Taxele Vamale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Taxele vamale
1) Taxele vamale – caracteristica generală.
2) Aplicarea taxelor vamale.
3) Metode de determinare a valorii în vamă a mîrfurilor.
4) Facilităţi tarifare.

Extras din referat:

1) Taxele vamale – caracteristica generală.

Taxele vamale, sunt impozite indirecte ce se percep de către stat asupra tuturor bunurilor introduse sau scoase din ţară de către persoane fizice sau juridice. Acestea sunt venituri fiscale ale bugetului de stat, fiind, totodată, şi un mijloc de stimulare a exportului şi de lărgire a cooperării economice cu alte state ale lumii.

În etapa actuală, de regulă, taxele vamale deţin o pondere importantă în totalul impozitelor indirecte. Aceste sunt percepute de către stat asupra mărfurilor, în momentul în care acestea trec graniţele vamale ale ţării în scopul importului, exportului sau tranzitului şi se instituie asupra bunurilor şi produselor care intră şi ies în/din ţară sau/şi asupra celor care tranzitează teritoriul naţional.

In Republica Moldova, Codul vamal a fost adoptat prin Legea nr.1320-XII din 9 martie 1993. Această lege a fost abrogată prin prin Legea Nr.1149-XIV din 20.07.2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 160-162 din 23.12.2000, s-a adoptat Codul vamal, care a stabilit un cadru unitar al regimului vamal si a desfăşurării activităţii vamale.

Taxa vamală reprezintă o plată obligatorie, percepută de autoritatea vamală la introducerea pe sau scoaterea mărfurilor de pe teritoriul vamal al RM.

Taxele vamale se aplică conform tarifului vamal.

Tariful vamal reprezintă catalogul care cuprinde nomenclatorul de mărfuri introduse pe sau scoase de pe teritoriul vamal, precum şi cuantumul taxei vamale aplicate acestor mărfuri.

Scopul aplicării tarifului vamal:

• optimizarea structurii importului de mărfuri;

• echilibrarea importului de mărfuri, protecţia producătorilor autohtoni de mărfuri;

• crearea condiţiilor favorabile pentru integrarea economiei RM în economia mondială.

Nomenclatorul de mгrfuri este lista care cuprinde codurile, denumirile şi descrierea mărfurilor corespunzгtoare sistemelor de clasificare aplicate în practica internaţională.

Obiectele impunerii cu taxe vamale sînt mărfurile importate, exportate sau care sînt în tranzit pe teritoriul RM.

Valoarea în vamă a mărfii este valoarea mărfii introduse pe sau scoase de pe teritoriul vamal, stabilită în scopul perceperii taxelor vamale şi a altor impozite.

Conform Legii Republicii Moldova cu privire la tariful vamal (Nr.l380-XIII din 20.11.97), se aplică urmгtoarele tipuri de taxe vamale:

- ad valorem - calculată în procente faţă de valoarea în vamă a mărfii;

- specifică - calculată în baza tarifului stabilit la o unitate de marfă;

- combinată - care îmbină precedentele tipuri de taxe - ad valorem şi combinată;

- excepţională care, la rоndul său, se divizează în:

1) taxă specială, care se aplică cu scopul de a proteja mărfurile de origine indigenă la introducerea pe teritoriul vamal a mărfurilor de producюie străine în cantităţi şi în condiţii care cauzează sau pot cauza prejudicii materiale considerabile producătorilor autohtoni de mărfuri;

2) taxă antidumping, percepută în cazul introducerii pe teritoriul vamal a unor mărfuri la preţuri mai mici decît valoarea lor în ţara exportatoare în momentul importului şi, dacă sînt lezate interesele sau apare pericolul cauzării prejudiciilor materiale producătorilor autohtoni de mărfuri identice ori similare, sau apar piedici pentru organizarea ori extinderea în ţară a producţiei de mărfuri identice sau similare;

3) taxa compensatorie, aplicată în cazul introducerii pe teritoriul vamal a mărfurilor, la producerea sau la exportul cărora, direct sau indirect, au fost utilizate subvenţii, dacă sînt lezate interesele, sau apare pericolul cauzării prejudiciilor materiale producătorilor autohtoni de mărfuri identice sau similare, ori apar piedici pentru organizarea sau extinderea în ţarî a producţiei de mărfuri identice sau

Observații:

Universitatea de Stat, Stiinte Economice, Contabilitate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Taxele Vamale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 052 cuvinte
Nr caractere:
15 635 caractere
Marime:
15.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Rotari Lilia
Sus!