Dezvoltarea economico-socială durabilă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Problema dezvoltarii durabile face obiectul de studiu a numeroase organizatii mondiale sau nationale care vizeaza : saracia , degradarea mediului inconjurator , pierderea increderii in institutii , extinderea necontrolata a urbanizarii , nesiguranta locurilor de munca , instrainarea tineretilui ,inflatia , crizele economice etc.

Dezvoltarea durabila este un concept filozofic modern potrivit caruia prin dezvoltare trebuie sa satisfacem nevoile actuale ale oamenilor fara sa compromitem posibilitatea de satisfacere a cerintelor de dezvolatre a generatiilor urmatoare.

Este un proces de crestere si amplificare insotit de transformarii calitative care asigura un echilibru intre cresterea economica si protectia mediului inconjurator.

In esenta , dezvoltarea durabila este definita de urmatoarele elemente: compatibilitatea permanenta si sigura a mediului creat de om cu mediul natural,echitatea sanselor generatiilor care coexista si se succed in timp si spatiu,interpretarea prezentului prin prisma viitorului , prin introducerea securitatii ecologice ca scop al dezvoltarii.

Principiile dezvoltarii durabile

1 .respectarea capacitatii de suport a mediului si a puterii de regenerare a tuturor resurselor

Este un principiu de baza si cheia dezvoltarii economice pe termen lung.

Consecinta : resursele cele mai cerute pe piata conform acestui principiu sunt fragile.

Activitatile asupra carora acest principiu actioneaza:

-pescuitul , care trebuie sa se conformeze puterii de refacere a productiei durabile de peste;

-consumul apei subterane sa nu depaseasca capacitatea de refacere a acesteia;

-eroziunea solului sa nu fie mai mare decat rata naturala de formare a noilor soluri;

-taierea padurilor sa nu depaseasca ritmul de plantare ,refacere si crestere a acesteia;

-emisiile de carbon sa nu devanseze capacitatea naturii de fixare a dioxidului de carbon atmosferic.

2 .utilizarea resurselor de energie regenerabila si reciclarea pe cat de mult posibila a materialelor(un principiu folosit de 1/5 din populatia terrei).

3 .principiul asigurarii progresului prin mentinerea posibilitatii de locuire a planetei pentru generatiile urmatoare cu realizarea unei echitatii inter si intra generatii(conditia de baza).

Dimensiunile dezvoltarii durabile sunt :

1. economica ;

2. social-umana ;

3. a mediului (cadrul natural).

Cerintele minime in dezvoltarea durabila :

-cercetare (educatie,formare,informare);

-gestionarea resurselor (apa,solul,biodiversitatea);

-gestionarea demografica a deseurilor ca si securitatea si eficacitatea energetica);

-evaluarea rezultatelor (pentru a stabili linia evolutiei viitoare);

-productia(controlul poluarii,contabilitate ecologica,politica produselor);

-servicii si gestionarea mobilitatilor (amenajarea si gestionarea traficului,controlul poluarii);

Actualitatea factorilor ecologici este subliniata de specialistii care apreciaza ca pericolul nuclear nu mai este pe prim plan,in centrul atentiei fiind explozia demografica si mai recent problema mediului.Se discuta tot mai mult de criza ambientala plecand de la jaful care are loc asupra resurselor naturale si poluarea mediului,poluarea apei,degradarea solului si ingrijorare.

Dezvoltarea ecologica inseamna cresterea economicului in stransa corelatie si interconditionare cu legile mediului ambiant, ale echilibrului ecologic fapt ce a dat nastere mai mai multe conceptii si protectia mediului.

Conceptia geocentrica condamna orice interventie a omului asupra naturii promovarea conservationismului dus la absurd.

Conceptia biocentrica aseaza in centrul preocuparilor ecologice , celelalte forme de viata si specii,astfel ca omul sa nu intervina in viata lor ci doar sa le protejeze.

Conceptia antropocentrica - totul este abordat nevoilor crescand si tot mai diverse ale omului,in fata caruia nimik nu mai conteaza - fapt ce dovedeste o mare eroare.

Concluzii

Elementele comune ale celor trei conceptii ar putea fi generalizate in conceptia reconcilierii omului cu natura si cu sine insusi.Se impune ca o necesitate includerea in postul de productie a cheltuielilor pentru protectia mediului,fara a fi lasate pe seama subventiilor de stat.

Dimensiunea demografica a dezvoltarii

Raportul dintre populatie si economie reprezinta o problema cardinala a lumii.O populatie in crestere exercita presiune asupra tuturor sistemelor si strcuturilor din societate:economice,educationale,ecologice,sanitare,etc

Dezvolatarea economica exercita o inflatie multipla asupra populatiei si structurilor ei de varsta , pe grade de calificare etc.

Au aparut o serie de teorii si metode cu privire la dezvolatarea economica si cresterii demografice,reprezentativa fiind ce a lui Th.Maltbus.

Modelul tranzactiei demografice evidentiaza modificarea demografica determinata de influenta progresului economic si social asupra cresterii populatiei:

-prima etapa proprie societatilor industriale se caracterizeaza prin rata inalte ale natalitatii si mortalitatii;

-cea de-a doua etapa , cand oameni au trecut printr-un proces de industrializare si dezvoltare economica , mortalitatea se reduce , natalitatea creste , iar populatia intra intr-o faza de crestere;

-in cea de-a treia etapa in conditiile combinarii avantajelor economice si sociale cu o mortalitate scazuta si cu dorinta oamenilor de a avea familii mici se realizeaza o stabilitate a populatiei, un echilibru natalitate-mortalitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea economico-sociala durabila.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
720 cuvinte
Nr caractere:
4 759 caractere
Marime:
8.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Antreprenorială
Tag-uri:
Economie, evolutie, dezvoltare
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!