Etajarea asociațiilor bentale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asociatiile bentale se distribuie etajat incepand de la muchia falezelor, situata la 20-45 m, pana la muchia selfului situata, in conditiile Marii Negre, la adancimea de 150-180 m.

Etajul a fost definit ca sectorul domeniului bentic, in care conditiile ecologice se caracterizeaza prin anumite valori constante sau afectate de variatii regulate. Sunt acceptate, in present, 5 etaje: supralitoral, mediolitoral, infralitoral, circalitoral si periazoic.

Etajul supralitoral. Etajul supralitoral a fost limitat initial la sectorul udat de valuri. Am extins acest sector pana la limita superioara a falezelor datorita relatiilor stranse, abiotice si biotice, intre faleza, plaja si linia apei.

Flora falezelor este saraca din cauza conditiilor vitrege. Sunt prezentate cateva specii de buruieni ruderale, cum sunt Hordeum murinum, Malva pussilla, Atriplex tatarica. La baza falezelor, mai ales in sectoarele mai umede, se afla asociatia dominata de Polygonum monspeliensis, Puccinelia distans si Spergularia marginata.

Fauna falezelor este formata din 32 specii de pasari, 6 specii de reptile si 3 specii de mamifere.

Vegetatia plajelor este diferentiata in functie de dimensiunile plajei. Pe plajele inalte se dezvolta asociatii cu Elymus sabulosus, Centaurea arenaria, Eringium maritimum, Convolvulus persicus, Medicago falcate, Linaria genistifolia, Euphorbia suguieriana, uneori cu tufe de crataegus monogyna, Tamarix pallasii, Salix fragilis, Hippophae rhamnoides.

Supralitoralul pietros este reprezentat prin aflorimentele calcaroase de la baza falezelor din Vama Veche si Capul Midia. Blocurile de piatra si stabilopozii amenajarilor portuare si a celor din statiunile turistice se incadreaza in acelasi biotope.

Supralitoralul pietros este un mediu de viata caracterizat prin stropirea cvasipermanenta de catre valuri. In aceste conditii se formeaza o bioderma etajata astfel: (i) la partea superioara, mai rar umectata, predomina cianoficeele; (ii) partea mijlocie, umectata foarte frecvent de valuri, este dominata de colonii de diatomee; (iii) partea inferioara, permanent submersa, prezinta o biocenoza bogata si variata, cu colonii de Balanus, cirripede, crustacei, miside, isopode.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etajarea Asociatiilor Bentale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
731 cuvinte
Nr caractere:
4 223 caractere
Marime:
10.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Antreprenorială
Tag-uri:
asociatii, dezvoltare
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Alfred Vespremeanu Stroe
Sus!