstracţie de nivelul atins în dezvoltarea-i continuă, aspiră la cucerirea noilor orizonturi cu ritm accelerat, acest principiu fiind conturat şi în deviza olimpică : « citius » - mai repede ; « altius » - mai sus ; « fortius » - mai puternic.

În prezenta lucrare ne vom referi la un gen de luptă din vasta lume a Artelor Marţiale şi anume la proba de sport Taekwondo WTF.

Artele Marţiale, originare în Extremul Orient, sunt pe cale să devină un bun al întregii umanităţi, ultimele 3 decenii înregistrând contribuţiile reprezentanţilor altor popoare la evoluţia lor. A fi preocupat astăzi de ele nu este o dovadă de cosmopolitism, snobism, nici o manifestare atavică. Interesul actual pentru cultura orientală, în care se încadrează şi preocupările pentru artele marţiale, yoga, filosofia şi religiile orientale au fost văzute de M. Eliade ca a doua Renaştere, o nouă evoluţie a omului în Univers, reînvierea credinţei în calitatea lui de fiinţă perfectibilă şi o reconsiderare a trupului ca mijloc al desăvârşirii spirituale şi nu ca o piedică în calea ei.

Aretele Marţiale nu constituie o alternativă ci o realitate, un fenomen social puternic ancorat în viaţa noastră contemporană şi mai mult ca sigur şi în perspectiva apropiată. Prin complexitatea şi originalitatea sa, Artele Marţiale polarizează atenţia şi interesul celor ce vin în contact cu înaltele sale principii etice.

Taekwondo este un gen de Arte Marţiale a Koreei, istoria căreia se poate de urmărit în decurs de mai bine de două mii de ani, începând aproximativ în anii 50 până la era noastră. Tehnica Taekwondo s-a prelucrat, perfecţionat şi s-a transmis de la generaţiile primitive la soldaţii epocii feudale, apoi entuziasmatului sport modern. Actualmente Taekwondo se dezvoltă destul de rapid ca artă marţială şi ca sport.

Taekwondo în traducere semnifică calea mâinilor şi picioarelor. Tae – picior; kwon – pumn; do – cale, artă. El include lovituri cu picioarele, mâinile, sărituri, blocuri, retrageri, aplecări [66]. Această tehnică serveşte pentru autoapărare şi tot odată ca sistemă competiţională. Pe planul competiţional în Taekwondo WTF o importanţă majoră deţine un sistem de acţiuni motrice complexe ce necesită de la sportivii în cauză o bună dezvoltare a calităţilor motrice generale şi speciale ca: viteza, forţă-viteză, rezistenţă, îndemânarea, pregătirea tehnică, tactică şi psihologică. Pe măsura în care tehnica acestei lupte se află permanent în perfecţionare, această artă marţială urmează să fie recunoscută ca cea mai rapid dezvoltată şi cea mai avansată din lume.

Datorită bunei organizări şi popularităţii mondiale a acestei lupte maeştrii koreeni au reuşit să întrunească principiul şi metodele antrenamentelor cu tendinţa sportului modern, de aceea din septembrie 1994 Taekwondo WTF a fost inclusă în Programa jocurilor olimpice din 2000 în or. Sydney (Australia), urmând ca în an. 2000 să se desfăşoare pentru prima dată în cadrul probelor sportive olimpice.

În cadrul antrenamentelor şi competiţiilor sportive contemporane, tinerii practică Taekwondo WTF într-un număr din ce în ce mai mare, iar dorinţa lor de a realiza performanţe sportive competitive, ţine de dotarea profesorului – antrenor cu compartimentul teoretico-practic.

Cercetarea de faţă pleacă de la premiza că o mai bună dotare a specialiştilor din punct de vedere teoretic dintr-un sport de luptă cu contact direct, aşa cum este cazul Taekwondo WTF va avea o influenţă majoră în selectarea, adaptarea şi perfecţionarea sportivilor, influenţând neapărat rezultatele competiţionale.

ANALIZA IZVOARELOR ŞTIINŢIFICO – METODICE

PENTRU DEZVOLTAREA FORŢEI

Capitolul dezvoltării calităţilor motrice a fost totdeauna inclus în problematica pregătirii fizice, pentru că îi dă substanţă şi, de fapt o defineşte [ 1 ].

O mare parte a specialiştilor consideră că, pentru atingerea măiestriei sportive, a performanţei, de mare importanţă sunt particularităţile morfo-funcţionale ale sportivilor [16;27; 31] şi modurile de refacere [23].

Observații:

UNIVERSITATEA DE STAT DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT A

REPUBLICII MOLDOVA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetarea Teoretico-Stiintifica a Capacitatilor Fortei a Elevilor de 14 - 16 Ani din Taekwondo WTF.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
10 395 cuvinte
Nr caractere:
55 612 caractere
Marime:
236.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Profesorului:
Vasile Grosu
Sus!