Suedia - prezentare economică

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Prezentare generală
II. 1.Turism
2. Agricultură
3. Industrie
3.1. Engineering
3.2. IT&C
3.3. Celuloză şi hârtie
3.4. Biotehnologie
3.5. Industria metalurgică
4. PIB
5. Demografie
6. Forţa de muncă
7. Şomajul
8. Inflaţia
III.1. Relaţii comerciale bilaterale
1.1. Evoluţia schimburilor comerciale bilaterale româno-suedeze
1.2. Comerţul bilateral
1.3. Investiţii străine directe
2. Relaţii comerciale externe
2.1. Evoluţia comerţului exterior al Suediei
2.2. Comerţul exterior al Suediei pentru 2010 şi trimestrul I 2011
2.3. Principalii parteneri comerciali ai Suediei în 2011
3. Regimul investiţiilor in Suedia
3.1. Investiţii
3.2.Taxe şi impozite indirecte (TVA)
4. Infrastructura (transporturi şi expediţii internaţionale)
IV. Concluzii

Extras din referat:

I. Prezentare generală

Suedia sau Regatul Suediei este un stat situat în Europa de Nord, în estul Peninsulei Scandinave, la ţărmul Mării Baltice.Având capitala la Stockholm şi o suprafaţă de 449.964 km², acest stat are frontieră comună cu Norvegia la nord-vest şi cu Finlanda la nord-est, celelalte două graniţe fiind delimitate de Marea Nordică împreună cu strâmtorile daneze la sud-vest şi de Marea Baltică la est.

Economia Suediei este una bazată pe comerţ exterior, beneficiind de telecomunicaţii moderne şi o forţă de lucru foarte bine pregătită şi profesionistă.

După anii ’30, scopurile primare al politicii economice suedeze au fost menţinerea unui nivel scăzut al somajului, generarea de creştere economică, susţinerea unei repartizări uniforme a veniturilor în cadrul economiei, menţinerea unei stabilităţi economice la nivel local şi asigurarea stabilităţii preţurilor.

Principalele resurse pe care se sprijină economia suedeză sunt lemnul, hidro-energia şi minereul de fier. Industria de prelucrare deţine o poziţie majoră şi datorită prezenţei materiei prime, 17% din totalul salariaţilor fiind angajaţi în companii din acest domeniu. Sectoarele tradiţionale şi-au pierdut totuşi din importanţă, în prezent doar 3% din forţa de muncă lucrând în aceste domenii.

Suedia este actualmente una din cele mai colide economii la nivel global, focusată pe industrii dezvoltate în cunoştinţe şi avansări de tehnologie, precum IT&C (16% din cifra totală de afaceri a companiilor suedeze provine din acest sector, şi 10% din totalul salariaţilor se regăseste aici).Chiar dacă la începutul secolului, Suedia se situa printre cele mai nevoiaşe state europene, în prezent, Suedia are propria industrie aviatică, nucleară, auto, IT&C, microelectronică, telematică si fotonică. Progresul s-a realizat în principal datorită politicii de neutralitate adoptată de Suedia pe parcursul secolului XX, dar si mulţumită forţei de muncă pregătită şi foarte.

Ulterior crizei economice de la inceputul anilor ’90, productia industrială în Suedia a crescut cu 60%, lucru datorat dezvoltării dinamice în cadrul sectorului comunicaţiilor şi a celui farmaceutic. Cu toate acestea, după 2000, Suedia a redus

ritmul creşterii economice şi al celei industriale din cauza cererii scăzute la nivel internaţional pentru produsele sale, dar şi din cauza crizei din cadrul sectorului IT.

La nivel economic, principala tendinţă observată este reorientarea producţiei industriale către ţări caracterizate de cheltuieli scăzute, în Suedia, menţinându-se în special serviciile conexe producţiei de bunuri (R&D, proiectare, design etc).

Din ce în ce mai important în ultima perioadă a devenit şi sectorul serviciilor, 75% din forţa de muncă lucrând în companii aparţinând acestui sector. De altfel, în cadrul industriilor creative se observă o creştere considerabilă, acestea oferind o sursă sigură de venituri Suediei din exporturi.

Contribuţia diferitelor sectoare economice la întocmirea PIB se realizează astfel: producţia industrială - 19% din PIB, serviciile private - 58%, serviciile publice - 19%, agricultură 1,5%.

În 2005, în Suedia, erau înregistrate 885.103 companii, dintre care , aproximativ 50.000 activând doar în domeniul industrial (numai 1% având mai mult de 200 de angajaţi; majoritatea companiilor fiind mici, cu un numar de angajati între 1 şi 10).

Ca urmare a unei creşteri economice impresionante, pe parcursul anilor ’70, companiile suedeze s-au dezvoltat la nivel internaţional, ceea ce face ca astăzi, Suedia să depindă de un număr redus de companii de talie mare prezente internaţional.Aceste companii reprezintă mai puţin de 1% din totalul companiilor suedeze, dar au ca angajaţi aproximativ 50% din forţa de muncă suedeza.

II. 1.Turismul

Suedia este o ţară a contrastelor, începând cu influenţele daneze din sud-vest şi sfârşind cu laponii nomazi de la Cercul Arctic. Zonele urbane sunt stilate şi sophisticate, cele rurale oferind plăceri simple celor ce caută linişte.În principal, teritoriul acestei ţări este împădurit, iar sute de lacuri şi întinderi de apă se regăsesc în special între Goteborg şi capitala Stockholm.

Turismul este de amploare, Suedia fiind cea mai mare ţară scandinavă, cu un peisaj glaciar.Stockholm,capitala, este un oras măreţ, situat pe 24.000 de insule şi deţine primul parc naţional din interiorul unui oraş.

Principalele atracţii turistice le reprezintă centrul istoric al oraşului Stockholm, insula Djugarden, Muzeul de Istorie şi Muzeul Vasa, oraşul Goteborg, patria maşinilor Volvo , oraşul medieval Lund, Palatul Drottninghol, etc.

.

2.Agricultura

Suedia a evoluat în ultimii 100 de ani de la o ţară predominant agrară la o ţară în care doar 1,5% din forţa de muncă lucrează în prezent în agricultură. Produsele agro – alimentare principale puse la dispoziţie de acestă ramură economică sunt lactatele, carnea, unele cereale şi cartofii, ce acoperă strictul consumului intern, în vederea creşterii producţiei pentru export.

Din perspectiva consumului, suedezii dau întâietate produselor agro-alimentare de provenienţă suedeză, observându-se în mare parte o tendinţă a producătorilor autohtoni de a menţiona pe etichetele produselor ţara de fabricaţie. Consumatorii au fost învăţaţi pe parcursul timpului să exercite această preferinţă, datorită normelor de igienă impuse în industria agro-alimentară autohnona, norme mult mai severe decât cele comunitare, ceea ce conferă un plus de siguranţă şi încredere.

Producţia agricolă suedeză acoperă în proporţie de 105% nivelul consumului, ceea ce duce la o reducere a importurillor de produse agro-alimentare.

Observații:

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi

Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice

Relaţii Internaţionale şi Studii Europene

Anul II, Grupa IV

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Suedia - Prezentare Economica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
4 177 cuvinte
Nr caractere:
24 925 caractere
Marime:
96.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!