Selecția În Canotaj

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Caracteristici generale ale selectiei in canotaj
2. Cerinte pentru practicarea canotajului de performanta
3. Criterii de selectie
4. Etapele selectiei, pregatiri si promovari
5. Testele de putere aeroba
6. Selectia la cluburi si in scoli
7. Cerinte minimale pentru selectie
8. Cerinte minimale pentru incepatori (anul I-M si F)
9. Criterii medicobiologice de selectie in canotaj
10. Aspectul somatic
11. Aspecte somatice specifice canotajului
12. Aspectul morfo-functional
13. Aspectul neuro-psihic

Extras din referat:

Nu numai canotajul are o gama larga de experiente in raport cu performanta, ci toate sporturile despun de multe dintre acestea, unele specifice, altele generale si comune tuturor. Canotajul, insa, pretinde niveluri inalte ale efortului individual sau de echipa in timpul competitiei (5'20''-7'30''), ca si necesitatea parcurgerii unor distante de 2000m.

De aceea trebuie intreprinsa o examinare profunda a cerintelor canotajului, astfel incat anumite trasaturi ale acestuia sa poata fi identificate si, pe parcurs, imbunatatite la un eventual tanar talent descoperit si selectionat pentru acest sport.

Toti sportivii cunosc, pe parcursul activitatii lor, numite cresteri calitative, de valori diferite si la niveluri diferite ale regatirii; numai ca, pentru o testare corecta, este nevoie de un asemenea sistem de evaluare care sa permita aprecierea stadiului de dezvoltare la care se afla juniorul, precum si a felului in care acesta a progresat, in ritmul sau propriu, pana in momentul testarii. De multe ori acest lucru nu este foarte usor de realizat. Pana in cele din urma, observarea evolutiei individuale, impreuna cu o serie de teste obiective vor arata, cel mai probabil, adevarul. In ultima instanta, factorii cei mai importanti in descoperirea tinerilor talente fie cei care joaca rolul determinant in realizarea performantei la nivel de seniori, fie cei care sunt esentiali pentru inalta performanta, desi sansele lor de imbunatatire, pe parcurs, sunt destul de limitate.

2. Cerinte pentru practicarea canotajului de performanta

In canotaj este esentiala combinatia acelor surse energetice care trebuie sa asigure forta, puterea si rezistenta necesare celor 6-7 minute de cursa. La masculin s-a apreciat ca 70% din necesarul de energie provine din surse aerobe, iar aproximativ 30% din surse anaerobe.

Cea mai importanta cerinta, dupa parerea majoritatii antrenorilor, este indemanarea, in conditii de echilibru precum si deplasare cu spatele la directia de mers. Canotajul presupune niste dificultati unice, cu toate ca loviturile ritmate si egale pot da impresia uneori ca acestea sunt numai niste repetari ale unora si acelorasi deprinderi. Numai ca miscarile complexe ale trupului trebuie inscrise cu mare precizie in timp, pentru realizarea, celei mai importante dificultati - coordonarea cu restul echipajului.

O problema in prognozarea talentului celor care au o mica experienta in canotaj o constituie tiparul loviturii, care este total diferit de tiparele normale ale miscarii corpului. Sa ne gandim doar la o comparatie cu situatia din alte sporturi, unde un tipar de miscare, constituit intr-o experienta de mai multi ani, se poate adopta destul de usor la tiparul unei alte deprinderi (cum ar fi alergarea cu lovirea mingii).

Un alt factor, la randul sau foarte complex, pentru realitazarea performantei in canotaj, este capacitatea de pregatire si concurs in echipa, lucrand la unison. O performanta de 6 minute pe 2000 de metri a unui opt de fete a fost comparata, ca dificultate de pregatire, cu un timp sub 4 minute pe care l-ar scoate patru alergatori pe 1500m, alergand toti in acelasi pas.

Este limpede ca un canotor de elita trebuie sa dovedeasca o mare capacitate de competitie, acesta constand intr-o participare conforma cu planul corect de cursa, la o capacitate maxima si printr-o coordonare perfecta cu restul echipajului. Aceste cerinte sunt comune, in general, tuturor sportivilor de echipa, dar trebuie sa avem in vedere ca solicitarea in canotaj produce valori anormal de ridicate ale lactatului, de la primele faze si pina la finalul cursei.

De aceea, un vaslas care prezinta o toleranta de lactat scazuta va avea dificultati in competitiile de nivel inalt.

Aspectele psiholgice sunt si ele de mare importanta in canotaj, incepand cu rezistenta la lectiile de antrenament solicitate si de lunga surata, desfasurata in conditiile unei situatii de grup inchis si terminand cu justificarea unei motivatii puternice pentru a castiga un concurs sau pentru a suporta durerea resimtita la cotele inalte ale lactatului.

Probabil ca singurul factor de importanta capitala in canotaj, masurabil pe ergometru sau pe apa in timpul competitiilor, este capacitatatea ergometrica de lucru. In ultima instanta, acest factor este rezultatul tuturor cerintelor enuntate anterior, el definindu-se prin capacitatea vaslasului de a efectua lucrul fizic necesar.

Se stie ca, in canotaj, capacitatea de a se pregati bine este de mare importanta, pentru ca cel mai repede trege echipajul care s-a antrenat mai mult. Eficienta pregatirii este dovedita de echipajele nationale detinatoare ale locurilor fruntase care parcurg zilnic cate 45-50km pe apa, in trei lectii, pentru a-si sincroniza miscarile si a ajunge la acea tehnica ce, in mod aparent nu cere nici un efort.

In vederea inmultirii sanselor de reusita sunt selectionate, de regula acele echpaje care poseda anumite structuri morfosomatice, bazate pe o serie de parametri masurabili; adesea, succesul unui echipaj in canotaj depinde de potrivirea somatotipurilor, astfel incat sa creasca posibilitatile de sincronizare. Se stie ca, in prezent, cele mai inalte performante, in

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Selectia In Canotaj
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
7 812 cuvinte
Nr caractere:
42 084 caractere
Marime:
46.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Fizică și Sport
Tag-uri:
sport, performana
Predat:
la liceu
Sus!